Top News
734 prikaza

Vučićev "dežurni mrzitelj" samo diže tenzije

Aleksandar Vulin - srpski ministar obrane
Srđan Ilić/PIXSELL
Ovog tjedna nas je napustio utjecajni i ugledni srpski glumac, ali jedan njegov sunarodnjak opet je počeo dizati tenzije

Srpski glumac Nebojša Glogovac obilježio je protekli tjedan. Nakon iznenadne smrti u 48. godini, prisjetili smo se njegovog života i rada, ali i činjenice da nikad nije imao dlake na jeziku. 

- Imali smo nevjerojatnu sreću da do nas, nakon toliko vremena stigne ta genijalna Shakespeareova drama 'Hamlet'. Baš tako će, pretpostavljam, za sto i kusur godina generacije imati sreću da do njih, umjesto svirke nekog talentiranog klinca koji na klaviru danas razvaljuje Rahmanjinova, dođe Ceca. Jer Ceca je Shakespeare današnjice, rekao je rezignirano Glogovac i nastavio: 

- Ne, nije to deprimirajuće. To je stvarnost - gomilanje fotografija koje su prošlih desetljeća dominantno eksploatirane. Kako u medijima, tako i od države i političara. Ceca je simbol vremena, junak našeg doba. Ona je srpska majka, ej!

Pročitajte više na: "Ceca je Shakespeare naše današnjice, ali što se može..."  

Mutti Angela Merkel ipak će nastaviti upravljati najvećim europskim gospodarstvom i najvažnijom članicom Europske unije. Nakon doista dugih i mukotrpnih pregovori punih prevrata, dogovoren je nastavak suradnje Merkeličinih demokršćana i njemačkog SPD-a. Iako se nakon izbora činilo da neće biti nastavak Velike koalicije i da će Merkel sastavljati vladu s Liberalima i Zelenima, iako je sam SPD kazao da neće opet u koaliciju, ipak su postigli dogovor. Možda i najveća pobjeda lijevog centra je da će im u ruke doći ministarstvo financija u trenutku kad njemački proračun ima milijarde eura suficira. Dvije strane su se u nedjelju dogovorile da će investirati više od dvije milijarde eura u društveno stanovanje do 2021., da će potrošiti 12 milijardi eura na proširenje mreže širokopojasnog interneta, te namijeniti oko 33 milijardi eura općinama za razne projekte, uključujući skrb za djecu. 

Pročitajte više na: Mutti uspjela! Budućnost Njemačke je u njenim rukama

Zimske olimpijske igre tek su počele, ali sve protječe u sjeni, de facto, diskvalifikacije ruskih sportaša zbog optužbi za doping. Kako je to napisao ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u kolumni za Express, nepravda je to za Ruse i ruglo za sport. Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) je uoči Igara na zatvorenom sastanku u Lausanni odlučio da će ruski sportaši na Olimpijskim igrama 2018. godine moći sudjelovati samo u neutralnom statusu – bez zastave i himne, pod kraticom OAR (Olympic Athletes Russia).

Po prvi put u povijesti cijela reprezentacija, a ne samo njezini određeni predstavnici, ne sudjeluje na Olimpijskim igrama zbog optužbi za doping. Temelj za takvu odluku dužnosnika MOO-a bili su zloglasno izvješće McLarenove komisije za Rusiju pri Svjetskoj antidopinškoj agenciji (WADA) i dokazi Grigorija Rodčenkova, bivšeg direktora "Antidopinškog centra", koji je u svibnju 2016. u intervjuu za The New York Times progovorio o makinacijama s dopingom na Olimpijskim igrama u Sočiju. 

Pročitajte više na: Veleposlanik Azimov: Nepravda za Ruse i ruglo za sport

Dok se vode pripreme o dolasku srpskog premijera Aleksandra Vučića, njegov imenjak Vulin opet diže prašinu. Naime, aktualni srpski ministar obrane, dežurni mrzitelj i "Vučićev čovjek za pomutnju", kako ga nazivaju neki komentatori. U četvrtak je ponovno digao prašinu zbog izjave da će srpskog predsjednika Aleksandra Vučića dočekati "ustaše na trgovima". 

"Naš predsjednik ide tamo gdje će ga dočekati ustaše na trgovima, koji će pokušavati doći do njega, kao što su došli i pokušali ga ubiti u Srebrenici. To je zbog toga što Vučić ima hrabrosti da kaže da Srbi imaju svoje interese i da će Srbija braniti Srbe koji žive na prostoru Hrvatske, kao i da se neće ponoviti Oluja", izjavio je Vulin.

Pročitajte više na: Vučićev "dežurni mrzitelj" - prate ga milijunske afere

Dok se kod nas i dalje raspravlja o tome gdje je tko bio u kojem vremenu, preko bare Elon Musk koristi čak i raketni PR. Muscov Falcon Heavy i uspješno probno lansiranje u tom smislu veliki je korak naprijed; raketa je visoka 70 metara, ponovno je upotrebljiva jer se odbačeni stupnjevi rakete vraćaju na Zemlju i meko pristaju na sletište, nosivosti je prenijeti u orbitu čak 64 tone, poput nekog od najvećih putničkih aviona za transkontinentalne letove, što je više nego dvostruko od najmoćnijih raketa konkurencije, a najvažnije od svega – Falcon Heavy je nevjerojatno jeftin. Prvi teret izbačen iz orbite bio je osobni Muskov Tesla, električni automobil lansiran na putanju prema Marsu.

Pročitajte više na: Muskov raketni PR - sad sanja čak i Pluton

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.