Top News
1742 prikaza

Zašto oporba misli da može srušiti Dalićku?

Nikola Grmoja
Patrik Macek (PIXSELL)
Nakon brojnih neuspjelih pokušaja kadroviranja po Plenkovićevoj vladi, oporba kreće u još jedan pohod

Oporba je predala zahtjev za opoziv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, Martine Dalić. Zahtjev, koji je u ime svih podnositelja potpisao tajnik Mosta, Nikola Grmoja, predan je danas predsjedniku Hrvatskoga sabora.

Podsjetimo, tijekom stanke na početku sjednice Sabora, Nikola Grmoja iz Mosta kazao je za N1 da će "najvjerojatnije danas u proceduru poslati zahtjev za opozivom Martine Dalić. Podržala nas je cijela oporba osim Neovisnih za Hrvatsku", kazao je najavivši da će i oni glasati za opoziv ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade.

"On je u nezgodnoj situaciji, ima nezadovoljnika u stranci kojih bi se trebao riješiti. Ima različitih struja, i sad su se svi ujedinili oko istoga cilja - svima je meta Andrej Plenković".

Ali sada treba malo stati na loptu, da se izrazimo nogometnim žargonom.

Martina Dalić i Andrej Plenković Napokon Ekonomix Dalićka priznala: "Odgovorna sam za lex Agrokor"

Do sada nije uspjelo glasanje nepovjerenje Pavi Barišiću, Zdravku Mariću i Nadi Murganić. To je troje ministara koje oporba nije uspjela maknuti, a dvoje ih i dalje obnaša istu dužnost. Prisjetimo se samo kako je neslavno propao pokušaj smjene tadašnjeg ministra obrazovanja suočenog s optužbama za plagijat. 

Raspravu i glasovanje o povjerenju Barišiću iniciralo je 45 oporbenih zastupnika nakon što je Odbor za etiku u znanosti i visokome obrazovanju odlučio kako je Barišićev znanstveni rad plagiran.  Sabor je sa 72 glasa ''za'' dao povjerenje Pavi Barišiću koji ostaje ministar. Osamnaest zastupnika bilo je suzdržano, među kojima su zastupnici Mosta, a 49 zastupnika glasovalo je za nepovjerenje ministru.  Svih 15 Mostovih zastupnika bilo je među 18 saborskih zastupnika koji su bili suzdržani kod glasovanja o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Tonino Picula, Zlatko Komadina i Davor Bernardić Oprečna mišljenja Top News 'Kugu i koleru' u SDP-u ni Picula ne želi rješavati

Suzdržani su još bili i Goran Aleksić (SNAGA), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) i Ivan Sinčić (Živi zid). Za smjenu ministra Barišića, koju je prijedlogom da mu Sabor zbog optužbi za plagiranje iskaže nepovjerenje iniciralo 45 oporbenih zastupnika, glasovalo je 49 zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSU-a, HSS-a te Ivan Pernar i Branimir Bunjac iz Živog zida. Protiv njegove smjene bila su 72 zastupnika iz saborske većine te zastupnici nacionalnih manjina, s tim da u sabornici za glasovanja nije bilo Milorada Pupovca (SDSS) i Furia Radina, zastupnika talijanske manjine.

Danas je isti taj HNS u Vladi, a suzdržani Petrov i Sinčić danas žele smjene. A bio je to tek prvi u nizu neuspjeha oporbe. Najbliže uspjehu bili su tijekom glasanja o nepovjerenju ministru Mariću. Rezultat glasanja bio je 75-75 i vjerojatni glas prevage došao je od bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauche koji je glasao protiv Marićeve smjene. U to vrijeme je Saucha bio opterećen aferom Dnevnice, boravkom u Remetincu, da bi si tada natovario i bijes bivših kolega.

Petrov, kao predsjednik Sabora, nije bio nimalo po volji HDZ-u zato što je i sam predvodio glasanje o smjeni Marića. Ubrzo je Petrov maknut s mjesta šefa parlamenta i na tom mjestu ga je naslijedio Gordan Jandroković.

Martina Dalić Agrokorov pad Top News Htjela je biti nova Thatcherica, sad je kriva za sve

Ali Petrov nije odustao od želje za kadroviranjem po Plenkovićevoj vladi. Ministrica Murganić i onaj katastrofalni prijedlog izmjena Obiteljskog zakona doveli su do trećeg po redu pokušaja uklanjanja nekog od Plenkovićevih ministara.

Nakon 14 sati rasprave, tamo sredinom studenoga prošle godine, glasovalo je ukupno 129 parlamentaraca, a nepovjerenje joj je iskazalo 49 zastupnika. Dva su bila suzdržana i od 78 zastupnika je dobila povjerenje da i dalje može obavljati taj posao, prenio je tada HRT.

Vodi li se oporba parafraziranom tezom o četvrtoj sreća, ne znamo. Ali vidimo da ljudi koji žele preuzeti upravljanje čitavom državom, a to znači i naslijediti pravni i politički teret Plenkovićevih odluka i poteza, ne mogu maknuti niti jednog ministra. Kako onda očekuju maknuti Plenkovića? Kako onda očekuju preuzeti Hrvatsku?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.