Top News
38439 prikaza

"Tomislava Salopeka su Egipćani mogli spasiti"

Tomislav Salopek
24sata
Ugledni analitičar i kolumnist izrekao je doista kontroverznu tezu nakon otmice nesretnog Tomislava Salopeka

Postoje određeni događaji kojih se točno sjećate, bez obzira koliko vremena prošlo otada. Jedan od takvih je i otmica nesretnog Tomislava Salopeka. Brojni se mogu sjetiti točno gdje su bili i što su radili kad su čuli za vijest o otmici. Vrlo vjerojatno se mogu sjetiti i što su radili kad je objavljena vijest o njegovom smaknuću. Prošlo je od otmice već dvije godine i nema nikakvih novih informacija o njemu.

Nada, ipak, umire posljednja.

Život u Raqqi Iz Raqqe Life Ekskluzivni dnevnik: Moj život u prijestolnici kalifata

Godinu dana nakon brutalne otmice i objavljivanja fotografije pogubljenja Salopeka, njegovo rodno Vrpolje bilo je obavijeno velom šutnje.

Nitko od mještana nije htio apsolutno ništa javno reći o tom slučaju. Poneki od njih, potajice i kroz šapat, povjerit će da je čitav slučaj misteriozan te da iznad svega poštuju zamolbu obitelji Salopek da se o njemu ne govori.

Nema tu više kava sa susjedima

­ Mi mještani Tomislava nismo zaboravili i uvjereni smo da će nam se vratiti. I njegova djeca misle da je tata na terenu i sigurni su da će uskoro doći doma. Roditelji su mu jako propali, uopće ne izlaze iz kuće i ni s kim se ne druže. Nema vam tu više kava sa susjedima - pojasnila je jedna mještanka za 24sata.

Uoči prve godišnjice otmice čitavo Vrpolje ga se sjetilo, te je bio glavna tema u mjestu.

– Svega par njih misli da je ubijen, no svi ostali uvjereni su da je živ. Nitko se ne želi zamjeriti obitelji, koja je na cijeli taj slučaj posebno osjetljiva. Ne žele razgovarati s novinarima, svaku informaciju čuvaju za sebe i ne žele da dospije u javnost. Bili su jako ljuti kad se služila misa za Tomislava, a navodno nije služena ni misa zadušnica. Ma znate, mi svi vjerujemo, vjerujemo u čudo i nitko od nas ne želi nekom izjavom ugroziti bilo što ili na sebe navući gnjev obitelji – objasnio je čovjek moleći da mu ne navodimo ime i prezime.

Srpski vojnici 'Psi rata' Top News Inina postrojenja u Siriji zauzeli Rusi i srpski plaćenici

Kontaktirali su iz 24sata i suprugu Natašu, koja je kratko rekla:

– Razgovarat ćemo kad Tomislav dođe kući.

Tomislav Salopek otet je 22. srpnja iz automobila u blizini Kaira. Prvu vijest o otmici objavio je Agence France presse dva dana kasnije izvijestivši da su nepoznati napadači u Egiptu oteli hrvatskog državljanina koji je u toj zemlji radio za francusku tvrtku. Desetak dana ništa se nije znalo o sudbini otetog Hrvata, a onda se 5. kolovoza na internetu pojavila snimka na kojoj tzv. Islamska država prijeti pogubljenjem Salopeka u roku od 48 sati ne oslobode li se muslimanske žene. Sedam dana kasnije na Twitteru su objavili vijest da su pogubili Tomislava uz fotografiju za koju tvrde da je autentična. Kao i tada, Nataša je uvjerena da je Tomislav živ i da će se vratiti kući.

Jezidi Grozni zločini Top News Luđaci: "Dali su mi da pojedem svoju bebu"

Hrvatske sigurnosne službe i dalje su u kontaktu s egipatskim obavještajnim agencijama oko slučaja Salopek. Dobivaju periodičke izvještaje te postoji dogovor između Zagreba i Kaira da, ako se u međuvremenu pojave neke nove informacije, promptno izvijeste naše službe.

Kontroverzne teze

Nema novih detalja koji bi na bilo koji način pomogli identificirati ubojicu Tomislava Salopeka ili eventualno locirati njegovo tijelo. Jedan od izvora iz obavještajne zajednice kaže da su egipatske službe sigurne da je videozapis ubojstva autentičan. Po njihovim informacijama jako teško će se otkriti tko je hladnokrvni ubojica i gdje je tijelo nesretnog Hrvata. Svejedno, SOA i dalje radi na ovom strašnom slučaju. Podsjetimo, sadašnji ravnatelj SOA-e Daniel Markić je nakon otmice koordinirao sve aktivnosti SOA-e i drugih državnih institucija s egipatskim sigurnosnim službama.

Samoubojica u Mosulu Samoubojice Top News ISIL bez milosti: Čak i djecu nose u smrt

Prema šturim informacijama, uspio je povezati i francuske sigurnosne službe. Konzultirao je i francusku tvrtku Compagnie Générale de Géophysique, čiji je Salopek bio zaposlenik. Punih mjesec i pol Markić je boravio na području Egipta, a u Kairu ga je i zatekla vijest o brutalnom pogubljenju otetog Hrvata. Kažu da mu je taj neuspjeh jako teško pao, unatoč uvjeravanjima stranih partnera da je napravljeno sve što se u takvim okolnostima uopće moglo.

Gotovo odmah nakon otmice objavljen je i razgovor s predavačem na Yaleu, Graemom Woodom, koji je za Telegram izrazio uvjerenja da se Salopeka moglo spasiti. "Da je Egipat ispunio ISIL-ove zahtjeve, gospodina Salopeka su mogli pustiti. U pravu je Loretta Napoleoni kad kaže da, jednom kad objave video, šanse za sigurno spašavanje drastično padaju. Nepotrebno je i spominjati, ali nadam se da je Salopekova obitelj do samog kraja zadržala barem tračak nade, kao što sam i ja. Međutim, situacija je bila iznimno teška."  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.