Top News
2250 prikaza

Tužbe na sve strane: Agrokor na sudu u 6 država!

Agrokor
Slavko Midžor/PIXSELL
Više parničnih i ovršnih postupaka protiv koncerna pokrenuto je u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji. Posljednji u nizu je Sberbank koji je zahtjev podnio u BiH

Od početka procesa izvanredne uprave u Agrokoru pokrenuto je više parničnih i ovršnih postupaka u Hrvatskoj i u još pet zemalja - Sloveniji, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji protiv koncerna i dijela njegovih ovisnih i povezanih kompanija, a među zadnjima je zahtjev koji je krajem prošlog tjedna u BiH podnio ruski Sberbank, priopćeno je u petak iz koncerna.

Agrokoru je, naime, 8. rujna dostavljen zahtjev koji je podnijela Sberbank of Russia Općinskom sudu u Sarajevu za zabranu prodaje ili opterećenja udjela Agrokora u Konzum Sarajevo i tvrtki Ambalažni servis. Ročište u tom postupku bilo je zakazano za 14. rujna, ali je odgođeno iz procesnih razloga i ponovno zakazano za 5. listopada, navode iz Agrokora.

Od BIH do Slovenije

Ističu i kako Izvanredna uprava ima saznanja da su određena društva iz Sberbank grupe pokrenula ovršne postupke i zatražila izdavanje privremenih mjera u BiH  protiv društava koncerna. Riječ je o zahtjevima ruske Sberbanke Općinskom sudu u Travniku za izdavanjem privremene mjere zabrane prodaje ili opterećenja dionica koje Jamnica drži u sarajevskom Kiseljaku, dok su ljubljanska i zagrebačka Sberbanka pred istim sudom pokrenule ovršni postupak nad njima. 

Također, zagrebačka i ljubljanska Sberbanka pokrenule su i ovršne postupke pred sudovima u Sarajevu i Travniku protiv Agrokora nad udjelima u Konzumu Sarajevo, tvrtki Ambalažni servis te i Boreas Kreševo.

- Izvanrednoj upravi do sada nisu dostavljeni dokumenti koji se odnose na te postupke, ali će se poduzeti potrebni koraci ako do dostave dođe. Izvanredna uprava je podnijela zahtjev za priznanjem postupka izvanredne uprave u Bosni i Hercegovini kojeg je osporio Sberbank. Izvanredna uprava očekuje dostavu prigovora Sberbanka te će poduzeti korake za osporavanje tih prigovora -  kažu iz Agrokora.

Ante Ramljak | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL
U Sloveniji, podsjećaju, Izvanredna je uprava podnijela odgovore na prigovore i žalbe koju su uložili dva Sberbank društva i Republika Slovenija u postupku priznanja u Sloveniji, a već je i dostavljena odluka slovenskog suda o izdavanju privremene mjere u korist ruskog Sberbanka nad dionicama Agrokora u Mercatoru. Izvanredna uprava je uložila prigovor protiv te privremene mjere "iako se očekuje da će sud donijeti deklaratornu odluku da se postupak prekida temeljem zakona", stoji u priopćenju uz dodatak da postojeći postupci ostaju prekinuti temeljem zakona sukladno odluci o priznanju od 14. srpnja.

Srbija

Najviše je postupaka u tijeku u Srbiji. Naime, tijekom kolovoza izvanredna je uprava uložila prigovore protiv rješenja o ovrsi donesenih na zahtjev članova Sberbank grupe nad udjelima u tvrtkama MG Mivela koje drži Jamnica; Dijamant, KRON, M-Profil SPV i Nova Sloga Trstenik, koje drži  Agrokor; te Idea koje drži Konzum.

U tim se postupcima čeka odluka suda, a u međuvremenu je Banca Intesa pokrenula postupak naplate duga protiv Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor Trgovine i PIK-a Vrbovec te prijedlog za određivanje privremene mjere u pogledu udjela u tvrtki Idea kojeg drži Konzum, a na koje Izvanredna uprava priprema odgovor. Banka Intesa pokrenula je i ovršni postupak protiv Agrokora nad njegovim udjelom u tvrtkama Dijamant, KRON, M-Profil SPV, i Nova Sloga, a izvanredna uprava je uložila prigovor i u ovom postupku.

Nadalje, ruska Sberbanka je ishodila izdavanje privremenih mjera kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje dionica Agrokora u Dijamantu, Leda u Frikomu, Konzuma u tvrtki Idea te Agrokora u tvrtkama KRON, M-Profil i Nova Sloga. Izvanredna uprava je uložila ili će uskoro uložili žalbe protiv ovih privremenih mjera te se očekuje odluka suda, kaže se u priopćenju.

- Izvanredna uprava podnijela je zahtjev za priznanjem postupka izvanredne uprave u Srbiji dana 26. srpnja 2017. Taj zahtjev osporile su Sberbank i Banca Intesa. Prvostupanjski sud je donio odluku 30. kolovoza 2017. kojom je odbio zahtjev izvanredne uprave. Žalba je uložena protiv ove odluke 14. rujna 2017. i izvanredna uprava čeka odluku suda - dodaje se.

Kako se dalje navodi u priopćenju, Izvanredna uprava nema daljnje informacije o kojima bi izvijestila u ovršnom postupku koje je pokrenula Hipotekarna Banka Ad Podgorica protiv tvrtke Ledo d.o.o. u Crnoj Gori, dok je u srpnju podnijela zahtjev za priznanjem postupka izvanredne uprave pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa. Tijekom izvještajnog razdoblja Sberbank je uložio prigovor na zahtjev i podnio daljnje dokaze u svojem odgovoru. Izvanredna uprava podnijela je daljnje dokaze, a ročište je zakazano za kraj listopada, navode, dodajući da su arbitražni postupci prekinuti do donošenja odluke o ovom zahtjevu.

Čeka se...

 Od ranije je poznato da je hrvatski Visoki trgovački sud odbio žalbu ruske Sberbanke na odluku Trgovačkog suda u Zagrebu za ukidanjem odluke Privremenog vjerovničkog vijeća d 8. lipnja 2017. kojom je dano odobrenje izvanrednom povjereniku za preuzimanje novog zaduženja. Postupak određivanja privremene mjere zabrane koji je pokrenuo Sberbank of Russia vraćen je na Trgovački sud u Zagrebu na ponovno odlučivanje, a Izvanredna uprava čeka vijesti sa suda, navodi se.

Nadalje, Trgovački sud u Zagrebu je 6. rujna odbacio tri zahtjeva te ruske banke kao nedopuštene - zahtjev da se utvrdi ništetnost odredbi Ugovora o najstarijem zajmu kojima se dozvoljava „roll-up“ financiranje starih dugova i otkup obveznica kao i ostale restriktivne odredbe tog Ugovora; zahtjev da se utvrdi ništetnost transakcije kojom je Agrokor otkupio obveznice za njihovu nominalnu vrijednost te zahtjev da Trgovački sud u Zagrebu podnese zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (čl. 40. i 41.).

- Izvanredna uprava poduzima sve potrebne korake u pogledu svih postupaka sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave i u najboljem interesu Agrokora d.d. i njegovih povezanih i ovisnih društava. Izvanredna uprava ima saznanja da su određeni ostali postupci pokrenuti, ali nisu još službeno dostavljeni mjerodavnom Agrokor društvu. Ti postupci će biti razmotreni kada dostava bude izvršena - ističe se u Agrokorovom priopćenju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 19:09 15.Rujan 2017.

    sad jbg nikad se nezna mogla bi se i nečija glava zakotrljat ipak su u pitanju milijarde.