Top News
20410 prikaza

Putin daje Vučiću oružje protiv novih hrvatskih aviona

Vladimir Putin
REUTERS
Sustav protuzračne obrane bi mogao značajno promijeniti odnose vojne moći na Balkanu

To je to. Čekanju je konačno došao kraj, nakon gotovo 20 godina pričanja o sustavu S-300 i tome koliko bi on značio vojsci Srbije, slavodobitno počinje članak srpskog tabloida Alo.

Kako to oni doznaju, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i ruski kolega Vladimir Putin trebali bi ovih dana u Moskvi sklopiti dogovor o isporuci spomenutog raketnog sustava Srbiji u prvoj polovici 2018. godine.

Jedina nepoznanica u ovom trenutku jest hoće li spomenuti sustav doći iz Bjelorusije ili će doći izravno iz Moskve koja je u svoj sustav protuzračne obrane uvrstila moderniji S-400, a ostaje nepoznato i koju varijantu sustava S-300 će Srbija dobiti.

A sam predsjednik Vučić ima ambiciozne planove pa će tako već prvog dana boravka u Rusiji posjetiti Znanstveno-tehnološki park, a zatim će dodijeliti orden kojeg je bivši predsjednik Tomislav Nikolić posthumno dao Vitaliju Čurkinu, bivšem veleposlaniku Rusije u Ujedinjenim narodima.

Srpski premijer Aleksandar Vučić na konferenciji u Latviji | Author: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL

"Zatim, 19. prosinca imam veliki i važan sastanak s Putinom i nadam se da će biti dobrih vijesti za Srbiju", rekao je Vučić.

Ne treba zaboraviti ni da je srpski predsjednik u nedavnom Intervjuu ruskoj agenciji Tass naveo da "Srbija nema namjeru pridružiti se NATO-u, kao i da Srbija planira kupiti najmanje šest ruskih vojnih helikoptera i sustava protuzračne obrane".

"Srbija je na europskom putu, ali razlika između Srbije i drugih zemlja je u tome što Srbija se ne želi pridružiti NATO-u. Mi smo izabrali put vojne neutralnosti i ja sam to nedavno rekao liderima zemalja članica NATO-a. Mo to ne krijemo", kazao je Vučić.

Kad je riječ o sustavima S-300, Grčka i Bugarska posjeduju starije varijante, a tržišna cijena se kreće od 115 milijuna dolara za najjeftiniji S-300 PMU1, pa do pola milijarde dolara, s tim da bi Beograd, kao i uvijek, imao posebnu cijenu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nema Ga
    Al_Bundy 23:52 11.Studeni 2018.

    neznam od koga to da se mi moramo plasit, nigdje veze. Ja mislim da je to radi kosova kolko te kosovarce provociraju a Amerikanci to podrzavaju uz prkos rusa, to sigurno nije protiv nas

  • Ferdo 05:23 20.Prosinac 2017.

    Uredniče, čemu ovakav naslov? Hrvatski avioni nikad nisu niti neće napadati susjedne zemlje pa ni Srbiju.

  • GogaŠtef 11:49 19.Prosinac 2017.

    Bravo Rusi prodajte sve to gvožđe Srbima i lijepo zaradite ili im poklonite, to vam dođe na isto. Samo kaj god im prodali neće to uplašiti ni miša u Hrvatskoj.