Top News
13697 prikaza

Ustašama i huliganima rekla - nećete! Tko je Ivana Marković?

Ivana Marković
1/3
Miranda Cikotic/PIXSELL
Zbog svojih stavova zaslužila je da je se zove najhrabrijom hrvatskom gradonačelnicom, iza nje stoji zapaženi niz uspjeha u upravljanju gradom, ali više reakcija izazivaju odgovori na neke događaje

U Supetru na Braču huligani su napali četvero sezonskih radnika koji su se u nedjelju ujutro vraćali iz noćnog provoda. 

"Nakon nekih 200 metara, čuli smo da je netko iza nas poviknuo: Srbine! Svi smo se instinktivno okrenuli, a u istom trenutku njih sigurno 20 iskočilo je odasvud, iz grmlja oko nas, ne znam ni sam odakle i krenulo na nas. Prvo su urlali: 'Tko je od vas Srbin, tko je Srbin?' Nismo rekli ni riječ, a onda su nas počeli udarati, bacili su nas na pod i cipelarili", ispričao je napadnuti mladić.

Policija je objavila kako je privela dvojicu osumnjičenih za napad, a javila se i gradonačelnica Supetra Ivana Marković, koja je objavila kako je povukla donaciju Torcidi kupu, malonogometnom turniru koji se tradicionalno igra u Supetru. Kaže da, iako sezonski radnici nisu bili napadnuti tijekom turnira, napadači su bili sudionici ili posjetitelji Torcida Kupa.

Supetarska gradonačelnica povukla je donaciju Torcida kupu i najavila kako Supetar više neće dati sportske terene koji su u vlasništvu grada na korištenje sudionicima spomenutog malonogometnog turnira.

"U ime Grada i u svoje  ime oštro osuđujem napad u kojem su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom. Grad Supetar je oduvijek bio i bit će tolerantan i otvoren Grad za sve koji žele doći i posjetiti naš Grad, raditi i živjeti. Ono što me tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra. Ipak, ostaje gorak trag jer se ovaj napad desio u našem Gradu. Također, kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida Kupa (iako se napad nije se desio za vrijeme turnira) odlučila sam povući odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može poticati sportska događanja čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Također, Grad Supetar će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje ovoga kupa. Našem Supetranu i svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom želim što brzi oporavak i apeliram na institucije da najstrože kazne počinitelje bez imalo milosti", stoji u priopćenju supetarske gradonačelnice.

Prije nekoliko mjeseci ona je dospjela u javnost nakon što se društvenim mrežama proširila njena odbijenica za donaciju Počasnom bleiburškom vodu. 

Ona je 29. studenog prošle godine odbila dati novac za Bleiburg i u njemu je jasno iznijela svoj stav.

"Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka", obrazložila je gradonačelnica svoju odluku, te nastavila:

"Ne znam kako je taj dokument baš sad dospio u javnost, ali vidjela sam objavu u ponedjeljak nešto prije ponoći na jednom portalu. Ujutro mi je inbox bio pretrpan pozitivnim komentarima, a mobitel zatrpan pozivima. Bleiburški vod mi je zahtjev za donacijom slao dva puta. Prvi put im nisam odgovorila, a na drugi zahtjev odgovorila sam baš po svojem guštu", objasnila je Marković u ožujku za 24sata.

"Drago mi je da postoji veliki dio naših građana koji su moderni i proeuropski orijentirani, ali oni su tihi. Ovaj drugi, manjinski dio je glasniji i čini se da je dominantan, ali drago mi je da nije", rekla je Marković koja kao gradonačelnica Supetra iza sebe ima sjajne rezultate. Grad je preuzela 2013. godine s golemim dugovima i proračunskim manjkom, a danas bilježi proračunski suficit i brojne projekte koji su korak do realizacije.

"Obrnuli smo situaciju i od grada slučaja postali grad primjer. Čeka nas 33 milijuna kuna u europskim projektima, dobili smo 18 milijuna kuna za vatrogasni dom, širimo kapacitete vrtića i škola te uživam gledati kako grad ide naprijed", zaključila je Marković te dodala da joj se nakon odgovora nitko iz Bleiburškog voda nije javio i da se ne namjerava prepucavati u javnost.

Ivana Marković | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL
Ivana je imala 34 godine kad je postala gradonačelnica Supetra. Od 13. godine pomagala je ocu u trgovini te, kako kaže, naučila da jedino rad, rješavanje problema i zajedničko komuniciranje donose rezultate, a sve ostalo je kratkoročno.

"Preuzimanje odgovornosti znači donošenje lijepih, ali i onih manje ugodnih odluka. Sretna sam što imam odlične suradnike, kojima je, kao i meni, cilj ići naprijed i razvijati grad", kaže Marković, koja je u Splitu završila diplomski studij na Ekonomskom fakultetu i postala magistra ekonomije.

Po stjecanju diplome radila je kao financijski rukovoditelj u Autotransu Brač. Od 2006. do početka mandata gradonačelnice 2013. radila je u gradskoj tvrtki Komunalno društvo kao rukovoditelj financijskog i računovodstvenog sektora. Ivana Marković je gradonačelnica Supetra u drugom mandatu, a prije dvije godine na izborima je pobijedila već u prvom krugu, osvojivši 61,14 posto glasova.

Bilježi se njen otvoreni sukob s najvećim hotelijerom Marionom Dužićem oko vlasništva nad jednom cestom te njegova izjava da "neće štedjeti sredstva kako bi skinuo gradonačelnicu". Jednom je i priveden zbog fizičkog napada na nju. Jedini brački grad među rijetkima bilježi sjajne demografske trendove. Vrtić se ponovno proširuje, napokon se gradi i nova osnovna škola, a vrlo dobro je primljen i opsežni projekt 'Sritna dica - sritan grad'. Supetar je poseban i po tome što ga gotovo popuno vode žene - osim gradonačelnice, to su predsjednica Gradskog vijeća, direktorica Komunalnog, šefica policije, ravnateljica knjižnice, voditeljice dviju banaka, Fine, Porezne uprave, dvaju hotela, opisao ju je svojevremeno Tportal.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 12:19 10.Lipanj 2019.

    Bojim se za ovu hrabru gradonačelnicu koja se usudila osuditi huliganstvo i ustašluk, jer ipak je ovo država koju vode proustaški sljedbenici.

  • tomcipo 12:12 10.Lipanj 2019.

    ***

  • BESTpartizan 10:53 10.Lipanj 2019.

    bravo ivana ustašluk sve veci idesničarenje nije ovo 1941,huligani nasvakom koraku,stat im na kraj