Top News
2179 prikaza

"Uništit ćemo SDP u Istri, računamo i na HNS"

Miletić i Flego dijelilil cvijeće povodom Dana žena
Dusko Marusic (PIXSELL)
Boris Miletić je potvrdio da s HNS-om ima dogovor o koaliciji za izbore

Kao i prije četiri godine, u Istri na lokalnim izborima očekuje se žestoka borba između SDP-a i IDS-a, dojučerašnjih koalicijskih partnera u vladi Zorana Milanovića. 

Kad je 2013. tadašnji premijer Milanović odlučio raskinuti koaliciju s IDS-om na lokalnoj razini, naišao je i na velike osude u svojoj stranci, prvenstveno tadašnje unutarastranačke oporbe koja je danas preuzela SDP. 

Zbog te činjenice u IDS-u su se nadali dogovoru s novim predsjednikom Davorom Bernardićem, no do toga ipak nije došlo.

"Boris Miletić je kao predsjednik stranke ponudio suradnju Bernardiću, no on je to odbio. Rekao mu je da ne može ići protiv volje svoje organizacije i prvenstveno predsjednika istarskog SDP-a Danijela Ferića, s obzirom na to da ga je on podržao u drugom krugu izbora. Tako da smo se rastali bez dogovora", kaže nam sugovornik iz vrha IDS-a upoznat sa svim detaljima.

Nakon toga su u IDS-u skovali plan za lokalne izbore po kojem im je cilj zadržati sve općine i gradove u kojima su na vlasti, kao i županiju. Kao strateški cilj odredili su osvajanje grada Umaga i općine Barban.

"Kad se nismo uspjeli dogovoriti, odlučili smo ih napasti tamo gdje su oni na vlasti. Svoje utvrde ćemo lako zadržati, a svu logistiku i financije smo usmjerili na Umag i općinu Barban. Ako to osvojimo, a vjerujemo da imamo velike šanse, SDP-u ćemo ostaviti tek nekoliko malih općina i preuzeti primat u Istri", kaže nam sugovornik iz vrha IDS-a.

U tome će im pomoći HNS, s čijim se predsjednikom Ivanom Vrdoljakom prošlog tjedna u Zagrebu našao i sam Miletić te potvrdio dogovor o koaliciji u Istri. 

Ta bi suradnja, kažu izvori iz obje stranke, značila dugoročnu strategiju stvaranja koalicije centra u Hrvatskoj. No osim u Istri, IDS se planira širiti i na Primorje te Liburniju, pa su Vrdoljak i Miletić razgovarali i oko eventualne suradnje u Rijeci ako bi HNS išao bez SDP-a na lokalne izbore.

"Nama je cilj proširiti utjecaj i na taj dio jer smatramo da imamo prostora za dovoljan rast da dođemo na idućim izborima do četvrtog mandata. To je dugoročno cilj IDS-a i zato nam je važno da naši Daglas Koraca i Dalibor Paus pobijede gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea te načelnika Barbana Denisa Kontosića, kao i da u Rijeci uđemo u Gradsko vijeće", kaže izvor iz IDS-a blizak Miletiću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.