Top News
142 prikaza

Um zločinaca: Uzimaju braću bombaše jer su manje šanse da će odustati

ISIL
Youtube

Ibrahim i Khalid El Bakraoui, koji su sudjelovali u nedavnom napadu na briselski aerodrom, posljednji su u nizu braće koje je vrbovao ISIL, a vrlo sličan obrazac može se primijetiti i kod nekih drugih terorističkih organizacija. Dvojac akademskih stručnjaka za terorizam, Mia Bloom i John Morgan, objasnili su u nedavnoj analizi za Daily beast da se teroristička organizacija vrbovanjem braće štiti na dva načina; s jedne strane se osiguravaju da bratska povezanost smanjuje mogućnost da se jedan od napadača predomisli u posljednji trenutak, kao što se Salah Abdeslam predomislio u Parizu, gdje njegov brat nije bio uz njega kad se trebao raznijeti, a s druge se osiguravaju od izdaje.

Što se samih vrbovanih terorista tiče, navode Bloom i Morgan, ukoliko je riječ o ljudima iz obiteljski čvrsto povezanih zajednica, od vrbovanih se uvijek može očekivati da će, jednom zadojeni određenom ideologijom, za sobom povući i ostalu braću i sestre. Takav je bio slučaj s britanskim blizankama Zahrom i Salmom Halane koje su 2014. otišle u okrilje ISIL-a u Siriju kako bi potom tamo pokušale dovući i ostalu braću i sestre.

Tu se čak može uočiti i statistički obrazac. Od 19 napadača koji su 11. rujna 2001. napali SAD četirima avionima, braća su bila njih šestorica. Prema istraživanjima britanskom stručnjaka za terorizam Mohammeda Hafeza, najbliži srodnici uključeni su u između 25 i 30 posto terorističkih napada, a sličan postotak, trećina, primjećuje se i kod onih koji su  posljednjih godina otišli u džihad u Siriju.

Obrazac slijede i žene. Tako se u Rusiji 2004. Čečenka Amanata Nagayeva raznijela na letu 1303 iz Moskve za Volgograd, sasvim uništivši avion i pobivši sve u njemu, da bi se tjedan dana poslije raznijela i njena sestra Rosa u moskovskoj podzemnoj željeznici pri čemu je za sobom u smrt odvela još 10 ljudi. Zanimljivo je da su slične mehanizme primjenjivali čak i teroristi i republikanaca i lojalista tijekom puzajućeg građanskog rata u Sjevernoj Irskoj. Vođe i jedne i druge strane oslanjali su se na to da braća običavaju podjednako temeljito i planirati operaciju i pratiti eventualne krtice u organizaciji.

Povremeno se, međutim, događa i to da jedan od braće krene jednim, a drugi drugim putem. U Sjevernoj Irskoj nije bilo neuobičajeno da jedan brat ode u IRA-u, a drugi u svećenike, dakle u potpuno nenasilan način života i borbe. 1981. Fathi Shiqaqi je primjerice osnovao Palestinski islamski džihad dok je njegov brat Khalil doktorirao politologiju i osnovao Palestinski centar za politiku i istraživanja, te je dandanas na Sveučilištu Brandeis.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.