Top News
1721 prikaza

"Varoufakis i Horvat danas i ovdje nemaju šanse"

Srećko Horvat i Yanis Varoufakis
1/2
Žarko Bašić/ Pixsell
Novi paneuropski pokret predvodit će u Hrvatskoj filozof i politički aktivist Srećko Horvat, a DiEM25 izaći će na izbore za Europarlament 2019. godine

Iako još uvijek u Hrvatskoj ne postoji svijest o važnosti izlaska na izbore za Europski parlament, hrvatski filozof i politički aktivist Srećko Horvat najavio je da bi već na idućim izborima 2019. godine Hrvati mogli dati svoj glas transnacionalnoj listi.

Iza nje stoji Pokret za demokratizaciju Europe DiEM25, a zaštitno lice mu je Janis Varufakis, nekoć grčki ministar financija u prvoj Vladi Aleksisa Ciprasa. 

Srećko Horvat objasnio je što je zapravo DiEM25:

Janis Varoufakis | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

-To nije ljevičarski pokret, jer osim lijevih intelektualaca poput Noama Chomskog, Kena Loacha i Naomi Klein, on kao članove ima mnoge 'zelene', liberale, pa čak i konzervativce. Naš program koji smo predstavili pod nazivom Europski zeleni New Deal cilja na Europu zajedničkog prosperiteta, socijalne pravde i zelene tranzicije. 

No ono na što upozorava Horvat je da sve veći rast desnice znači možda i kraj ovakve Europe koja je već godinama u krizi.

- Kriza koja tek dolazi ako ju na vrijeme ne zaustavimo, neće biti samo kriza nego građanski rat koji se već nazire na ulicama Europe. Hrvatsku vidim kao zemlju koja ide u budućnost a ne u kolonijalnu prošlost. Ekonomija se ne bi smjela temeljiti na novom zaduživanju i kršenju radničkih prava i daljnjoj privatizaciji zdravstva i mirovinskog sustava, kaže Horvat. 

Prva transnacionalna lista za iduće europske izbore uspostavljena je službeno prošli tjedan u Napulju, kao zajedničko transnacionalno vijeće koje će upravljati tim pothvatom, piše tjednik Globus.

- Inicijativu je pokrenuo urao DiEM25 u suradnji s partnerima kao što su gradonačelnik Napulja Luigi de Magistris, Benoih Hamon, bivši francuski predsjednički kandidat, te u dogovoru s raznim strankama i pokretima iz mnogih europskih zemalja. 

Facebook Izbrisane reklame Tehno S Facebooka nestale sve 'uspješne političke kampanje'

Prema Horvatovim riječima, cilj pokreta je da se radikalno transformira Europska unija po pitanju demokracije, transparetnosti donošenja odluka, migracijske krize, vanjske i unutarnje politike, socijalne i ekonomske politike.

- Mnoge su stvari još nejasne jer primjerice ne znamo kako će se opredijeliti Europska ljevica i Europski zeleni, kao i Podemos u Španjolskoj, pa će o tome ovisiti i gdje će DiEM25 izaći na izbore. Trenutačno smo u pregovorima s partnerima iz Slovenije i Hrvatske. 

Iz Hrvatske u Napulju su bili predstavnici Nove ljevice i Zagreb je naš. 

Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice, koji je bio u Napulju, rekao je što misli o pridruživanju Nove ljevice ovom pokretu:

- Srećko nas je pozvao u svojstvu promatrača. Ideja mi se načelno sviđa jer su i lijeva i zelena priča naš teren. Ipak, dug je put do dogovora. Europska Nova ljevica i DiEM imaju neku vrstu objektivnih razilaženja i bojim se da će te dvije grupacije na izborima za europski parlament biti konkurencija. 

Markovina kaže da se stavovi DiEM25 i Europske nove ljevice ne podudaraju po pitanjima migracijske politike i euroskepticizma.

Yanis Varoufakis i Srećko Horvat | Author: Žarko Bašić/ Pixsell Žarko Bašić/ Pixsell
- DiEM25 se zalaže za Europsku Uniju, ali ne ovakvu Europsku Uniju, nego reformiranu, dok u dijelu zelenih i lijevog bloka ima i protivnika ujedinjene Europe.

Na pitanje vjeruje li da će biti lako nagovoriti hrvatske birače da glasaju za DiEM25 kad su kronično nezainteresirani za izbore, a naročito za izbore za Europski parlament, Markovina kaže:

- Bitno je unutar same hrvatske napraviti kompaktan lijevi blok koji će biti ljeviji od SDP-a, ali ne populistički poput Živog zida. U Hrvatskoj je do sad u oba navrata izlaznost na izbore za EU Parlament bila kriminalna - oko 25% jer je našim ljudima - što se tiče Europske unije - nevažno sve osim efektivne činjenice da mogu otići raditi u bilo koju europsku zemlju.  

No, ne znaju koja je doista uloga Europskog parlamenta a tu je najveća krivnja naših političara koji ne žele educirati narod, pa je to teško promijeniti unutar godine dana, naročito u trentuku potpune apatije glasača, ističe predsjednik Nove ljevice. 

Na pitanje nije li riječ o nekakvoj verziji 'euro-MOST-a', Markovina odgovara:

- Ne jer u Napulju doista nisam vidio niti jednu grupaciju koja bi imala ikakve veze s konzervativnom agendom. 

Profesor Žerko Puhovski također smatra da je takav pokret u Hrvatkoj trenutačno osuđen na izborni neuspjeh, ali iz čisto ideoloških razloga:

Zoran Milanović Hrvatska politika Top News Gost drugog Caffe Liberala - Zoran Milanović

- Meni se čini da takav pokret nema naročite šanse u Hrvatskoj jer je najvećem dijelu biračkog tijela i ovakav nesuvisli SDP previše lijevo, a kamo li nešto znatno ljevije od toga. Nema zbog te tradicionalno centrističko-desne orjentacije u biračkom tijelu i nema šanse jer je SDP osramotio ljevicu iako nije ljevica ali nastupa pod tim imenom.  Oni koji bi bili na toj strani, dakle ljudi koji razumiju da je istinska ljevica imala pozitivne osobine i da je SDP izdao ljevicu, takvih ima jako malo. 

Dio onih koji bi i dali glas toj novoj lijevoj opciji, razmišljat će da je bolje ne rasipati glasove i dati ih jednoj jakoj stranci poput SDP-a. Osim toga pojavile su se i neke nove opcije poput Radničke Fronte, Nove ljevice itd. što će dovesti do novog rasprišivanja glasova, osim ako ne postignu dogovor, što mislim da nije moguće. 

Dakle, perspektive ima, ali nema neposrednu mogućnost u roku godinu dana koliko je ostalo do izbora jer je to pitanje dobre organizacije i novca, smatra prof. Puhovski i zaključuje:

- U Hrvatskoj je dodatni problem jer postoji veliki zazor protiv bilo čega europskog. Svi oni koji su organizirani na razini EU, uključujući čak i europsku desnicu, doživljava ih se kao izdajicama nacionalnih interesa i bitnih nacionalnih vrijednosti.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.