Top News
808 prikaza

Vrata džihada: Putevi oružja koji vode od Balkana do terorista

Krijumčarenje oružja iz Albanije
Screenshot Youtube
"Albanija, vrata džihada" reportaža je talijanske televizije u kojoj se opisuje kako krijumčari oružja iz Albanije snabdijevaju džihadiste bombama i kalašnjikovima

Talijanska TV postaja RAI emitirala je reportažu "Albanija, vrata džihada" u kojoj se govori o krijumčarenju oružja iz Albanije preko Crne Gore. 

Jedna od kontroverznijih tvrdnji u reportaži je ona da je upravo oružje koje je nabavljeno tim putem korišteno u krvavim terorističkim napadima u Parizu 13. studenog.

Reportaža je prikazana i u Albaniji, a počinje kadrom Skadarskog jezera koje dijeli Albaniju i Crnu Goru, a kojim noću plove brodice s oružjem i krijumčarima. Snimljena su dva muškarca kako iskrcavaju kutije s oružjem i sakrivaju ga u blizini, a dan kasnije ga s istog mjesta preuzimaju.

Kako navode novinari u reportaži, to je oružje koje se koristili u Parizu, a Balkan opisuju kao centar za regrutiranje džihadista. Prema izvještaju talijanske TV1 više od tisuću Albanaca bori se u ratovima u inozemstvu, te ističu kako je u odnosu na broj stanovnika Albanija država s najviše džihadista.

Reportaža opisuje i način na koji funkcionira crno tržište oružja. Albanski krijumčar kaže da su najtraženiji kalašnjikovi, stari ruski pištolji i oružje iz bivše Jugoslavije.

Kalašnjikov, navodi krijumčar, košta između 400 i 450 eura, dok bombe koštaju do 60 do 70 eura po komadu.

Oružje brodicama kreće iz Drača ili Valone da bi na kraju završilo u rukama mafije ili terorista, zaključuje se u reportaži RAI-ja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.