Top News
1827 prikaza

Markićkina inicijativa tvrdi: Imamo potpise za referendum!

Željka Markić
Ivo Čagalj/PIXSELL
Za jednu inicijativu kažu da imaju potpise, za drugu još nisu sigurni, a potpise su skupljali zajedno

Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ objavila je na svojoj Facebook stranici da je prikupila dovoljno potpisa za provođenje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Željka Markić je za Večernji list izjavila da s brojem potpisa inicijativa još ne želi izlaziti jer prebrojavanje još traje, ali će točan broj potpisa, najavila je, biti objavljen na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

Riječ je o inicijativi kojom se pokušava izboriti smanjenje broja zastupnika u Hrvatskom saboru, smanjiti broj zastupnika nacionalnih manjina i uvesti nekoliko prerferencijalnih mjesta tijekom glasanja na izborima za nacionalni parlament. Zanimljivo je da s istom vijesti još ne izlazi inicijativa „Istina o istanbulskoj“, kojom se pokušava isposlovati povlačenje Hrvatske iz incijative o zaštiti žena i djece od obiteljskog nasilja koju je Republika Hrvatska ratificirala prije samo nekoliko tjedana.

Željka Markić u povorci Hod za život Katolički 'pride' Top News Politički cilj 'Hoda za život' su neustavni referendumi

U ime te inicijative, također za Večernji, Kristina Pavlović je rekla „da vjeruje da imaju dovoljan broj potpisa“, ali da točne brojke također ne žele još objavljivati. Inače su obje inicijative prikupljale potpise na istim mjestima i na istim štandovima, a građani koji su potpisivali jednu, u pravilu su potpisivali i drugu inicijativu. Nova zanimljiva situacija je to da je stručnjak za Ustav Mato Palić, kako je napisao Večernji, navodno potpisao onu inicijativu „Narod odlučuje“.

Što se tiče inicijative o rušenju Istanbulske konvencije, on je za Express prije nekoliko dana rekao da je to pitanje neustavno. Rekao je da to pitanje zadire u ljudska prava, kao i to da se "referendumskim pitanjem ne može ulaziti u međunarodne odnose". "Mislim da pokušavaju popraviti pitanje prije nego što padne, a past će što god da napravili", kazao je Palić.

Joško Klisović, kao bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, rekao je tada također Express da motiv inicijative 31 krajnje konzervativne udruge za ovakav potez pronalazi u političkom porazu koji su protivnici međunarodnog dokumenta o sprečavanju nasilja u obitelji i nad ženama pretrpjeli u Saboru. Bila je riječ o 130 glasova za Istanbulsku u Saboru. Usto, rekao je Klisović, sklapanje i raskidanje međunarodnih ugovora uređuje Bečka konvencija iz 1969. godina, a slijedom toga i zakoni Republike Hrvatske.

Željka Markić Znaju da neće proći Top News Ne samo 'Istanbulska', Batarelo i Markić jurišaju i na Ustav

Što se tiče inicijative „Narod odlučuje“, niti tu stvari s ustavnosti pitanja nisu sasvim čiste, jer je riječ o zadiranju u izborni zakon, i to tako da se parcijalno pojedini elementi izbornog zakonodavstva žele preseliti u Ustav Republike Hrvatske. U svakom slučaju, za obje inicijative vrijedi da njihovi koordinatori javno objave rezultate, da ih potom predaju državnim tijelima koja će provjeriti njihovu valjanost, te da na kraju, ako svaka inicijativa prođe tu proceduru, Ustavni sud da svoj pravorijek o usklađenosti s Ustavom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 08:45 02.Lipanj 2018.

    Imate potpise ali nemate referendum 😂 Ionako ste plagirali potpise sa prošlih sakupljanja i prepisivali ste ih na ovom zadnjem.