Top News
1487 prikaza

Veliki playboy i zavodnik vodi Pakistan u bolje sutra

Imran Khan
1/4
ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL
Slamač ženskih srca koji je tri puta bio u braku i poznat je po ludim provodima u londonskim noćnim klubovima bit će premijer

Bivši pakistanski slavni igrač kriketa Imran Khan potvrdio je da je pobijedio na parlamentarnim izborima u Pakistanu, obećavši da će stvoriti sasvim novi Pakistan, nakon iznimno burnih izbora popraćenih militantnim nasiljem i optužbama za prijevare. 

Khan, koji želi postati novi premijer, rekao je u televizijskom obraćanju naciji da "smo bili uspješni i osvojili pobjedu zahvaljujući Bogu. Ako Bog hoće, postat ću i primjer", prenosi The Guardian.

Danas 65-godišnji Imran Khan svjetsku je slavu postigao kao igrač kriketa, a kasnije je postao UNICEF-ov posebni izaslanik. 

Imran Khan | Author: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL

Poznato je da je bio iznimno uspješan u svom humanitarnom radu, pomažući najsiromašnijima u zemljama poput Bangladeša, Pakistana, Sri Lanke i Tajlanda. 

U Pakistanu je zahvaljujući prikupljenim donacijama otvorio prvu i jedinu bolnicu za ljude oboljele od karcinoma. Novac je prikupio preko svog humanitarnog fonda u koji su uplatili donatori iz cijelog svijeta iznos od 25 milijuna dolara. 

Iz fonda pomaže tisućama siromašnih stanovnika svoje domovine, gradi škole, a financijski je pomogao i žrtvama katastrofalne poplave 2010. godine.

Andrej Plenković Kontroverzno Top News "Pravo glasa na izborima samo onima koji razumiju politiku"

Osim po humanitarnom radu, Imran Khan poznat je kao hedonist i playboy, čest gost mnogih londonskih noćnih klubova, koji je slamao mnoga ženska srca. 

Bio je u vezi sa Sitom White, kćeri britanskog industrijalca Gordona Whitea, Baruna od Hulla. Bili su šest godina u vezi i imaju izvanbračnu kćer rođenu 1992. ali ju Khan nije priznao jer je žensko dijete. Tražio je od White da ju pobaci. 

Godine 1997. Sita White je u Los Angelesu dobila presudu prema kojoj je Imran Khan potvrđen kao otac djevojčice Tyrian-Jade White.

Izbori u Pakistanu, pristalice Imran Khana | Author: FAISAL MAHMOOD/REUTERS/PIXSELL FAISAL MAHMOOD/REUTERS/PIXSELL

Dana 16. svibnja 1995., u dobi od 43 godine, Khan se oženio tada 21-godišnjom Jemimom Goldsmith u Parizu, na tradicionalnom vjenčanju koje je trajalo dva dana, a zatim su sklopili i civilni brak. Jemima je prihvatila islam i par je dobio dva sina - Sulejmana Isu i Kasima. Ipak, brak se devet godina kasnije raspao jer se 'Jemima nije najbolje mogla prilagoditi životu u Pakistanu'. 

Prije tri godine Khan se oženio britansko-pakistanskim novinarom Rehamom Khan na privatnoj ceremoniji u njegovoj rezidenciji u Islamabadu. Međutim, Reham Khan kasnije navodi u svojoj autobiografiji da su se zapravo vjenčali u listopadu 2014., ali su se također razveli godinu dana kasnije. 

Sredinom 2016. kao i početkom 2018. godine, pojavile su se vijesti da se oženio za svoju duhovnu savjetnicu Bushre Manike, no oboje su to opovrgnuli. 

Za predsjednika Meksika izabran je Andrés Manuel López Obrador PROMJENA Top News Meksiko dobio svog Sinčića - nije ni lijevo ni desno

Međutim, 7. siječnja 2018., središnje tajništvo njegove stranke PTI-a objavilo je da je Kan ipak zaprosio Maniku, ali ona još nije prihvatila njegov prijedlog. Dana 18. veljače 2018., PTI je potvrdila da je Khan oženio Maniku.

Khan živi u svom raskošnom seoskom domaćinstvu u Bani Gala. U studenom 2009. Khan je podvrgnut hitnoj operaciji u Lahoreu zbog zapletaja crijeva.

Kako je i sam Khan svojedobno rekao, problem u Pakistanu je nedostatak obrazovane srednje klase, zbog čega je gospodarstvo ove zemlje u raspadu. 

Izborna komisija Pakistana još nije objavila službene, konačne rezultate, ali Khan je održao govor u skladu s predviđanjima mnogih televizijskih postaja, iako nije jasno da će njegova stranka Tehreek-e-Insaf ili PTI dobiti većinu ili će morati oformiti koalicijsku vladu.

Više od dvanaest televizijskih kanala u Pakistanu očekuje njegovu pobjedu na temelju nejasnih metodologija, pa prognoziraju da će PTI dobiti čak 119 mjesta od  270 u Narodnoj skupštini.  

Izbori u Pakistanu, pristalice Imran Khana | Author: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL
Prije nego što je prebrojano pola glasačkih listića, Khanov glavni suparnik Shahbaz Sharif, koji je na čelu Pakistanske muslimanske lige (Nawaz), potaknuo je strahove da bi nezadovoljni gubitnici mogli odgoditi formiranje nove vlade. 

Televizijski izračuni dali su Shahbazu Sharifu 61 mjesto u skupštini, a on je na Twitteru napisao da "su demokratski procesi bačeni unazad desetljećima, te da bi priznali i prihvatili rezultate kad bi oni bili posljedica fer igre." 

Također pakistanska nezavisna Komisija za ljudska prava uložila je prigovor da se na nekim mjestima nije dopustilo glasanje ženama, a da su na ostalim područjima birački službenici bili pristrane, ne navodeći kojoj stranci u korist. 

Aktivist za prava IA Rehman prozvao je kampanju 'najprljavijom' na problematičnom putu njegove zemlje prema održivoj demokraciji.

Analitičari su zabrinuti da bi nezadovoljni gubitnici mogli stvoriti nestabilnost novoj vladi koja se mora suočavati s mnogim izazovima kao što su raspadanje gospodarstva, vraćanje nagomilanih dugova, te militantni bijes koji je eskalirao na jugozapadu zemlje kad su militanti poslali bombaša samoubojicu koji je usmrtio 31 osobu. 

Recep Tayyip Erdogan IZBORI Top News Erdogan slavi: Upravo je postao novi sultan

Ovim izborima tek drugi put u 71-godišnjoj povijesti zemlje jedna civilna vlada na izborima predaje vlast drugoj civilnoj vladi u ovoj zemlji s 200 milijuna stanovnika.

Ipak, tijekom predizborne kampanje postavljalo se opravdano pitanje o ulozi i manipulacijama vojske koja izravno ili neizravno vlada Pakistanom gotovo neprekidno. Vojska je na 85.000 biračkih mjesta rasporedila čak 35.000 vojnika. 

U službenom tweetu pakistanski vojni glasnogovornik, general Asif Ghafoor, nazvao je optužbe za miješanje "zlonamjernom propagandom". U poruku je uvrstio fotografije Pakistanaca kako vojnicima donose cvijeće, a starije žene ih ljube. 

U Balohistanu se dogodilo najgore nasilje tijekom kampanje. Početkom ovog mjeseca bombaš samoubojica na političkom je skupu ubio kandidata Siraj Raisanija i ranio 400 ljudi, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država. 

Imran Khan | Author:
Tijekom noći Khanovi pristaše u cijeloj zemlji slavili su pobjedu izvan svojih prostorija. 

Khan je doista velika zvijezda, gotovo mitskih razmjera, a pridobio je glasove uglavnom mladih ljudi obećavši im bolju budućnost. Prema UN-u, 65% stanovnika Pakistana je mlađe od 30 godina.

U srijedu su objavljene video snimke nasmiješenog Kana pa je izborna komisija rekla da je time prekršio izborni zakon što bi moglo dovesti do poništavanja njegovih glasova.

Moeed Yusuf, potpredsjednik Azijskog centra smještenog u Washingtonu u Mirovnom institutu, smatra da će novoj vladi najveći izazov biti rješavanje ekonomske krize.

Živi zid IZ INATA Top News Prijeti nam crni scenarij zbog korumpiranih političara

"Nova vlada bit će u vrlo nezavidnom položaju, a posebno Imran Khan, budući da on nije poželjan premijer niti jednom od dva pakistanska pokrovitelja - a to su moćne države - SAD i Kina", kazao je.

Khan, za kojeg se procjenjuje da mu bogatstvo iznosi oko 13 milijuna dolara, je glasno kritizirao SAD zbog rata u Afganistanu kao i prekomjerna ulaganja Kine u Pakistan, na čemu je zaradila milijune dolara. 

David Markey sa Sveučilišta Johns Hopkins Paul H Nitze School izjavio je da očekuje od Khanove vlade da će pregovarati o uvjetima suradnje s Kinom i da neće zaoštravati odnose s Pekingom jer bi se tako zamjerio pakistanskoj vojsci koja je tradicionalno vrlo bliska s Kinom.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.