Top News
254 prikaza

Ukleto mjesto šefa HDZ-a: Izbori 11. rujna, bez Karamarka na listi

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović
Sanjin Strukić/PIXSELL
Prije tri mjeseca glasalo je za njega kao predsjednika 92.000 HDZ-ovaca. Politički je hodajući mrtvac, a ni Brkiću se ne piše dobro. Uoči izbora stranka se mrvi

Kratko nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i službeno objavila da će prijevremeni parlamentarni izbori biti 11. rujna, 24sata doznaje da na HDZ-ovim izbornim listama nigdje neće biti Tomislava Karamarka. A vjerojatno niti Josipe Rimac.

"Nakon pogreški koje je napravio nije normalno da bude na listi. Konsolidirani HDZ više nema veze s njim. Ostat će član, nema govora o izbacivanju iz stranke", potvrdio je izvor iz HDZ-a koji je želio ostati anoniman.

Takav argument drži vodu nakon još jednog u nizu skandala koji je potresao stranku koja je tvrdila da je na prošlim parlamentarnim izborima odnijela pobjedu. Međutim, Karamarko je prije samo tri mjeseca na izborima za predsjednika HDZ-a dobio čak 92.000 glasova, a HDZ je na saboru u svibnju poručio da nitko osim Karamarka neće kadrovirati po HDZ-u.

Čak i kada je Most tražio Karamarkovu smjenu s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, svi do jednog od HDZ-ovih ministara stali su iza njega. Danas su jedine Karamarkove funkcije to što je bivši predsjednik stranke, bivši prvi potpredsjednik Vlade, čak se i za naslov bivšeg saborskog zastupnika provukao kroz iglene uši.

Umjesto da kao dužnosnik koji je podnio ostavku ostane bez prava na cijelu plaću prvih i na pola plaće drugih šest mjeseci, on je u posljednji trenutak aktivirao svoj saborski mandat. Tako da je ipak i bivši saborski zastupnik. Jednodnevni. Ali uz naknadu od 18.000 kuna za prvih šest mjeseci i pola od toga sljedećih pola godine.

HDZ mu danas jamči da ga neće izbaciti iz stranke. Ipak, nakon sudbine Ive Sanadera i Jadranke Kosor, te uz sve brojnije naznake da se Tomislav Karamarko ne predaje, što se tumači i kroz kompromitirajuće materijale koji sada na sve strane iskaču, kao što je iskočio i kredit od 4,2 milijuna kuna za HDZ, lako je zamisliti da se Karamarku kroz neko vrijeme uskrati i članstvo.

Sve to u trenutku u kojem novi predsjednik stranke Andrej Plenković planira radikalizirani HDZ zdesna odgurati prema centru, jer se na posljednjim izborima i nakon njih pokazalo da je otklizavanje HDZ-a na desnicu gubitnička formula. Usto, Plenković je prije nekoliko dana izjavio i ovo: "Sve što se u ovom trenutku događa pripada političkoj odgovornosti predsjednika Karamarka."

To je već retorika koja jako podsjeća i na svojedobno munjevito otrježnjenje vrha HDZ-a oko Sanadera, koji je odjednom postao od obožavanog vođe utjelovljenje svakog HDZ-ovog koruptivnog i političkog grijeha. Slično se dogodilo i s Jadrankom Kosor koja je nakon vlastitog posrtanja u stranci, postala jedini i isključivi krivac za oslabljene pozicije stranke.

Sada se, doduše, stanje komplicira nešto gore nego prije već zato što je Plenković najavio da će za kredit o kojem je Express.hr pisao kao o "ruskom nuklearnom novcu", odgovarati oni koji su ga i pribavili. Tu se dolazi do Milijana Brkića, do prije nekog vremena Karamarkove desne ruke, čovjeka bez kojeg Karamarka ne bi ni bilo. A ni Brkić, kao ni Karamarko, nije spreman besplatno žrtvovati svoju kožu. I sve to uoči izbora za manje od dva mjeseca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.