Top News
5714 prikaza

Upozorenje: "U Siriji se stvorila Islamska država 2"

Peter Theo Curtis, američki novinar koji je preživio dvije godine u zarobljeništvu al-Kaide u Siriji
YouTube/ screenshot
Američki novinar koji je dvije godine bio u zarobljeništvu al-Kaide, o stanju u toj zemlji

Nitko na to ne obraća pažnju, kaže on. "Osniva se nova Islamska država u Siriji... Nitko ne zna što se točno događa na sjeverozapdu Sirije. Ja znam jer sam ja u kontaktu s nekim ljudima otamo, koji stalno snimaju videa. Još nismo spojili sve točke", kaže Theo, a prenosi Business Insider. Peter Theo Curtis, poznat kao novinar koji je uspio preživjeti dvije godine zarobljeništva kod al-Nusre u Siriji.

Al-Nusra, u međuvremenu preimenovana u Fatah al-Sham kako bi svojim financijerima mogla pružiti izliku da je riječ o odjednom "umjerenim" pobunjenicima, od početka rata u Siriji vojna je organizacija terorističke skupine al-Kaida. O njegovom oslobađanju u kolovozu 2014. i svemu što je prethodilo, u međuvremenu je snimljen i dokumentarac "Theo who lived".

Teroristički napad u Istanbulu Turska posla Top News ISIL-ove napade su nekoć slavili - sad im se obilo o glavu

U intervjuu koji je dao Jonathanu Rothu s RiskHedgea, objasnio je zašto smatra da se u sjeverozapadnom kutu Sirije događa nešto o čemu nitko ne izvještava. "Za stići iz te druge Islamske države, koja leži na granici s Turskom, do bilo koje europske zemlje, dovoljno je nekoliko sati autobusom. Mladi klinci pristižu svaki dan, tako mi govore tipovi iz Sirije: 'O, da. Imamo ovdje nove Francuze, nove Engleze, svaki dan.'"

On kaže i to da vlada Sirije doista pobjeđuje u ratu, ali da to ima i svoju cijenu. "Sirijska vojska je razbila pobunjenike. Oni su isprva bili u pojedinim urbanim četvrtima po gradovima, a sad su protjerani u ruralna područja. Zauzimaju neka sela. A kad vojska SAD-a ili Kurdi ili neka kombinacija konačno stigne do Raqqe, glavnog grada ISIL-a, svi ti ISIL-ovi militanti bit će već tjednima u bijegu. Oni su već otišli iz grada", kazao je.

On predlaže vrlo kontroverznu strategiju protiv ISIL-ove strategije koju naziva "nestani u brdima". "Ako to zvuči kao da zagovaram mir s ISIL-om, da, to je to. Previše ih je da bi ih se sve pobilo", kazao je. Cijeli intervju možete poslušati ovdje, a izvadak iz dokumentarca možete pogledati niže.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.