Top News
12120 prikaza

Ubijte me: Okrutni terorist zahtjeva smaknuće

Abdulgadir Masharipov
screenshot/youtube
U novogodišnjoj noći ubio je 39 osoba, a pred sudom je ispričao da je htio počiniti samoubojstvo odmah nakon napada

Abdulgadir Masharipov, optužen za teroristički napad u noćnom klubu Reina u Istanbulu tijekom dočeka nove godine pojavio se pred turskim sudom. Masharipov, inače optužen i za suradnju s Islamskom državom, uhvaćen je šesnaest dana nakon smrtonosnog napada u kojem je ubio 39 osoba i gotovo odmah prebačen u zatvor u Istanbulu.

Ispričao je kako je pokušao samoubojstvo odmah nakon napada u noćnom klubu Reini, ali nije uspio. Kaže da su mu nadređeni dali nekoliko granata, ali je shvatio da su to samo šok-granate kada je aktivirao jednu u blizini lica. Nakon što je ubio desetke ljudi htio je ubiti i sebe, ali je ostao razočaran. "Ubio bih se samo da me policija ne uhvati. Bio je to samoubilački napad", rekao je Masharipov, a prenose turski mediji. Dodao je da bi sa zadovoljstvom prihvatio smrtnu kaznu, ali na njegovu žalost, Turska je ukinula smrtnu kaznu tijekom pregovora o priključivanju Europskoj uniji.

Policiji je, tijekom zatočeništva, ispričao da je htio napasti proslavu nove godine na trgu Taksim, ali je shvatio da je previše osiguranja kako bi napad uspio. Zbog toga se odlučio napasti proslavu u noćnom klubu na obali Bosfora. 

Tijekom obraćanja sudu, Masharipov je kazao da nije neprijatelj Turskoj i da se samo pokušavao osvetiti zbog turske borbe protiv Islamske države. Priznao je da je bio pripadnik Islamske države, ispričao je da je u rodnom Uzbekistanu bio učitelj te da nije sudjelovao u bilo kakvim drugim terorističkim napadima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.