Life
8919 prikaza

Majka popularnog premijera: Droge, seks sa Stonesima, afere...

Rolling Stones & Canadian Prime Ministers Wife (Margaret Trudeau) Rocumentatry
1/8
YouTube screenshot
Justin Trudeau je hit i Kanade i svijeta, izgled Apolona naslijedio je od majke koja je tri desetljeća okupirala naslovnice

Što se novina tiče, bio je to trenutak u povijesti za prste polizati; Rolling Stonesi doputovali su u Toronto kako bi snimili live-album na malom tajnom koncertu. A onda je prvo Keith Richards uhićen poput zadnjeg kriminalca s povećom hrpom heroina, potom je pukla vijest o tajnom koncertu i, konačno, doznalo se da se Margaret Trudeau, supruga 30 godina starijeg premijera Kanade, spetljala s Rolling Stonesima i cijelu noć s njima partijala s mnoštvom otvoreno izraženih sumnji da je bila riječ o večeri rock and roll trojstva uz drogu i seks.

Nije bilo dramatičnijeg načina na koji je Kanada mogla doznati da je tog 4. ožujka 1977. Margaret Trudeau, tada u dobi od samo 28 godina, napustila 58-godišnjeg premijera Pierrea Trudeaua. Potom je sa Stonesima otputovala i u New York... Uglavnom, Margaret Trudeau nakon 40 godina opet je aktualna, i to ne samo zato što je aktualni kanadski premijer danas njen 46-godišnji sin Justin Trudeau. On je to uostalom još od studenog 2015.

Justin Trudeau i Angela Merkel, 17. 02. 2017. Dosje Top News Justin Trudeau: Genijalan, zgodan, jedini u stanju smotati Trumpa

Nekoć premijerova supruga, a sada premijerova majka, u javnosti se opet počela intenzivno pojavljivati nekako u isto vrijeme kad je Justin Trudeau maestralno neutralizirao skandalozni i ozloglašeni politički i javni stil američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom nedavnog posjeta SAD-u. Sve je počelo 1967., kad je imala samo 18 godina i kad je na odmoru na koji je cijela njena vrlo bogata obitelj provodila na Tahitiju, upoznala tada 48-godišnjeg kanadskog ministra pravosuđa Pierrea Trudeaua.

Ona se tada još prezivala Sinclair, bila je studentica sociologije u Vancouveru i ovako je opisala njihov prvi susret: "Plivala sam do zgodnog učitelja skijanja na vodi, koji je inače bio zauzet svim onim zgodnim djevojkama. Uz njega je bio Pierre i što se njega tiče to je bila ljubav na prvi pogled. Satima smo razgovarali o Platonu, o revoluciji, o logici, ali s moje strane nije bilo nikakve romantične zainteresiranosti."

30 godina stariji premijer za nju je bio samo još jedan od odraslih, dozlaboga ozbiljnih ljudi koji se povremeno običavao družiti s njenim roditeljima. A onda, dvije godine poslije, Margaret se zaposlila kao socijalna radnica u Ottawi, gdje su se opet sreli i... ovaj put je romantika pukla obostrano. Tri godine su tajili svoju vezu. Konačno, 1971. Margaret Sinclair je postala Trudeau tako što se za premijera 30 godina starijeg od sebe udala potajno.

Bio je to prvi od mnoštva puta da je oko nje pukla spektakularna medijska zbrka i gužva. Bila je neopisivo lijepa, današnji kanadski premijer očito je da je od nje naslijedio ljepotu, pa i stas – atletsko manekenskih 188 centimetara -  zbog čega se nad njim rastapaju redom žene sve od kraljevske obitelji do Trumpove kćeri. Margaret je, dakle, bila jako mlada, jako pametna, a Pierrea Trudeaua oborilo je to što je pored svega bila i, sam će reći, "slobodno i nesputano dijete cvijeća".

Dobili su troje djece u narednih pet godina; prvo Justina, dvije godine poslije Sashu, još dvije godine poslije Michela. Međutim, za Margaret Trudeau ništa nije ispalo kako je zamišljala. Za supruga je godinama poslije imala sve najljepše za reći; bio je brižan suprug i otac, nije ju gnjavio, zapravo je svjesno nije niti sputavao. Jedini je uvjet bio da mu ne radi skandale. Problem je bilo to što se tako mlada i slobodna odjednom našla u braku s premijerom Kanade.

To je značilo da se mnogo od onoga što je radio on odnosilo i na "premijerovu gospođu". "Odjednom Margaret, ljubljena slobodna gospođa, više nije bila slobodna. Osjećala sam se kao da su se oko mene s ulaskom u rezidenciju spustili stakleni zidovi sa svih strana. Osjećala sam se kao da sam zarobljena u krletci. Osjećala sam se iskorištavanom, zarobljenom, kao da posvuda na sebi nosim natpis 'premijerova supruga' kao u kakvom skeču Montyja Pythona. A ja sam bila ljudsko biće", opisivala je.

I naravno da je negdje moralo puknuti. Lako za to što je pušila marihuanu pred ljudima iz premijerovog osiguranja, što si je povremeno priuštila sitna zadovoljstva. Sve je to bilo kontrolirano i nije bilo nikakvog skandala. "Ako razmišljaš samo o protokolu, pretvoriš se u robota", govorila je. Neko vrijeme to je funkcioniralo, činilo se, odlično. Nekako u to vrijeme Pierre Trudeau je u kolovozu 1971. poveo suprugu koja je tada bila trudna s Justinom, u posjet Josipu Brozu Titu.

Puno godina poslije kapetan Stanko Banić prisjetio se koga je tada i uz kakve mjere osiguranja vozio 12-metarskim brodom Panonija po Jadranu. Uz napomeno da je riječ o osobnim Titovim prijateljima. Tako je ispalo da se u ljeto 1971. današnji kanadski premijer kupao u našem moru skupa sa slavnim mamom i tatom, a da toga danas nije svjestan.

Sophie i Justin Trudeau SOPHIE TRUDEAU Life Čudesan život žene čiji je muž najseksi političar svijeta

Njen suprug je, vjerojatno pod njenim utjecajem, sklopio odlično poznanstvo s Johnom Lennonom i Yoko Ono. Čak niti posjet Jimmyju Carteru i njegovoj supruzi kad je Margaret nosila haljinu do koljena, a puritanski tisak od toga radio spektakl, ništa nije naslućivalo katastrofu. A onda je došla 1975. i Pierreova turneja po latinskoj Americi. Na Kubi je Pierre spektakularno otopio odnose s Fidelom Castrom, što je bilo kontroverzno, ali politički briljantno.

To što je Margaret nosila traperice i majicu kratkih rukava kanadske Liberalne stranke čak je bilo šarmantno. Meksiko je prošao tako-tako, a onda je došla Venezuela. Na večeri s predsjednikom i uzvanicima u jednom je trenutku zgrabila mikrofon i ono što je započelo kao govor zahvale, pretvorilo se u pjesmu zahvale predsjedniku. Neki su pustili suzu ganuća, drugima je bilo za nijansu neugodno.

Margaret Trudeau puno godina poslije priznala je da je uoči večere progutala pejotl i tako rasvijetlila halucinogeni dojam tog poetskog trenutka. Bili su to jasni signali da prekrasna mlada premijerova supruga puca po šavovima. I tako je došla 1977. Već nekoliko dana ranije, krajem veljače, Keithu Richardsu u hotelski apartman u Torontu upala je policija. On sam je poslije pričao da je bio do te mjere razvaljen drogom da su mu obrazi bili poput para ruža od pustog pljuskanja kojim su ga pokušali prizvati svijesti.

Margaret Trudeau, majka Justina Trudeaua | Author: YouTube/ screenshot YouTube/ screenshot
I dok su Rolling Stonesi pripremali tajni nastup u klubu El Mocambo Tavern za snimanje live-albuma, ne znajući niti sami hoće li im gitarista Kanađani zadržati samo nekoliko dana uz uvjetnu kaznu, globu i obavezno liječenje od ovisnosti, ili na robiji nekoliko godina, njima se priključila Margaret. Mnogi će reći da je otkriće da se ona petlja s njima bilo maslo Rolling Stoneovog prvog pera Cheta Flippa, koji ju je jedini vidio u Hotelu Harbour Castle kako u bade-mantilu prolazi hodnikom.

Naš "Rock" je nekoliko godina poslije upravo njega citirao kao onoga koji ju je tada zapravo vidio kako izlazi iz sobe Micka Jaggera. Slijedio je dolazak u klub na koncert skupa sa Stonesima u njihovoj limuzini, druženje u backstageu, sam briljantni nastup, odlazak opet s njima i opet u limuzini opet u onaj isti hotel. "Naprosto nam se priključila", pričao mu je dan, dva nakon koncerta Mick Jagger.

"Netko je rekao da je htjela doći na nastup, pa smo je poveli. Nikad je prije nisam sreo. Valjda voli odlaziti u klubove na koncerte, rock and roll kao svi drugi. Mlada djevojka,  znaš već", kazao mu je. Što se njega tiče, nije tu bilo nikakvog skandala. Samo, skandal je već eksplodirao silinom od nekoliko medijskih megatona. "Ne želim ulaziti u to. Nadam se samo da ne namjerava početi izlaziti i s Beatlesima", s gorkim humorom je premijer Pierre Trudeau tada komentirao na pitanje novinara.

Justin Trudeau Priznao Top News Trudeau: Globalizacija nije dobra za obične ljude

Ona je, pak, tvrdila da tu večer jest provela sa Stonesima, ali da se skoro cijelo vrijeme igrala s osmogodišnjim sinom Keitha Richardsa. Naravno da je to vrlo čudno jer baš da bi dijete ostalo budno sve do jutra... Uostalom, neki od Stonesa su govorili da nije bilo ničeg skandaloznog, da su samo jako lijepo pričali, malo pušili travu. A i Keith Richards je nedavno rekao: "Dovoljno mi je politike i Trudeauovih", misleći na nju. Dakle, priče su se jako razlikovale i zato su izazivale sumnju. Puno godina poslije, na jednoj konferenciji Margaret Trudeau je izjavila:

"Zapravo sam trebala spavati sa svakim od njih jednim po jednim." Ona je u svakom slučaju odmah potom produžila za New York i tamo nadoknadila godine života u zlatnom kavezu. Partijala je po "Studiju 54", ljepša i slobodnija nego ikad prije. Družila se s Andyjem Warholom. U nekom trenutku se spetljala s Pierreovim suradnikom Ryanom O'Neilom, pa i s američkim senatorom Edwardom Kennedyjem, što god vidjela u njemu. Pierre je pak 1979. izgubio izbore.

Ona je kratko imala vezu s Jackom Nicholsonom, u vezi koje se spominjao i nekakav kokain. I onda 1984. napokon razvela, a skoro odmah i opet udala za Frieda Kempera, poslovnjaka iz Ottawe. Brak s njim potrajao je sve do 1999. Imala je samo 35. U cijeloj toj zbrci počela je imati problema s povremenim ozbiljnim depresijama. Jednom prilikom je i hospitalizirana, da bi oporavljena kliniku napustila da zapravo niti nije znala što joj je točno bilo.

Puno godina poslije, u 90-ima, postalo je jasno da ona ima problema s bipolarnim poremećajem, onime što se ranije poznavalo pod puno ružnijim nazivom "manična depresija", u vremenima u kojima se s time nije moglo kvalitetno živjeti pod terapijom. "Znala bih odlaziti po dućanima i masovno kupovati Guccijeve torbe. Isto onako kao što je netko siromašniji manijakalno kupovao hranu. Ali sve se to svodi na isto, naprosto si ne možete pomoći", svjedočila je poslije.

Rolling Stones & Canadian Prime Ministers Wife (Margaret Trudeau) Rocumentatry | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Ona je danas, zapravo, već godinama vrlo utjecajna zagovornica prava pacijenata s tim poremećajem i zagovornica istraživanja sve boljih terapija. Može se reći da je doista izišla iz svega kao pobjednica. No, prije toga umalo je potpuno stradala 1998. kada je njen sin Michel poginuo u planinskoj lavini. "Molila sam liječnike da me stave u stanje inducirane kome", pričala je poslije koliko je bila satrvena boli.

Tek dvije godine poslije, nakon prisilne hospitalizacije 2000. kada je neodjevena otrčala u šumu u snijegu, Margaret Trudeau se uspjela potpuno oporaviti. Nakon 36 godina patnje, preživljavanja u posudi za ribe, lutanja. Danas kaže da još uvijek ponekad osjeti sram zbog svega što je prouzročila u prošlosti. Ali isto tako da je neopisivo ponosna na svog Justina, a da joj je najveća nagrada bila kad joj je kratko nakon što je on postao premijer rekao o njenom aktivizmu za psihički oboljele: "O mama, ti pomažeš tolikim ljudima. Tako sam ponosan na tebe."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.