Top News
13250 prikaza

'Ukleti' dvorac traži novog vlasnika. Je li to Čačić?

Dvorac Šaulovec
Screenshot
Šaulovec je nekada propadao tajkunu Ivanu Hudioletnjaku, a sada propada

Dvorac Šaulovec u Varaždinskoj županiji kraj Črešnjeva kupiti će, na prijedlog varaždinskog župana Radimira Čačića, upravo županija. Dvorac prodaje FINA u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinkom.

Dvorac se prvo prodavao po cijeni od 8.102.657,85 kuna, a onda je, radi manjka interesa, cijena prepolovljena. U dvorcu je do svoje smrti živio vlasnik propale PPI Varaždinke Ivan Hudoletnjak, pišu Varaždinske vijesti.

Radimir Čačić kaže kako je "dvorac Šaulovec izuzetno atraktivan, vrijedan ambijentalno i arhitektonski te građevinski najbolje očuvani objekt te kategorije u Varaždinskoj županiji".

"U slučaju kupnje dvorca Šaulovec, sredstva bi se osigurala kreditom, ako do trenutka uplate ne dođe do povrata duga države u iznosu od 32,5 milijuna kuna", najavljuju iz Županije, a prenose Varaždinske vijesti. Međutim, usprkos svoj toj vrijednosti na papiru, dvorac nitko nije htio platiti, kao da je uklet. 

Slavko Linić Slavko Linić Top News "Milanović ništa nije radio, samo se hvali s mojim uspjesima"

Hudoletnjak je, kada je gasio tvrtku, dvorac prodao sam sebi. Točna cifra se ne zna, ali kuloarska pričanja kažu kako je cijena dvorca bila tek nešto više od nove kuće, oko stotinjak tisuća eura, pisao je Express prošle godine.

Dva dana prije stečaja, krajem devedesetih, sam je sa sobom, kao direktor Varaždinke, sklopio ugovor o zakupu poslovnih objekata za samo 5000 kuna mjesečno. Dvorac Šaulovec u naselju Črešnjevo je 2003. godine upisan u Registar kulturnih dobara. 

Dvorac je pripadao staroj plemićkoj obitelji Kiš, koja se spominje još 1283. godine kao vlasnik Črešnjeva. Prvi put dvorac se spominje 1653. godine u povelji Ferdinanda III. u kojoj se priznaje neopozivo vlasništvo plemićkih dvorova Črešnjevo i Šaulovec, koje je obitelj Kiš za burnih vremena izgubila. 

Početkom 20. stoljeća Karlo Kiš i njegova supruga Ana povjerili su ponovnu dogradnju i preuređenje bečkim arhitektima i tada dvorac dobiva današnji izgled. Unutar dvorca sačuvano je nešto namještaja iz tog razdoblja, a park koji ga okružuje kategoriziran je kao spomenik. Zbog dvorca je kontroverzni tajkun svojevremeno zaradio i kaznenu prijavu. 

Ivan Čehok i Radimir Čačić Čudo u Varaždinu Top News Povratak otpisanih: Čačić i Čehok preuzeli Varaždin

Hudoletnjak, koji je bio vlasnik i Hotela “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama, navodno je nasrnuo na domaćicu u hotelu, inače dijabetičarku, jer nije htjela doći čistiti dvorac. Kako je žena tada ispričala, Hudoletnjak ju je zvao da dođe čistiti njegove privatne prostorije u dvorcu, na što ga je ona zamolila da je poštedi zbog lošeg zdravlja. 

U svađi koja je uslijedila Hudoletnjak ju je navodno odgurnuo. Hudoletnjaka su radnici tužili i zbog izrabljivanja, a navodno nije vraćao ni poticaje državi. Porezna uprava jedno je vrijeme istraživala i kako je Hudoletnjak došao do svog bogatstva, a on nikada nije skrivao svoju opsesiju dvorcima. 

Hudoletnjak se navodno obogatio u ratno vrijeme kad je za MORH u vrijeme embarga nabavljao pričuvne dijelove za helikoptere i avione preko svoje tvrtke Hemerson.  Dijelove je kupovao u Rusiji i skupo ih preprodavao MORH-u. Ubrzo je postao vlasnik hotela “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama, Varaždinke, dvorca Šaulovec i Zagorjepleta. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:47 17.Travanj 2018.

    Ma koji dvorac,malo"jača"kurija.