Top News
667 prikaza

Vodič za Brexit: Izlazi li Britanija na Noć vještica?

Theresa May
Phil Noble/REUTERS/PIXSELL
Kako, gdje, zašto i do kada - to su pitanja o kojima se devet sati razglabalo nad večerom

Red šale, red finih delicija, red ozbiljnih pregovora. Devet je sati trajalo pregovaranje u Brexitu. Theresa May i Angela Merkel su izmijenile i koju šalu, no Donald Tusk je cijelu stvar priveo kraju upozorenjem - "Ne trošite bez veze ovo vrijeme".

Što se tijekom noći dogovorilo?

U sitnim noćnim satima EU je pristao, po drugi puta, dati novi rok za Brexit, ovaj puta 31. listopad. Što će se do tada dogoditi, rekao je Tusk, biti će u rukama Velike Britanije.

"Produljenje je fleksibilno koliko sam i očekivao, ali kraće. I dalje je dovoljno vremena za pronaći najbolju moguću soluciju. Ne trošite ovo vrijeme bez veze", rekao je.

Znači li to da se Brexit zbiva na samu Noć vještica?

Ne nužno, Britanci to zovu "flextension". Nakon intenzivnih pregovora, kako ih je opisala Merkel, dogovoreno je da Velika Britanija ima tri opcije - može ratificirati postojeći dokument sada ili do 31. listopada, povući članak 50 i ostati u bloku, ili "no deal" izlazak. No, Tusk je dao naslutiti da će i u listopadu moći ponovno produljiti rok za članak i odlazak.

Theresa May i Anglela Merkel | Author: Reuters Reuters

Što onda preostaje Theresi May?

Na konferenciji za medije u Briselu rekla je kako će se boriti da ne budu potrebni novi izbori.

"Izazovi su jasni, teški, a znamo i raspored".

No, šest mjeseci ekstenzije je i opasno. Stavlja ju unutar "zone opasnosti", jer je to dovoljno vremena za mijenjanje osobe na vlasti, generalne izbore i drugi referendum.

Ima li uvjeta?

Da, ima.

EU neće otvoriti pitanje dokumenta ali može razgovarati o promjenama u političkoj deklaraciji.

Biti će revizija na kraju lipnja da se vidi tko gdje stoji.

Velika Britanija mora nastaviti biti član EU sa "iskrenom suradnjom" tijekom procesa, i svim pravima glasanja.

Što je s upozorenjem Jacob Rees-Mogga da bi Velika Britanija mogla poremetiti EU biznise?

Iskrena suradnja nije zakonski definirana, ali Tusk je upozorio Veliku Britaniju da "ne može koristiti nikakve vrste blokada ili trikova kako bi bila destruktivna ili stopirala naš rad". Tusk je odbacio navode britanskog političara da "Britanija sada biti mora biti maksimalno teška" ako mora još sekunde ostati u EU. Rekao je kako "tako nešto nije neka nova ideja". 

Može li se stvar promijeniti već u lipnju?

Ne. Predsjednik EU Komisije, Jean-Claude Juncker inzistira da je to samo "revizija o ekstenziji, ideja je vidjeti na čemu smo".

Theresa May i Anglela Merkel | Author: Reuters Reuters
Što je s EU izborima?

Velika Britanija će morati održati izbore ako su i dalje u EU 22. svibnja. Vlada mora Europskom parlamentu javiti rezultate izbora. May se nada da čak i ako se zastupnike izabere da neće "zasjesti" u nova mjesta kad se Parlament okupi 2. srpnja, ako ratificira dogovor prije 30. lipnja.

Je li dogovor bio jednoglasan?

Jest, ali je trajao dvije "runde" jer je francuski predsjednik, Emmanuel Macron, razbjesnio kolege jer je bio protiv duljeg roka. Samo su ga tri države podržale (među njima Belgija). Ostalih 17 država bilo je za kraj prosinca ili ožujak sljedeće godine.

Macron je rekao da treba biti dovoljno kratak da se ne ugrozi nikakav veliki EU-ov projekt.

Kako je sastanak prošao za May?

Generalno gledano pozitivno. Čak su se ona i Merkel smijale nekim meme-ovima na kojima su obje. Pred novinarima se pojavila usred noći kako bi rekla da sve teče bolje od očekivanog. Sat vremena je pričala o diplomaciji te koji je sada najbolji put (te kako su se o njemu dogovorili).

Što je s pregovorima s Laburistima?

I dalje su na stolu, ali više nema pritiska da se Laburisti moraju predati nekoj ideju, što daje puno prostora Mayinim neprijateljima.

A Brexiteri?

Već su ljuti. Iain Duncan Smith traži ostavku May iz stranke Torijevaca da "izbjegne daljnja ponižavanja", a cjeloživotni Brexiter Bill Cash rekao je kako je "ovo sve ilegalno".

Nekadašnji član Mayina kabineta, David Davis rekao je BBC-ju, piše Guardian, kako će biti jako neizgledno da će ona biti liderica Torijevaca na konferenciji stranke u listopadu. 
"Moglo bi doći do reseta i da bude netko drugi", rekao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.