Top News
9071 prikaza

UDBA se bojala Amerikanca koji je zavodio kćeri oficira JNA

William Montgomery
Zvonimir Pandža/PIXSELL
Kažu srpski špijuni da je diplomat koristio ljubavne vještine kako bi dobio informacije o jednom istaknutom društveno-političkom radniku, što im nije sjelo

Udbin dosje Williama Montgomeryja, bivšeg megautjecajnog američkog veleposlanika u Hrvatskoj (1998-2002), napisan je u prosincu 1977. i klasificiran kao strogo povjerljivi materijal. Montgomery je tad bio mladi (32 godine) i, kako ćemo utvrditi, posebno razigrani diplomat, službeno drugi tajnik američke ambasade u Beogradu, a neslužbeno...

Spomenuti dokument distribuiran je pod brojem 191 u 67 primjeraka. Jedna kopija završila je u Zagrebu. Raspadom SFRJ izvještaj o Montgomeryju naslijedile su iz velikog i razgranatog fundusa Službe državne sigurnosti SR Hrvatske tajne službe neovisne Republike Hrvatske. Prvo zloglasni SZUP i POA te konačno SOA. Uvodni dio citiramo u cijelosti, baš kako je napisan, u zimu 1977.

Život u Jugoslaviji Prije 35 godina Ekonomix Najčuvanija tajna Juge: Spiskali su milijarde dolara

"Primjenom svojih mjera i sredstava Služba državne bezbjednosti je došla do veoma indikativnih saznanja koja ukazuju da privatni život Williama Montgomerya, II sekretara Ambasade SAD u Beogradu odudara od standardnog ponašanja ostalih američkih diplomata u Beogradu. Naime, internim pravilom State Departmenta o diplomatskom i ostalom osoblju američkih diplomatskih i konzularnih predstavnika u inostranstvu (kada je riječ o Istočnoeuropskim zemljama uključujući i Jugoslaviju) izričito je zabranjeno održavanje veza emocionalne prirode s građanima tih zemalja, bez obzira, da li su u braku ili ne. Zbog prekršaja ovog propisa nekoliko američkih predstavnika u Beogradu i Zagrebu povučeno je po hitnom postupku u Washington. Izuzeci se čine jedino u slučajevima kada su ti kontakti 'od nacionalnog interesa za SAD', što podrazumijeva kontakte u kojima je prisutna obavještajna komponenta. Pošto prava priroda održavanja veza Montgomerya sa više naših državljanki, od kojih su neke kćerke viših oficira JNA, nije u potpunosti rasvijetljena, u ovoj informaciji iznosimo pregled dosadašnjih saznanja Službe."

William Montgomery (lijevo) | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Da pojednostavimo stvar, zaplet je zapravo sljedeći: mladi američki diplomat Montgomery (32 godine) žari i pali po Beogradu. Osvaja srca kćeri visokih oficira JNA i još ponešto. A to je onda procijenjeno kao očita prijetnja nacionalnoj sigurnosti SFRJ.

"Naročito su indikativne njegove veze sa našim djevojkama (kćeri viših oficira JNA), posebno ljubavne koje pokušava iskoristiti u cilju dobijanja podataka o ličnosti jednog našeg istaknutog društveno-političkog radnika, radi poznanstva sa Đilasom i dr", objašnjavaju operativci.

"Pazi što govoriš, moj stan je ozvučen"

Ali i tvrde da su u razgovorima s djevojkama iz društva američkog diplomata dobivali odgovor da "nije postojalo obavještajno interesovanje, već normalan uobičajen razgovor, izlasci u društvu, gledanje filmova u njegovom stanu, pijanke itd". Kažu i da je jedino izvjesna "drugarica Branka R. dala nešto konkretnija zapažanja i izrazila spremnost da produži kontakte sa Montgomeryjem ukoliko smo zainteresovani".

Potpisivanje Daytonskog sporazuma Raspad Juge Top News CIA se bojala da će Srbi A-bombom riješiti Hrvatsku

Agente SDB-a posebno su zabrinjavale indicije da je Montgomery pripadnik vojne obavještajne službe (DIA, Defence Intelligence Agency) i da poznanstva s kćerima viših oficira JNA nisu bila slučajna. "(...) to nam potvrđuje i njegovo nedavno upućeno pismo Marini D., bivšoj službenici Konzularne sekcije u ambasadi SAD-a u Beogradu (nisu bili u bliskim odnosima), koja kao prevodioc radi u poduzeću 'Ivan Milutinović' u Iraku", otkriva se u izvještaju.

Prilikom pisanja "američki diplomat je svakako imao u vidu da poduzeće 'Ivan Milutinović' u Iraku izvodi radove za Armiju te da njen brat radi u SSNO (Ministarstvo obrane SFRJ). Između ostalog upoznao ju je sa situacijom u Ambasadi, da je bezbjednosna procedura mnogo strožija, te da su mnogi otišli iz Ambasade, uključujući i Jugoslovene. Interesovao se za njene planove i da li postoji mogućnost da dođe kući za božićne praznike, ima li mnogo prijatelja u Iraku, kako joj je porodica i čime se bavi u slobodno vrijeme. Obavijestio ju je, da sa službom u SFRJ ostaje do sljedećeg avgusta ili septembra jer je tražio da ide u Moskvu", otkrili su sadržaj privatnog pisma Williama Montgomeryja.

Bugojanska skupina Bugojanska skupina Life Akcija Feniks: 30.000 JNA vojnika hvatalo 19 Hrvata

Na tragu toga Služba sigurnosti smatra da pažnju svakako zaslužuje i činjenica što Ambasada SAD-a "blagonaklono gleda na postupanje svog diplomate, te da Montgomery, kao veliki materijalista, sigurno ima jake razloge kada financira ljetovanje na moru naših mladića i djevojaka, ili ih okuplja iz dana u dan u svojoj kući, obećava putovanje u SAD, kao i kada pruža gostoprimstvo našem građaninu (Mile B., diplomirani pravnik) koji je u međuvremenu prešao da stanuje kod II sekretara Političke sekcije, ambasade SAD-a".

William Montgomery i Mate Granić | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

U istrazi Služba državne bezbednosti tvrdi da je registrirala veći broj ljubavnih veza Montgomeryja s kćerima viših oficira JNA. Štoviše, tvrde u dokumentu da mu "djevojke podvodi Vuk J., student ekonomije (trenutno se nalazi na odsluženju vojnog roka), s kojim se veoma sprijateljio, čak su zajedno izvjesno vrijeme bili na odmoru u Dubrovniku sa djevojkama koje je Jovanović ranije doveo".

U istom dokumentu prepričava se razgovor Montgomeryja i jedne od djevojaka s kojom je bio u ljubavnoj vezi.

"Upoznaj me sa svojim starim iz JNA"

"Njoj je rekao da bi mogao osjetiti negativne posljedice zbog izlaska s njom jer se ona zabavlja sa sinom jednog društveno-političkog radnika. Jednom je upozorio ovu djevojku kada je počela govoriti da ne voli Arape, jer su prevrtljivci i kukavice, da svašta ne govori jer bi mogla imati neprilika zbog sličnih izjava, pošto mu je stan ozvučen. Skrenuo joj je pažnju, da se i njegov telefon kontroliše, da ima trake gdje se svi razgovori snimaju, te da čak u policiji postoje njihove zajedničke fotografije. Također opomenuo ju je, da će joj možda zbog izlaska sa njim prići netko iz SUP-a (policija). Naveo je kako mu je bivša djevojka ispričala da joj je poslije tri mjeseca zabavljanja s njim prišao jedan službenik SUP-a, koji se raspitivao o njemu i kasnije je pozivao predlažući da se viđa s njim da bi ga špijunirala", stoji u izvještaju iz prosinca 1977. godine.

Željko Rohatinski A gdje smo mi? Ekonomix Velika pljačka hrvatskog zlata - tajno ga prodali za sitniš

Jednoj od djevojaka Montgomery je izrazio želju da se upozna s njezinim ocem kako bi je mogao kod kuće posjećivati. Odbila ga je jer joj otac ne bi dopustio izlaske sa stranim diplomatom. Nastavak dokumenta Savezne službe sigurnosti iznosi biografske podatke za Montgomeryja.

"Rođen je 11. kolovoza 1945. godine. Koledž je završio 1967. godine. Od 1966-70. godine nalazio se u Armiji u tzv. prekomorskim zemljama (overseas). U State Department se nalazi od 3. 3. 1974. godine kao analitičar za investicije kapitala u druge zemlje. Kao III sekretar Ekonomske sekcije u Beograd je došao 1975. godine", opisuje jugoslavenska služba njegov karijerni put.

Zanimljiv je detalj da su se njegovi prethodnici u ambasadi SAD-a bavili informativno-obavještajnom djelatnošću, pa je i za Montgomeryja 29. 9. 1976. uprava SDB SSUP otvorila predmet operativne obrade. Onako, po navici. Bez posebnih razloga. U rubrici "karakterne osobine" kažu kako je mladi diplomat brzo napredovao u službi i to mnogo govori o njemu.

William Montgomery | Author: Andrej Kreutz/Pixsell Andrej Kreutz/Pixsell
"Vanredno je unaprijeđen od III i II sekretara. Vrlo često se šali kako je mnogo angažovan na poslu. Veoma je obrazovan i odličan je poznavaoc naših društveno-političkih prilika, posebno ekonomije. Voli da razgovara i o drugim temama, veoma vješto zna postavljati pitanja. Na sagovornika ostavlja utisak dobronamjernog čovjeka. Često dolazi u Beogradsku banku gdje drži privatni račun. Kada najavljuje posjetu dužan je navesti razlog zašto dolazi. Montgomery obično navede neki razlog u vezi računa i sl. kada dođe pita sve i svašta. Počinje uglavnom pitanjem 'pročitao je u štampi, pa želi provjeriti', zatim pokušava nametnuti političke teme. Jugoslavenski državni špijuni utvrdili su da odlično govori srpsko-hrvatski. Nastavnik u SAD-u, kažu oni, bio mu je 72-godišnji učitelj, porijeklom iz Šapca, Srbija. Taj je još prije Drugog svjetskog rata emigrirao u SAD i nije se vraćao u SFRJ. Zbog toga je diplomate naučio i arhaičnim izrazima koji su im stvarali probleme u komunikaciji".

Zanimalo ga je sve i sve je slao u NATO i Washington

Možda bi se procjena Udbe da je Montgomery odlično naučio hrvatsko-srpski ili obrnuto trebala i djelomično ispraviti. U prvom službenom govoru po dolasku u Hrvatsku tako je loše baratao hrvatskim jezikom da je njegov pokušaj čitanja stihova "Lijepe naše" završio katastrofalno. Nitko ga nije razumio.

Tito 1974., otvaranje mosta 25. Maj Balkanska posla Life Priča iz 1978. najavila što će se dogoditi nakon Titove smrti

Uz iznošenje podataka o privatnom životu i navodnim aferama, savezna služba potrudila se objasniti čime se to američki diplomat bavi u radno vrijeme.

"Montgomery William kao pripadnik Ekonomske sekcije uglavnom dobija podatke iz legalnih izvora, koji se odnose na sve grane naše privrede, objekte, privredna dostignuća i kadrove koji u njoj rade. Putem analiza, studija svi ti podaci do kojih dolazi dostavljaju se odgovarajućim službama u Washingtonu, zavisno od potrebe ponekad se upućuju i svim članovima NATO pakta. Za sebe je rekao, da je odmah po dolasku u SFRJ veoma uspješno godinu dana radio na plasmanu američke robe u Jugoslaviji i to prvenstveno na sajmovima. Sada je zadužen za banke i bankarstvo koje odlično poznaje. Za jugoslovenske banke je tvrdio da se nalaze u 'velikom sosu' i ako se stanje ne popravi biće veoma teško, jer u takvoj situaciji iza jugoslovenskih banaka nitko neće stajati. Također je ispoljavao je interesovanje za trgovačku razmjenu Jugoslavije sa Irakom i Sovjetskim Savezom kao i za 'netrpeljivost' Srba i Hrvata."

William Montgomery | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

William Dale Montgomery otišao je iz State Departmenta 2004. nakon duge i uspješne karijere koja je imala ponešto dramatičan kraj. Zadnja funkcija koju je obavljao bila je položaj veleposlanika SAD-a u Beogradu. Kupio je kuću u Hrvatskoj i bavi se političkim konzaltingom. Uglavnom u Srbiji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gerzitarra
    Gerzitarra 01:18 09.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

  • tgr14698 13:19 08.Srpanj 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Dobio sam prvi mjesec od 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počela sam prije četiri mjeseca i odmah sam kući odnijela najmanje 7645 do 9264 eura tjedno. ------>>>> www.WebJob33.Com

  • BESTpartizan 10:12 08.Srpanj 2019.

    ovo j istina ziva haha