Top News
2675 prikaza

Vratio se Saucha: 'Od čega ću živjeti?'

Tomislav Saucha odgovara na pitanja novinara
1/5
Marko Lukunić (PIXSELL)
Bivši član SDP-a vratio se u saborske klupe nakon puštanja iz Remetinca

Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda premijera dok je u uredu sjedio Zoran Milanović, došao je na sjednicu Sabora. Budući da je izišao iz SDP-a nakon optužbi da je oštetio državni proračun za pola milijuna kuna u saborske klupe sjest će kao nezavisni zastupnik. 

Prije ulaska u sabornicu kratko se obratio novinarima: "Tu sam. Ne skrivam se. Ne bježim. Neke stvari vam mogu komentirati, neke ne". U istražnom zatvoru u Remetincu proveo je samo tjedan dana nakon što mu je sudac odredio pritvor zbog straha od utjecaja na svjedoke. Za boravak u pritvoru kaže da je bila normalna mjera, iako nevinom čovjeku nije lako biti u Remetincu.  "Nisam doživio nikakve neugodnosti. Svi su bili maksimalno korektni", kazao je Saucha okupljenim novinarima.

Kad su ga novinari pitali zašto se vratio u saborske klupe umjesto da se u potpunosti posveti svojoj obrani i rješavanju slučaja, on se pomalo retorički upitao: "A od čega da živim? Ja živim od svoje plaće". 

Tomislav Saucha Tomislav Saucha Top News Dečko koji je obećavao, ali samo je za Zokija htio učiniti sve

Podsjetimo, on je uhićen zbog sumnji da je preko putnih naloga savjetnicima tadašnjeg premijera prisvojio oko pola milijuna kuna. Državna revizija utvrdila je određene nepravilnosti u radu ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića u vrijeme dok je Saucha obnašao dužnost predstojnika ureda. Prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307.785 kuna za inozemne dnevnice. Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160 iz čega se može zaključiti da je svaki na službenom putu boravio skoro pola godine. Nakon što su mediji upozorili na nepravilnosti koje je državna revizija otkrila, sva trojica savjetnika bila su na ispitivanju u DORHU, zajedno sa Sauchom. Savjetnici bivšeg premijera rekla su da nisu putovali i da nisu primili novac. "Došao sam s namjerom podnijeti kaznenu prijavu, ali pošto je USKOK već pokrenuo postupak, onda to nije imalo smisla. Dao sam iskaz i to je to što mogu reći", rekao je Budak.

Zoran Milanović Tomislav Saucha Top News Zoki: "Krađa dnevnica ima narkomanski modus"

"Tajnici svojeg ureda usmeno je nalagao izradu neistinitih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednik Vlade RH . Potom je nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava državnog proračuna isplate akontacije dnevnica iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda za opće poslove Sabora i Vlade radi obračuna i isplate akontacije dnevnica.  Na opisan način sebi je štetu državnog proračuna RH pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522 kune i 1360 eura", sumnja DORH.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • johny 18:05 01.Ožujak 2017.

    pa kaj nije oročil ono kaj je maznul ?