Top News
17714 prikaza

Vlastiti ga sustav ponizio: Šeksu odbili unaprijediti kćer

Vladimir Šeks u Saboru
Boris Ščitar/ PIXSELL
Ovo i ovakvo sudstvo njegovo je djelo, najgore u ovom slučaju je to što je žena unapređenje možda i zaslužila

Sutkinja osječkog Općinskog suda Zrinka Šeks-Poštić nije uspjela izboriti mjesto na Županijskom sudu u Osijeku. Državno sudbeno vijeće objavilo je listu prvenstva kandidata za suce navedenog suda gdje su tablično navedene ocjene o obnašanju sudačke dužnosti i bodovi ostvareni na razgovoru. Šeksova kći je na posljednjemu mjestu po ukupnom broju bodova. Ova informacija, ali i činjenica da nije izabrana za sutkinju, iznenadila je mnoge koji nešto znaju o radu i stručnim kvalifikacijama Zrinke Šeks-Poštić.

U javnosti se odmah počelo nagađati kako je ovo svojevrsna osveta Vladimiru Šeksu, koji se smatra sivom eminencijom hrvatskog pravosuđa. Dobri poznavatelji situacije kažu kako je Zrinka Šeks-Poštić ostavila dobar dojam i ostvarila pristojan broj bodova na razgovoru, ali i napominju da su svi kandidati za te dužnosti bili podjednaki. 
- Nekad je biti u bliskom srodstvu s politikom otegotna okolnost - rekla su dva izvora koja su željela ostati anonimni.

Vladimir Šeks Laži i politika Top News Šeksov triler: Tuđman je mislio da ga Šeks želi likvidirati

Vladimir Šeks nije bio raspoložen za komentar.

"Moja kći ima svoj samostalni život i put. Izabrana je najbolja kandidatkinja, kojoj je ona čestitala, i to je sve", kratko je rekao Šeks. 
Na pitanje smatra li da je ovdje riječ o svojevrsnoj osveti odgovorio je tek: "Ne, ne, ne."

Na sjednici Državnog sudbenog vijeća 7. veljače za sutkinju Građanskog odjela osječkog Županijskog suda imenovana je Snježana Androš, dok su suci Davor Mitrović i Ivan Vulić imenovani za suce Kaznenog odjela. S obzirom na to da je sudac Davor Mitrović i predsjednik osječkog Općinskog suda, morat će se izabrati netko na tu dužnost. Tako se odmah u kuloarima pojavila i priča da se Zrinki Šeks-Poštić priprema mjesto predsjednice osječkog Općinskog suda.

Na stranicama Državnog sudbenog vijeća ne objavljuje se broj glasova koje su pojedini suci dobili tijekom glasanja 11 članova vijeća, a za nečije imenovanje dovoljno je šest glasova. Dobri poznavatelji situacije priznaju da prije samih izbora ima i lobiranja. Bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši državni odvjetnik Krunislav Olujića, koji je dobro poznaje situaciju u hrvatskom pravosuđu, zatečen je kao i mnogi drugi što Zrinka Šeks-Poštić nije izabrana za sutkinju osječkog Županijskog suda.

Vladimir Šeks u Saboru na galeriji | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Bez obzira na odnos s ocem Vladimirom Šeksom, koji nije idiličan, kaže da je riječ o kvalitetnom kadru i da je ona odavno zbog svojih stručnih referenci trebala biti na dužnosti sutkinje Županijskog suda. Ipak, teško mu je vjerovati da je riječ o osveti Vladimiru Šeksu i nastavlja:

"Malo bih bio iznenađen kad bi to bilo tako s obzirom na to da još kadrovska, bolje rečeno krvna slika hrvatskog pravosuđa predstavlja Šeksovo remek-djelo. Na neki način, sastav Državnog sudbenog vijeća odgovara sastavu sudaca u Hrvatskoj koji su manje ili više, barem kad je riječ o najvećim pravosudnim dužnosnicima, proizašli iz Šeksove kadrovske kušalice. Tu mislim prvenstveno na predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, predsjednika Vrhovnog suda te niza najodgovornijih i ključnih dužnosnika", rekao je Krunislav Olujić.

Možda je, kaže, ovo priprema terena za neki drugi uzmak, odnosno neka druga imenovanja. Kad je riječ o sutkinji Zrinki Šeks-Poštić, kaže da je riječ o "dobrom čovjeku i stručnjaku”.

UDBA Dosjei Top News Tajna Udbe: Sekta Crna ruža imala je poseban tretman


"Ona je, koliko imam saznanja, po svim kriterijima zaslužila mjesto suca Županijskog suda i doista bi mi teško bilo vjerovati da je jedini razlog zašto nije prošla činjenica da je kći Vladimira Šeksa. To ne može biti jedini razlog, tim više jer je gospodin Šeks duhovni otac sadašnje kadrovske slike u hrvatskom pravosuđu, nije zaposlen u sudbenoj vlasti i unapređenje njegove kćeri ne bi smjelo biti doživljeno kao nepotizam, to više što nepotizam caruje u hrvatskoj sudbenoj vlasti", rekao je Olujić.


Prema informacijama koje ima, Šeksova kći više nego uspješno obnaša svoju sudbenu dužnost pa je, po njegovu mišljenju, zaslužila biti imenovana sutkinjom Županijskog suda.

"Možda u sudbenom vijeću djeluju neke paralelne strukture, barem što se Slavonije tiče, koje su više oslonjene na vinkovačko područje i na ovu drugu, desnu antiplenkovićevsku frakciju. Nije nemoguće i nije isključeno da je možda zbog toga", rekao je Olujić, ali nije želio govoriti o imenima.

Ako je Zrinka Šeks-Poštić diskvalificirana za dužnost sutkinje Županijskog suda samo zato što je kći Vladimira Šeksa, za Olujića je to onda zabrinjavajuće.

Milijan Brkić, Vladimir Šeks | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

"Ona to nije zaslužila i jedina okolnost koja bi bila diskvalificirajuća ne smije biti to što je kći Vladimira Šeksa. Nisam za to da nečije dijete ne može biti nešto samo zato što mu je jedan od roditelja netko i nešto, ali nisam ni za to da djeca postaju netko i nešto samo zato što su im roditelji na pozicijama", poručuje Krunislav Olujić.


Napominje kako je splitski Pravni fakultet postao centar za pravno obrazovanje sinova i kćeri sudaca jer ne mogu završiti isti fakultet u Zagrebu, a nakon što diplomiraju, imaju briljantne sudačke karijere isključivo zato što su djeca visokih ili najviših pravosudnih dužnosnika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:39 06.Ožujak 2019.

    tko više vjeruje hdzovcima

  • Milan.banijac 09:16 06.Ožujak 2019.

    SHVATI DA JE TVOJE VRIJEME PROŠLO, DOŠLE SU VISOKE GODINE ŽIVOTA, I MLADIMA TREBA DATI MOGUĆNOST POLITIČKOG DJELOVANJA.

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 07:16 06.Ožujak 2019.

    SOVA