Top News
6529 prikaza

Ubio se sin diktatora: Bio je znanstvenik i otac ga je mrzio

Fidel Angel Castro Díaz - Balart
Screenshot/Youtube
O njegovom privatnom životu malo se zna, osim da nikada nije bio vjeran jednoj ženi, te da ima barem barem 11-ero djece

Na Kubi se u 69. godini života ubio Fidel "Fidelito" Angel Castro Diaz-Balart, najstariji sin pokojnog diktatora Fidela Castra. Nadimak "Fidelito" dobio je radi fizičke sličnosti s ocem, od kojeg se ideološki podosta razlikovao. 

Njegovo samoubojstvo navodno je prvi slučaj da su kubanske novine otvoreno pisale o tome da si je netko oduzeo život. Fidel je, objavili su, bio bolnički liječen radi teške depresije, a onda je pušten na kućno liječenje nekoliko tjedana prije no što je počinio samoubojstvo. 

- Castro Diaz-Balarta liječilo je i posjećivalo nekoliko liječnika, sve radi teške depresije. Jutros je počinio samoubojstvo - pišu kubanske novine poput Cubadebate.

O privatnom životu starijeg Castra malo se zna, osim da nikada nije bio vjeran jednoj ženi, te da ima barem barem 11-ero djece s pet različitih žena. Dok neki izvori kažu da je bio u dva braka sigurno je jedino da se 1948., mnogo prije revolucije, oženio s Mirtom Diaz-Balart. Mirta je bila kći kubanskog političara i Amerikanke, a Fidela je upoznala dok je u Havani studirala filozofiju.

Brak je trajao samo sedam godina prije no što je Mirta pobjegla u Miami, na Floridu skupa sa sinom iako nije dobila skrbništvo nad njime. Fidel je bivšu suprugu nakon nekoliko godina uspio uvjeriti da malog Fidela pusti da dođe posjetiti oca na Kubu, a onda ga je, navodno, tamo i zadržao pa se Fidelito nikada nije vratio majci. 

Mirta Diaz-Balart preselila se u Španjolsku, a uz Castrov blagoslov često je sina posjećivala na Kubi. Preko majke Fidelito je u rodu s nekim od najžešćih protivnika Castrovog režima, poput Maria Diaz-Balarta i kongresnika Lincolna Diaz-Balarta.

Najstarijeg sina Castro je poslao na fakultet u Sovjetski Savez, gdje je talentirani Fidelito završio nuklearnu fiziku na uglednom Kurchatov institutu u Moskvi, a upravo su različite ideje o energetici posvađale sina i autoritarnog oca. 

Fidelito je 1980. do 1992. bio na čelu kubanskog nuklearnog programa, nakon čega mu je otac dao otkaz i potjerao ga s te pozicije.

- Ekstenzivno je pisao o tome da se Kuba treba okrenuti održivosti i obnovljivim izvorima energije, no njegov otac vidi samo naftu, naftu i naftu. Tu su se razišli - rekao je jedan od fizičara koji su Castra mlađeg upoznali na jednoj od konferencija o energetici u Moskvi gdje je Castro, autor nekoliko znanstvenih knjiga, četiri sata držao predavanja na tečnom španjolskom, ruskom, engleskom i francuskom.

Najeksponiranijem sinu diktatora očeve su kritike, kažu, teško pale. Castro stariji dao je izjavu kako 'Fidelito nije dao ostavku, već je smijenjen, ovo nije monarhija'.

- Bili smo zajedno na jednoj znanstvenoj večeri u Bostonu. Činilo mi se da jako teško nosi breme tog prezimena, a kako je večer odmicala sramežljivo je otkrivao sve više i više znatiželje o svijetu izvan Kube - rekao je jedan od sudionika konferencije u Bostonu. 

Fidelito je, barem formalno, zadržao niz funkcija na Akademiji znanosti Kube, no zapravo se, kažu oni koji su ga znali, jako dosađivao. Prije tri godine fotografiran je kako se na noći cigara druži i pije s manekenkom Naomi Campbell i Paris Hilton, nakon što je omogućeno da da Amerikanci napokon počnu turistički posjećivati otok.

Castro si je život oduzeo malo više od godine dana nakon što je preminuo njegov otac Fidel Castro.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • magarac 13:59 02.Veljača 2018.

    Ubio se sin diktatora - Bio je znanstvenik - i otac ga je - mrzio jer se okolo kurvao - a svoju dragu voljenu državu - nije pazio Eto materijala za kuul sapunicu - da hrvatice puste koju suzicu

  • galjego 13:45 02.Veljača 2018.

    Dobro da nije promašio!