Top News
10930 prikaza

Vodi ratne udovice, prosvjedi i udruga su joj ispušni ventil

Rozalija Bartolić
1/5
Luka Stanzl (PIXSELL)
Rozaliju Bartolić opisuju kao pristojnu ženu, kao onu koja je izbacila Keleminca iz prvih redova, ali i da ne trpi druga mišljenja

Prije dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj, braniteljske udruge bile su na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Iako, primjerice, Josip Klemm opovrgava da su ih tad zamolili da se suzdrže od prosvjeda pri dolasku Vučića, činjenica je da je od ekipe koja je 555 dana prosvjedovala pred šatorom samo nekolicina bila i na prosvjedu protiv Vučića. Taj prosvjed organizirala je zagrebačka Udruga udovica hrvatskih branitelja, na čelu s Rozalijom Bartolić.

U zadnje se vrijeme, otkad je na vlasti HDZ, a braniteljske udruge su uglavnom utihnule, upravo Bartolić ističe svojim akcijama. Ona je organizirala prosvjed ispred HRT-a zbog filma "Ministarstvo ljubavi", koji je u biti neuspjela komedija o ozbiljnom problemu gubljenja prava udovica branitelja nakon ponovne udaje. Bartolić nije na sceni od jučer, ona je bila aktivna i prije te vodi zagrebačke udovice u više mandata, ali samo njena priopćenja i akcije nisu dolazile do izražaja u buci puno brojnijih muških braniteljskih udruga.

Rozalija Bartolić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Bartolić je poštena žena i ne želi biti stavljena u politički kalup. Nažalost, zbog tragedije je ostala zaglavljena u '90-ima", kaže nam jedna njena poznanica. S druge strane, oni koji su s njom surađivali kažu da ne trpi prigovore. Kad uđe u neko ministarstvo, ona očekuje da je odmah prime. Ne trpi odgađanja i veoma je glasna kad se treba boriti za prava udovica, koliko god nekad i ne bila u pravu, opisuju nam oni koji su imali priliku biti s "druge strane stola".

Iako u Hrvatskoj postoji i zajednica udruga udovica branitelja na nacionalnoj razini, one nisu niti približno toliko aktivistički nastrojene kao zagrebačka udruga na čelu s Bartolić. Prema njenim objavama na društvenim mrežama, ali i nastupima, jasno je da ona nije dio onog establišmenta udruga naslonjenih na HDZ i vlast. Ona je puno desnije, pa upravo zato i žaoka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da ne treba slušati one s ruba političkog spektra pogađa nju i njene sljedbenike.

Bartolić je sudjelovala na pomalo komičnom Nacionalnom etičkom sudištu, koje je pod vodstvom Zvonimira Šeparovića osudilo mnoge, pa i Tita. Bartolić je čitala točke optužnice protiv Josipa Broza. No ni prema svojim kolegama iz braniteljskih udruga nije uvijek imala lijepe riječi.

Prosvjed branitelja u Savskoj Provedeno istraživanje Top News Branitelje u Savskoj ne podržava 59,2% građana

"Mnogi naši dosadašnji, a i sadašnji predstavnici, u sprezi sa svim dosadašnjim vlastima sudjelovali su u izradi Zakona i Pravilnika, koji su direktno naštetili braniteljima, stradalnicima i njihovoj djeci. A zašto? Da bi dobili plaćeno mjesto u nekom od odbora ili da bi se na određeni način pogodovalo njima osobno ili uskoj skupini koju predstavljaju. Ti su predstavnici redovito instalirani od vlasti bez obzira na njihovu relevantnost, a ne voljom branitelja ili stradalnika. Zar ih se ne možemo odreći ako nam čine štetu? Za Judine škude prodaju naše interese, a mi to prepoznajemo", poručila je u jednom od inspirativnih govora Bartolić braniteljima u Gospiću.

S Josipom Đakićem iz HVIDRA-e nije u dobrim odnosima i, upravo kad se on pojavio na prosvjedu protiv Vučića, smatrala je to provokacijom HDZ-a, a oni koji je poznaju kažu da je htjela to izbjeći. Bartolić, naravno, redovito napada i razne antifašističke inicijative, nevladin sektor i predstavnike Documente. Bila je dio onih braniteljskih skupina koje su tražile odgodu Noći kazališta koja se trebala održati na obljetnicu pada Vukovara.

Sad podržava i skupove koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije, a na društvenim mrežama je dijelila intervju Darija Kordića, osuđenog za ratne zločine. No upravo je prosvjed protiv filma "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića potvrdio jednu od vječnih frustracija njene udruge. Nije joj bilo jasno kako je Marinkovićev film mogao biti financiran s 800.000 eura javnog novca kada država nema dovoljno za brigu o braniteljima, a film nema nikakvu komercijalnu prođu.

Mladen Pavković, Josi Jurčević, Rozalija Bartolić | Author: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

"Našu žrtvu žele omalovažiti i poniziti nas! Ne žele prikazati kako smo se borile s odgojem naše djece i stajali uz njihova uzglavlja kad su bila bolesna, to ih ne zanima… Mislile smo da će se s odmakom vremena sva ta muka riješiti, ali nama je sve teže", poručila je tada Bartolić. Da ona ima utjecaja, potvrđuje i činjenica da je upravo ona otkrila javnosti da je ministar branitelja Tomo Medved na inzistiranje braniteljskih udruga rekao da će poslati pismo HRT-u u kojem će tražiti neprikazivanje spornog filma.

Medved je kasnije to opovrgavao, ali činjenica je da je i on pritiskao HRT i film je u konačnici premješten u noćni termin. Kad Bartolić govori o tome da nitko nije snimao patnju majki udovica nakon što su im supruzi poginuli, samo je djelomično u pravu. No i ona sama, a i dio udovica, zaista su prošle kalvariju. Bartolić je supruga Željka izgubila u Sunji 1991. godine. Ostala je s dvije malodobne curice i trećom na putu. Treću kćer nazvala je Željka upravo po suprugu.

Ta najmlađa kći preboljela je leukemiju, a Bartolić je svjedočila da je noći provodila uz njen krevet. Bez supruga i s troje djece, od kojih je jedno teško bolesno, Bartolić je ipak nastavila boriti se da joj djeca uspiju u životu. S druge strane, upravo kroz udrugu udovica Zagreba i Zagrebačke županije našla je svoj ispušni ventil. Prema podacima koje smo dugo čekali, ipak nije moguće reći da je država udovice zaboravila.

Prosvjed branitelja u Savskoj Evo tko to plaća... Top News Dosta o domoljublju! Šutke si grabite povlastice!

Ministarstvo branitelja nam je odgovorilo da je ukupno u 2016. godini bilo 3900 udovica poginulih ili preminulih branitelja koje ostvaruju prava, ali da nemaju iznose. A Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odgovorio nam je da ne mogu dati godišnji iznos koji je utrošen za njihove mirovine, ali da mogu reći kako je u veljači za njihova prava isplaćeno 41,37 milijuna kuna. Odgovorili su nam i da je prosječna mirovina 7416 kuna. Uz mirovine idu i sva ostala prava koja imaju branitelji i članovi njihovih obitelji.

Ne može se, dakle, reći da je država zaboravila udovice, koliko god ponekad Bartolić tvrdila da je tako. Udovice su, doduše, imale pravni kaos gori nego u Marinkovićevu filmu. Upravo je HDZ-ova vlada u mandatu Ive Sanadera ukinula mogućnost da mirovinu primaju one udovice koje su se preudale. To je u zakon vraćeno tek 2012. godine, i to kad je, apsurda li, ministar branitelja postao SDP-ovac Predrag Matić, kojeg je i Bartolić rušila.

No iako SDP to voli istaknuti, činjenica je da je i Ustavni sud dao pravo udovicama. Ali opet su one koje su izgubile pravo na mirovinu morale prolaziti pravne peripetije da bi ostvarile svoje pravo. Bartolić nije bila jedna od istaknutih vođa u 555 dana prosvjeda u šatoru ispred Ministarstva branitelja. Ali je bila povremeno tamo. Kad je Predrag Matić odlazio iz ministarstva, nakon što je SDP izgubio na izborima, u jednom je intervjuu prepričao kako mu je plavokosa žena doviknula:

Rozalija Bartolić | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

"Da Bog da se nikad ne vratio!". Okrenuo se i prepoznao Bartolić, koja je samo koji tjedan prije, unatoč prosvjedu, bila kod njega i zamolila da pomogne zaposliti sina nestalog branitelja. "Nisi bila tako grlata kad si me molila da zaposlim onog dečka", odgovorio joj je i ustvrdio da ga je upravo zato njena poruka zaboljela.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ferdo 21:50 16.Veljača 2018.

    Nema brige uz ovakvu prosvjednicu.

  • vjaceslav 15:44 16.Veljača 2018.

    zar se žene, pa i udovice hrvatskih branitelja, ne smiju organizirati u udruge te reći i zastupati svoje mišljenje? ili to ne smiju samo udovice hrvatskih branitelja iz domovinskog rata? što o tome kaže "ministarstvo mržnje"?