Top News
16461 prikaza

Upozorenje: Povratnici iz ISIL-a u državama su oko Hrvatske

Teroristički napad u Barceloni
REUTERS
Zapadna Europa imat će sve više problema zbog povratnika s bojišta Bliskog istoka

Najmoćnija američka obavještajna agencija CIA upozorila je španjolske kolege da je Barcelona vjerojatna teroristička meta i poseban fokus stavljen je na ulicu Ramblas gdje su teroristi pregazili desetke ljudi, prenosi Daily Mail.

Krvavi napad odnio je 13 života, ali vlasti upozoravaju da ta brojka nije konačna zato što su brojne žrtve teško ozlijeđene i liječnici se bore za njihove živote.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad iako nije jasno koliko su bili upleteni u planiranje samog napada.

Obavještajne agencije upozoravale su na sasvim realan problem povratka džihadista s raznih bojišta Bliskog istoka, od Libije preko Sirije od Iraka i Afganistana, ali nacionalne snage sigurnosti jednostavno nemaju dovoljno resursa da bi uspješno pratili i nadgledali povratnike s bojišta. Okvirno je potrebno dvadesetak policajaca da bi uspješno nadgledali samo jednu osobu i to znači da policija mora racionalno trošiti resurse i posvetiti se samo najopasnijima. Naravno, to znači da će povremeno doći i do propusta koji će imati krvave posljedice.

Samoubojica u Mosulu Samoubojice Top News ISIL bez milosti: Čak i djecu nose u smrt

Zbog svega toga, Hrvatska treba biti sretna i zahvalna jer samo sedam ljudi s hrvatskim državljanstvom bori se, ili se borilo, na ratištima Iraka i Sirije na strani Islamske države. Potvrdio je to visokopozicionirani obavještajni izvor odlično upoznat s praćenjem radikaliziranih hrvatskih državljana. 

To su, zasad, najtočniji podaci o participaciji osoba s hrvatskom putovnicom koji se nalaze na područjima pod kontrolom tzv. Islamske države u dijelovima Sirije i Iraka. 

“To je zaista mali broj osoba”, objašnjava izvor Expressa koji je dobro upućen u rad europskih sigurnosnih službi. 

“Trebamo biti potpuno iskreni: u Hrvatskoj nema kanala radikalizacije koji su rašireni u nekim državama EU. U Hrvatskoj je lakše držati stvari pod kontrolom i to je olakotna okolnost za vaše sigurnosne službe”, kaže naš izvor. 

Ipak, ne treba razmišljati kao da problema nema. 

“Broj pristaša radikalnog tumačenja islama u RH je mali, nekoliko desetaka ljudi, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja”, stoji u godišnjem izvješću. “Radikalizacija u Hrvatskoj nije poprimila šire razmjere, između ostalog i zbog vrlo dobrog ugleda, položaja i integriranosti islamske zajednice u hrvatskom društvu. Međutim, postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, kao i odlasci džihadista porijeklom iz tih država koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani ISIL-a i dalje zabrinjavaju. Od 2012. godine oko 900 osoba s područja jugoistočne Europe otišlo je na područje sukoba u Siriji i Iraku. Radi se o osobama koje uglavnom potječu iz BiH, Kosova, Srbije (Sandžaka), Makedonije i Albanije. Većinom se radi o muškarcima koji odlaze u džihad, a u Siriji i Iraku najviše su se priključivali ISIL-u, ali i Al Kaidinu dijelu Al Nusra Front. Među osobama koje su otišle na teritorij pod kontrolom ISIL-a ima i žena i djece”.

Od spomenutih sedam državljana RH, koji su pod nadzorom obavještajnih službi, dvoje je iz BiH, jedan iz Srbije, dva iz Austrije te još dva iz Švicarske. Javnosti su od prije poznati slučajevi kao što su Sead Plojović i njegova sestra Nevresa te Dora Bilić, koja je i ranjena tijekom američkih napada na Raku, samoprozvani glavni grad Islamske države.

Države okruženja imaju puno više problema s povratnicima. Bosna i Hercegovina već ima nekoliko otvorenih procesa protiv ISIL-ovaca, a možda i najupečatljiviji je primjer Lavdrima Muhaxherija s Kosova koji se vratio u domovinu nakon što je bio jedan od zapovjednika u Islamskoj državi. 

Život u Raqqi Iz Raqqe Life Ekskluzivni dnevnik: Moj život u prijestolnici kalifata

Muhaxheri je rođen negdje u osamdesetima, a čak ni službe sigurnosti se ne slažu oko točnog datuma njegovog rođenja. Interpol tvrdi da je rođen negdje u ožujku 1989. godine, a Ujedinjeni narodi pišu da je rođen u prosincu iste te godine, a možda je rođen 1987. godine. Zna se da je rođen u Kačaniku, te da je godinama radio u KFOR-ovu kampu u Ferizaju. Tamo je bio zaposlen do 2010. godine kada je dobio promaknuće. 

Naime, poslan je u NATO-v kamp u Afganistanu zato što je bio odličan djelatnik. Dvije godine je ostao u Afganistanu da bi se vratio na Kosovo gdje je počeo pokazivati sve ekstremnije stavove. Krajem 2012. godine otišao je u Siriju gdje se pridružio Fronti pobjede, lokalnoj filijali al-Qaide. 

Nedugo nakon toga, pojavio se i na službenom obilježavanju ramazanskog bajrama u organizaciji islamske zajednice Kosova, da bi se vratio u Siriju 2013. godine gdje je nastavio djelovati u Fronti pobjede (Jabhat al Nusra). Prema neslužbenim informacijama, tamo je bio na čelu odreda sastavljenog većinom od Albanaca, a pretpostavlja se da ih je bilo petstotinjak. Iduće godine, 2014. dolazi do velikog raspada al-Qaide u Siriji i nastaje Islamska država pod vodstvom Abu Bakra Al-Baghdadija i Muhaxheri se pridružio novoformiranoj organizaciji.

Zbog iznimno brutalnog postupanja sa zarobljenicima dobio je nadimak Koljač iz Kačanika, a nedavno se pojavila snimka gdje ubija zarobljenika raketom. Snimljene su i fotografije gdje se vidi da zarobljeniku reže glavu, a u razgovoru za albanske  medije je potvrdio da je odrubio glavu zarobljeniku. 

"Samo radim ono što su radili iz Oslobodilačke vojske Kosova u ratu protiv Srbije", rekao je Muhaxheri albanskim medijima.

Nakon kraćeg boravka u domovini, Koljač iz Kačanika vratio se na bojište gdje je ubijen.

Opet, Hrvatska ima sreću, ali i dovoljno pameti pa društvo prihvaća muslimane. Na kraju krajeva, teško je zamisliti da bi se muslimani u Hrvatskoj iznenada okrenuli protiv države za koju je više od 1.000 muslimana dalo živote tijekom Domovinskog rata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ada 22:08 18.Kolovoz 2017.

    ne im dozvoliti da se vrate, jer će samo činiti kaos...