Top News
493 prikaza

Venezuela umire od gladi: "Čini se da ću večeras jesti pastu za zube"

Voće u Venezueli
Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL
Vlasti u toj južnoameričkoj državi toliko su očajne da su Jamajci dopustile plaćanje kupljene nafte hranom i lijekovima

Venezuela, zemlja s jednim od najvećih zaliha sirove nafte na svijetu, umire od gladi i sve manje ljudi može si priuštiti i najosnovnije namirnice poput jaja ili brašna.

Bloomberg je procjenio minimalnu plaću u Venezueli na oko 90 kuna mjesečno, a cijene namirnica na crnom tržištu tolike su da ih rijetko tko može priuštiti. 

Mlijeko, kao jedna od osnovnih namirnica, gotovo je nepostojeće na policama venzuelanskih trgovina. Mlijeko u prahu jedna je od alternativa, ali svejedno može postići cijenu od oko 65 kuna po kilogramu.

Kukuruzno brašno glavni je sastojak tradicionalnog venezuelanskog kruha, a na crnom tržištu može dostići cijenu od oko 20 kuna po kilogramu. U državnim dućanima cijena bi trebala biti znatno niža, oko 4 kune po kilogramu. Ali problem je što ga nema u dućanima.

Crno tržište | Author: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL

Crno tržište, osim što je ilegalno, je i opasno zato što nitko ne zna što se zapravo sve prodaje u pakiranjima brašna. Od krede i vapna do pepela, sve je moguće pronaći u većim ili manjim količinama u brašnu.

Venezuelancima preostalo je tek nadati se da će moći kupiti namirnice u dućanima. Probleme im stavaraju ograničenja kupovine. Broj osobne iskaznice određuje dan u tjednu kada smiju kupovati, zatim moraju odabrati dućan za kojeg vjeruju da će imati namirnice i onda satima stajati u redu kako bi možda kupili što im treba.

"Stojim u redu od 3 sata ujutro i jedino što sam uspjela kupiti su dvije tube paste za zube. Izgleda ću večeras morati jesti pastu za zube", rekla je za CNN Monica Savaleta. Za Monicu ni odlazak preprodavačima nije baš rješenje. "Zarađujem između 12 i 15 tisuća bolivara mjesečno. Čitava moja plaća dovoljna je za tri kilograma riže na crnom tržištu", kaže Savaleta.

Wilfredo Cardona zarađuje puno više kao građevinski radnik, oko 40.000 bolivara mjesečno. "Došao sam kupiti brašno, rižu i šećer, ali nisam uspio naći išta. Našao sam sapun, ali ne mogu ga pojesti", ispričao je Cardona. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.