Top News
4551 prikaza

USKOK ne žuri ispitati svjedoke: Nek' se 'saftaju'

Blaž Curić
Davor Javorović/ PIXSELL
Vasin prijatelj i kum u zatočeništvu šuti kao zaliven, ali je pitanje dokle, jer Varga priča kao navijen

Otkako su ga uhitili, Blaž Curić, sad već bivši vozač potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te kum Milijana Brkića Vase, drži se stare narodne poslovice - šutnja je zlato. Šutio je Curić na ispitivanju u policiji, šutio je na ispitivanju u Uskoku, a šuti i u istražnom zatvoru u Osijeku, zasad. Prošli tjedan sudac istrage Županijskog suda u Osijeku produljio mu je boravak iza rešetaka za još dva mjeseca jer, rekao je glasnogovornik suda, još nisu ispitani svi svjedoci a i nadalje postoji mogućnost ponavljanja kaznenog djela.

Milijan Brkić Prijateljstva Top News Brkić ljetuje na jahti 'svog dečka' koji je probio istragu

Podsjećamo, u odnosu na njega tužiteljstvo je, navodno, za sada najavilo ispitivanje četvorice svjedoke. Kako se nagađa, jedan od njih mogao bi biti Milijan Brkić. Neslužbeno doznajemo kako do sada Uskokovi tužitelji nisu ispitali ni jednog svjedoka. Čini se da je to dio njihove taktike u kojem osumnjičenika puštaju da se polako "safta" u pritvoru.

U dosadašnjoj praksi Uskok se koristio tom taktikom kako bi slomio osumnjčenika ili mu, nakon šokantnog boravka u zatvoru, ponudio manju kaznu ako prizna kazneno djelo i tereti druge. No ova taktika u odnosu na Curića, kojemu je nakon uhićenja kum Vaso poručio: "Čuo sam da je uhićen moj prijatelj, suborac i ratni drug Blaž Curić, ali Bože moj, neka institucije odrade ono što moraju", ima malo šansi na uspjeh.

Uskok ne mora Curićeva odvjetnika zvati na ispitivanja svjedoka, a listu svjedoka može i dopisati, no ne unedogled.

Podsjećamo, Uskok ga sumnjiči za "poticanje na sprečavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti Uskok". Konkretno, sumnjaju da je Curić, nakon što je saznao da se protiv Franje Varge provodi kriminalističko istraživanje, nazvao Vargu te mu poručio da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Milijan Brkić | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

No Varga, koji je bio na mjerama, uhićen je prije nego što je stigao sve izbrisati. Kako je nakon uhićenja zaključio Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović, "sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna, tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu".

I dok Curić šuti, Franjo Varga priča kao navijen. Prvo je u policiji otkrio niz detalja šokantnih operacija za koje su ga, tvrdi, angažirali Tomislav Karamarko i Milijan Brkić (o čemu smo opširno pisali u prošlom broju). Vargini roditelji, koje je Uskok predložio za svjedoke, iskoristili su, neslužbeno doznajemo, zakonsku blagodat i odbili su svjedočiti u istrazi protiv sina.

Koliko je svjedoka zasad ispitano, tko je sve na listi svjedoka i koliko ih je još ostalo ne zna se, no sigurno je da jedan od njih - Zdravko Mamić, još nije svjedočio. Bjegunac pred hrvatskim pravosuđem koji je, sumnjaju istražitelji, od Varge naručio falsificiranu SMS prepisku, za što mu je platio 500.000 kuna i poklonio jacuzzi, poručio je kako će svjedočiti u aferi SMS. No ne pada mu na pamet doći u Hrvatsku jer bi kao osuđenik na 6,5 godina zbog izvlačenja desetina milijuna kuna iz Dinama po automatizmu završio u istražnom zatvoru.

Nikola Sulić Nikola Sulić Top News Vasin 'dečko': Proizvodi pivo i dojavljuje tajne informacije

Njegov odvjetnik Veljko Miljević pojasnio je kako se to može organizirati. Putem tri oblika, načina izvršavanja pravne pomoći. Jedno je putem Ministarstava pravosuđa, drugo je diplomatskim putem, a tek treće je putem međunarodne policije, dakle Interpola. Mamić se nalazi u Hotelu "Regina" u Međugorju i spreman je svjedočiti kad ga kontaktiraju, rekao je Miljević.

Vargu se, podsjećamo, sumnjiči da je u postupku koji se protiv Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća. Prema toj prepisci, Cvitan je prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi Zdravka Mamića.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.