Top News
4753 prikaza

Vice i Željka uranili - ne zna se hoće li biti referenduma

Željka Markić i Vice Batarelo
PIXSELL
Iako su slavodobitno objavili da imaju referendum, još puno posla je pred hrvatskim klerikalima

Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ objavila je na svojoj Facebook stranici da je prikupila dovoljno potpisa za provođenje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Željka Markić je za Večernji list izjavila da s brojem potpisa inicijativa još ne želi izlaziti jer prebrojavanje još traje, ali će točan broj potpisa, najavila je, biti objavljen na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

I dok se hrvatska desnica hvali svojim uspjehom, neki staloženiji glasovi upozoravaju da je to tek početak puta do referenduma. SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, inače potpredsjednik saborskog Odbora za ustav, pojasnio nam je koliko je još posla ostalo do provođenja referenduma:

"Organizatori uručuju prikupljene potpise predsjedniku hrvatskog Sabora koji će ih uputiti u dalju proceduru. Potrebno je provjeriti ima li dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Nekada se provjeravao svaki pojedinačni potpisa, ali sada se to radi provjerom reprezentativnog broja potpisa. Nakon što se utvrdi da je predan dovoljan broj potpisa, onda se može povući pitanje ustavnosti referendumskih pitanja. Ustavni sud utvrđuje je li sve u skladu s Ustavom i svoju odluku dostavlja Saboru i ako je sve u skladu s propisima, referendum se raspisuje."

Nova zanimljiva situacija je to da je stručnjak za Ustav Mato Palić, kako je napisao Večernji, navodno potpisao onu inicijativu „Narod odlučuje“. Što se tiče inicijative o rušenju Istanbulske konvencije, on je za Express prije nekoliko dana rekao da je to pitanje neustavno. Rekao je da to pitanje zadire u ljudska prava, kao i to da se "referendumskim pitanjem ne može ulaziti u međunarodne odnose".

"Mislim da pokušavaju popraviti pitanje prije nego što padne, a past će što god da napravili", kazao je Palić.

Željka Markić na prosvjedu protiv Istanbulske Referendum Top News Manifest: Istanbulska će Markić i Batarelu dati vlast

"Nemam nikakve dileme oko toga da su obje referendumske inicijative neustavne, apsolutno nikakve dileme. I ne slažem se s onima koji su rekli da je to sukladno s Ustavom, jer nije", kazala nam je nedavno stručnjakinja za ustavno pravo prof. dr. sc. Sanja Barić i krenula prvo od inicijative kojom se ide protiv Istanbulske konvencije.

"Zaključivanje i sklapanje međunarodnih ugovora prema Ustavu je u isključivoj nadležnosti državnih tijela. Drugo, ta konvencija regulira ljudska prava. Ravnopravnost spada u ljudska prava i u kategoriju temeljnih ustavnih vrednota. Ravnopravnost spolova iz članka 3. temeljna je ustavna vrednota. Kad su u pitanju ljudska prava, ne može se referendumom ukidati, odnosno smanjivati postojeća razina ljudskih prava. Zbog ova dva razloga ta je inicijativa neustavna", objasnila je.

Željka Markić i Neil Datta NEIL DATTA Top News "Markić je povezana s ljudima koji zatiru ljudska prava"

Potom je Sanja Barić objasnila i zašto ne dvoji da je neustavna i referendumska inicijativa o izborima. "Upitno je već to da li je uopće potrebno izdvajati izbornu materiju iz izbornog zakona i stavljati je u Ustav. A ako se to već i radi, onda bi to trebalo činiti sveobuhvatno. Ovdje se međutim regulira samo nekoliko elemenata, a ne sveobuhvatno. Čak i ako bismo prihvatili da je to i dobro i moguće, tamo ima nekoliko elemenata koji su ili neprovedivi ili suprotni cilju zbog kojih se navodno uvode", kazala je.

Podsjetila je da se tom inicijativom, između ostalog, traži uvođenje dopisnog i elektroničkog glasanja na izborima, za što je sam ministar uprave javno rekao da Hrvatska trenutno to ne može provesti jer za to nema tehničkih mogućnosti.

"To će kroz neko vrijeme biti moguće, ali ne sad. To i u EU ima samo Estonija jer postoji problem s osiguranjem autentičnosti, da ne bude hakiranja li zlouporaba. Da, mi tome trebamo težiti, ali još nismo u toj poziciji. Prema tome, uvoditi nešto u Ustav, a da ne postoji mogućnost osiguranja autentičnosti, znači da je to ustavnopravno iracionalno, jer ne dovodi do željenog cilja, nego do mogućnosti veće zlouporabe nego sada", kazala je.

Željka Markić Znaju da neće proći Top News Ne samo 'Istanbulska', Batarelo i Markić jurišaju i na Ustav

Spomenutim stručnjacima se pridružuje i Grbin koji kaže: "Ne mogu prejudicirati što bi Ustavni sud mogao odlučiti, ali mogu govoriti u svoje ime. Referendumsko pitanje koje se tiče nacionalnih manjina, po mom mišljenju, ne samo da nije u skladu s hrvatskim ustavom već krši i mnoge međunarodne propise. Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, ali i nacionalnih manjina i našli bismo se u situaciji da određeni ljudi u našoj državi ne bi mogli odlučivati o sastavu vlade samo zato što su pripadnici nacionalnih manjina."

Prvo što ova nova inicijativa konzervativne desnice treba uraditi je dokazati da stvarno imaju dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Kad je prije četiri godine inicijativa U ime obitelji pokušavala uvesti promjene u izborni sustav Ustavni sud im je pojasnio da nemaju dovoljno potpisa. "U povodu zahtjeva Organizacijskog odbora Građanske inicijative 'U ime obitelji' nije dopušteno raspisivanje referenduma iz točke I. ove izreke jer je prema očitovanju tog odbora raspisivanje referenduma zatražilo 380.649 birača, a njegovo raspisivanje trebala su zatražiti 404.252 birača s obzirom da su na dan 21. rujna 2014. u Republici Hrvatskoj bila registrirana 4.042.522 birača", pisalo je u odluci Ustavnog suda objavljenoj sredinom prosinca 2014. godine.

Markićka se nada da će slavodobitno u četvrtak predstaviti dovoljan broj potpisa, ali stručnjaci su jasno poručili da je to sami početak. Do kraja je ostalo još puno vremena i posla.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar hircus
    hircus 11:37 31.Svibanj 2018.

    samim spomenom njenog imena odbacujem baš sve,pa bilo moguće i dobro.

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 18:31 30.Svibanj 2018.

    Ako ona dođe u politiku,vrijeme je da oživi UDBA.