Top News
4205 prikaza

U Rijadu su svi gledali Melaniju otkrivene kose

Melania Trump i Donald Trump u Saudijskoj Arabiji
Jonathan Ernst/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Žene u S. Arabiji moraju biti pokrivene haljama i pokrivati glavu. Ne smiju same voziti, putovati ni studirati

Prva dama SAD-a Melania Trump (47) i predsjednikova starija kći Ivanka (35) stigle su u subotu u Rijad s predsjednikom iza kojeg je u zemlji ostao niz neugodnih afera. Melania i Ivanka Trump, nepokrivenih glava, bile su u središtu svih pogleda u tom ultrakonzervativnom kraljevstvu gdje se žene moraju pridržavati strogih ograničenja. Na polasku je Melania nosila usku visoko strukiranu narančastu kožnu suknju, bež majicu dugih rukava i bež cipele s viskom potpeticom Manola Blahnika.

Pri izlasku iz predsjedničkog zrakoplova bila je u širokim crnim hlačama i crnoj košulji dugih rukava sa širokim pozlaćenim pojasom. Nosila je raspuštenu kosu, poput bivših prvih dama koje su posjetile Saudijsku Arabiju Michelle Obame i Laure Bush. Ivanka je krenula na put u svijetloj cvjetnoj haljini kratkih rukava do koljena, a kad je sletjela u Rijad pojavila se u dugoj crnoj haljini dugih rukava s krupnim bijelim uzrokom. Za ruku je držala svog supruga Jareda Kushnera, koji je kao i ona savjetnik u Bijeloj kući.

Odluka bivše prve dame Michelle Obama da neće pokriti glavu tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji bila je dočekana s odobravanjem. Ali u komentaru na Twitteru 29. siječnja 2015. Donald Trump je napisao "Mnogi govore da je divno što je gđa Obama odbila nositi maramu u Arabiji, ali Saudijcima je to bilo uvredljivo. Imamo već dosta neprijatelja". Saudijska Arabija strogo primjenjuje vehabijsku varijantu vjerskih zakona koji ženama nameću niz ograničenja.

To je jedina zemlja u svijetu u kojoj je ženama zabranjeno voziti i one trebaju odobrenje oca, muža ili brata ako žele studirati ili putovati u inozemstvo. Žene moraju nositi duge crne tradicionalne halje i u javnosti pokrivati glavu. Ali kraljevstvo je prošle godine pokrenulo neke blage promjene i početkom svibnja je tisak objavio da Saudijkama više ne treba odobrenje tutora za administrativne postupke.

Policijsko tijelo, Povjerenstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka (Moutawa) je bilo često optuživano za zlostavljanja tijekom primjene politike rodne segregacije. U travnju 2016. saudijska vlada je objavila da je smanjila ovlasti te vjerske policije. Organizacija Human Rights Watch je pozdravila taj "pozitivan razvoj".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.