Top News
8225 prikaza

Sudac naredio: Saucha odlazi u Remetinec

Tomislav  Saucha u policijskom automobilu
Petar Glebov (PIXSELL)
Bivši predstojnik ureda premijera optužen je zbog nepravilnosti pri isplatama dnevnica

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor Tomislavu Sauchi. Određen mu je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a sud je odbio jamčevinu koju je njegova obrana nudila u zamjenu za istražni zatvor.

Tijekom petka u Saboru je većinom glasova zastupnika izglasano ukidanje saborskog imuniteta Sauchi, a na zahtjev DORH-a te uz preporuku Mandatno-imunitetnog povjerenstva. U zahtjevu za skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi stoji da je potpisao 117 putnih naloga između listopada 2013. i siječnja 2016. godine. Državno odvjetništvo uvjerilo je suca da Saucha mora ići u pritvor zato što, kao saborski zastupnik, ima velik utjecaj na javnost pa bi isto tako mogao utjecati i na svjedoke.

Podsjetimo, Državna revizija utvrdila je određene nepravilnosti u radu ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića u vrijeme dok je Saucha obnašao dužnost predstojnika ureda. Prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307.785 kuna za inozemne dnevnice. Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Zoran Milanović | Author: REUTERS REUTERS

Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160 iz čega se može zaključiti da je svaki na službenom putu boravio skoro pola godine.

Nakon što su mediji upozorili na nepravilnosti koje je državna revizija otkrila, sva trojica savjetnika bila su na ispitivanju u DORHU, zajedno sa Sauchom. Savjetnici bivšeg premijera rekla su da nisu putovali i da nisu primili novac. "Došao sam s namjerom podnijeti kaznenu prijavu, ali pošto je USKOK već pokrenuo postupak, onda to nije imalo smisla. Dao sam iskaz i to je to što mogu reći", rekao je Budak prije nekoliko dana. 

I Siniša Petrović je odbacio bilo kakvu povezanost s isplatom sumnjivih dnevnica za službena putovanja.  Za tportal je rekao kako godinama nije bio ni na kakvom službenom putu te da je “posao radio bez naknade”. Kaže i kako ne može suditi o tome tko stoji iza cijele priče, ali da planira podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Sauchu terete da je kao predstojnik Ureda premijera bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe na štetu državnog proračuna.

"Tajnici svojeg ureda usmeno je nalagao izradu neistinitih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednik Vlade RH . Potom je nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava državnog proračuna isplate akontacije dnevnica iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda za opće poslove Sabora i Vlade radi obračuna i isplate akontacije dnevnica.  Na opisan način sebi je štetu državnog proračuna RH pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522 kune i 1360 eura", sumnja DORH.

U petak rano ujutro na zasjedanju Mandatno-imunitetnog povjerenstva hrvatskog Sabora odlučeno je da se prihvaća zahtjev Državnog odvjetništva za skidanjem imuniteta Sauchi. Svi predstavnici SDP-a, kako je u četvrtak najavio bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić, glasali su da se Sauchi skine imunitet. "Što se tiče skidanja imuniteta, naravno i u okviru ovoga , naravno da ćemo podržat skidanje. To je u interesu svih. Ovdje se istina mora saznati. Što se prije sazna to je za sve bolje. Dakle, stojimo čvrsto kod toga, idemo po istinu, tražimo da se ona utvrdi. Svima nam je to u interesu", rekao je Miljenić u četvrtak. Takvu odluku Povjerenstva tek treba potvrditi Sabor, a očekuje se da će tijekom dana se i ta odluka naći se na dnevnom redu.

Pernar na sjednici MIP-a | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Protiv skidanja imuniteta bio je samo zastupnik Živog zida, Ivan Pernar. "Imamo slučajeve ozbiljne političke korupcije. Izvlačenje novca iz državnih poduzeća, tada su se postupci vještačili, i ispalo je da neki nisu krivi, ja kao jedan čin revolta sve dok se te ljude iz HDZ-a ne procesuira, neću biti za skidanje imuniteta Sauchi", rekao je Pernar.

Zanimljivo je za napomenuti da je SDP još u nedjelju insinuirao da je riječ o krivotvorinama. "Prema onome što je do sada poznato iz nalaza Državne revizije o radu Vlade u 2015. godini, kad je riječ o dijelu koji se odnosi na putne naloge za troje savjetnika u Vladi, dovoljno je indicija da je riječ o krivotvorenju i prijevari", navodi se u očitovanju SDP-a na napise o sumnjivim isplatama. Ne bi trebalo biti teško utvrditi tko je odgovoran za to, kažu u SDP-u u kojemu misle da ovo podmetanje ne dolazi od političkih protivnika i smatraju da bi Državno odvjetništvo trebalo pokrenuti žurnu istragu ovog slučaja.

Osim toga, zapitali su se zašto Vlada Tihomira Oreškovića nije poduzela ništa zbog nalaza revizije, iako su bili upoznati s njima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.