Top News
12062 prikaza

Vučić ucjenjuje: Riješit ćemo Kosovo pod jednim uvjetom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji u Berlinu
Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL
Srbijanski predsjednik želi garancije za ulazak u EU te potporu europskih država za "zamjenu terena" između Kosova i Srbije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kaže kako bi tražio garanciju kako će njegova zemlja biti primljena u EU 2025. godine u zamjenu za bilo kakav dogovor sa susjedom Kosovom koji bi obje države približio EU, piše Reuters.

Srbija i njezina nekadašnja provincija Kosovo u teoriji su predani pregovorima (koje potiče EU) kako bi se poboljšali odnosi i riješili svi problemi. To traje od 2013. godine, no malo toga se pomaknulo s mjesta od tada.

"Ako bi ikada postigli dogovor s Prištinom, Srbija bi trebala dobiti jasne garancije kako će do 2025. biti članica EU", rekao je Vučić.

Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaçi nedavno su naprasno otkazali sastanak u Bruxellesu, gdje su po prvi puta trebali pregovarati o "zamijeni terena". Sada su se dogovorili da će se naći sljedećeg mjeseca.

Američke mirovne snage na Ksovu Ima li kraja? Top News Rat na Balkanu: Neće biti mira ni kad se izmijene granice

Predsjednik kaže kako bi dogovaranje između Beograda i Prištine "moglo trajati punih 10 godina" s obzirom na silna neslaganja i razmirice.

"Ponekada mi je smiješno kada čujem kako neki simplificiraju stvari pa kažu dajte vi njima par sela, oni vama par, i to je to", kaže Vučić.

"Ako ćemo ikada doći do dogovora s Prištinom to onda mora riješiti ne samo naše odnose već i rezoluciju o našem ulasku u EU i daljnjem ekonomskom progresu", objašnjava.

Srbija je Kosovo izgubila 1999. nakon NATO bombardiranja kojim se zaustavilo dvogodišnje ubijanje od strane Srba i izbacivanje Albanaca.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. godine, i kao punopravnu državu priznaje ga 110 zemalja, ali ne i pet EU članica, Rusija ili Srbija.

Ono o čemu se pregovara jest da se Srbiji da kontrola nad sjevernim dijelovima Kosova gdje žive mahom Srbi, a zauzvrat Priština bi preuzela kontrolu nad južnim pokrajinama gdje su ponajviše Albanci.

SAD i neki EU dužnosnici kaže kako se ne bi protivili tom dogovoru, ako se dvije zemlje slože no Njemačka je to odlučno odbacila rekavši da će to oživjeti stare svađe iz etničkih ratova 90-ih.

"Nema šanse da taj dogovor zaživi bez potpore Njemačke, Rusije, SAD-a i Francuske", rekao je Vučić.

Adnan Ćerimagić Upozoravao ga je Top News "Vučić nas vodi u novi rat na Balkanu"

Rekao je i kako bi im izbori za EU Parlament i porast desnih stranaka u Europi mogli "razvodniti" šanse za dogovor. 

"Mislite li da će građani tih zemalja htjeti slušati o ulasku Srbije u EU tijekom kampanja", zapitao je.

Većina Srba na Kosovo gleda kao na kolijevku nacije i pravoslavne vjere, te njihov ustav kaže kako je Kosovo integralni dio Srbije.

"Trenutno ne znamo gdje su nam granice. Nitko se u regiji ne bi trebao bojati dogovora između Srba i Albanaca, regija će biti stabilnija, jača i prosperitetnija ako do njega dođe", rekao je Vučić.

To bi Kosovu moglo pomoći i da postane član UN-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 12:17 14.Rujan 2018.

    Par sela na sjeveru Kosova nisu samo par sela,nego na desetke milijardi eura vrijedne zalihe olova,rijetkih metala i ugljena.Par albanskih sela na jugu Srbije su "the vukojebina" .....mudar je Vučko