Top News
10350 prikaza

Vučiću prijeti smrću, a u Hrvatskoj prodaje dio Plitvica

Đuro Trkulja
1/2
Twitter
Đuro Trkulja poznat je hrvatskoj javnosti otprije 11 godina kad je za 5,2 milijuna eura prodavao svoje imanje u sklopu NP Plitvice

Vučiću Aleksandre, tvoj strah od mene (nas) je naravno opravdan. Svakoga sekunda dok lično ne stanem pred tebe, živi u strahu - kako si sudio biće ti suđeno. Moja reč stoji", jedna je od objava koju je na svom Twitter profilu objavio izvjesni korisnik koji se nazvao 'strani-agent'. Već u idućem postu otišao je, kako je napisao, 'korak dalje':

"Vučiću Aleksandre, u meni ne živi strah od tebe čega sam siguran da si svestan. Otićiću jedan korak dalje kroz najavu da će narednih dana nestati neko tebi (porodično i kriminalno) veoma blizak. Moja jedinica ne pravi greške", poručio je korisnik i završio prijetnje trećom porukom srpskom predsjedniku:
"Ubiti ga maljem iz milosrđa". 

Odmah su reagirale nadležne srpske službe koje su ubrzo došle do autora ovih prijetnji. Saznalo se da je riječ o Novosađaninu, 51-godišnjem Đuri Trkulji, doktoru ekonomije i teologije, te bivšem diplomati, a njegovo uhićenje potvrdila je i njegova supruga Vesna Roknić, a piše Blic.

No, Trkulja je poznat i u Hrvatskoj. Mnogi se sjećaju slučaja od prije 11 godina o kojem je detaljno tada izvijestio Jutarnji list. Naime, objavljena je informacija kako je Đuro Trkulja znanstveni novak na novosadskom sveučilištu, s desetogodišnjim diplomatskim iskustvom u UN-u, na nekoliko internetskih domaćih i inozemnih stranica ponudio na prodaju zemljište u NP Plitvička jezera.

U oglasu se tada spominjalo da je riječ o jednoj od najekskluzivnijih lokacija u Europi, veličine 3480 četvornih metara s pogledom na jezero Kozjak.
Za tu česticu tražio je 5,2 milijuna eura, ali u nijednom tekstu iz tog vremena nije se spominjalo da se prodaje i otok, pa ostaje upitno je li vlasnik Štefanijinog otoka također Trkulja.

Nekretninu u nacionalnom parku početkom prošlog stoljeća kupio je Đurin pradjed, imućni trgovac tekstilom. Trkulja je u rujnu 2005. godine na Općinskom sud u Gospiću dobio pravomoćnu odluku kojom je imenovan neospornim vlasnikom dijela zemljišta.

Za česticu veličine pola nogometnog igrališta, koja se u zemljišnim knjigama vodi kao pašnjak, vlasnik traži 5,2 milijuna eura. Tvrdi da je vrijednost u međuvremenu na tržištu znatno porasla te da ima vrlo ozbiljnog kupca, no detalje nije želio iznositi zbog "eksplicitne želje potencijalnog kupca". 

Nekretninu u nacionalnom parku početkom prošlog stoljeća kupio je Đurin pradjed, imućni trgovac tekstilom, s namjerom da sagradi vilu, no u tome ga je omeo Prvi svjetski rat i raspad Austro-Ugarske. 

Trkulja je početkom 2002. pokrenuo ostavinske postupke na sudovima u Korenici i Gospiću. Nakon peripetija, dopisivanja s uredom premijera Sanadera i opisivanja svog problema čelnicima Europske unije i međunarodnim institucijama, u rujnu 2005. Općinski je sud u Gospiću donio pravomoćnu odluku kojom je imenovan neospornim vlasnikom dijela zemljišta.

Đuro Trkulja | Author: Twitter Twitter

Odlučio je prodati nekretninu pa ju je u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode morao ponuditi Republici Hrvatskoj, koja ima pravo prvokupa. O tome je obavijestio Ured za upravljanje državnom imovinom, čiji su ga pravnici informirali da cijenu, ako je Ured ne prihvati, kasnije trećoj osobi ne može sniziti, što Trkulja smatra pritiskom. Sastavio je ponudu u kojoj je postavio cijenu od 5,2 milijuna eura i primio odgovor da "Republika Hrvatska ne prihvaća pravo prvokupa predmetne nekretnine". 

- Zadovoljivši zakonske preduvjete 15. veljače 2006. vlasništvo sam stavio na tržište i počeo pregovore s nekoliko investitora. Međutim, deset dana nakon neprihvaćanja prava prvokupa RH, koju zastupa Općinsko državno odvjetništvo u Korenici, protiv mene podnosi tužbu zbog utvrđivanja prava vlasništva nad nekretninom - rekao je tad Đuro Trkulja. 

U srpnju prošle godine Općinski sud u Korenici donosi presudu u korist Trkulje, slijedila je žalba koja je odbačena potkraj prošle godine, čime je RH izgubila svaku pravnu mogućnost da spriječi ponudu Đure Trkulje na tržištu nekretnina. 

"Nekretnina je u zoni temeljnog fenomena te je od osobitog interesa za Nacionalni park Plitvička jezera. Bitno je naglasiti da je predmetna nekretnina izvan zone građenja koja je predviđena prostornim planom JU NP Plitvička jezera i Općine Plitvička jezera sa sjedištem u Korenici", rekao je tadašnji ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Borislav Perica.

Pltvička jezera | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Inače, prema Trkuljinim riječima, povijest vlasništva obitelji Trkulja u RH datira iz prve polovice 19. stoljeća. Kontinuitet u obogaćivanju posjeda nastavio se do 1941. godine i protjerivanja obitelji iz Hrvatske. Do tada posjedi su uključivali nekretnine na Plitvičkim jezerima, u Gospiću, Korenici i Zagrebu te velik kapital u Srpskoj banci u Zagrebu, čija imovina danas, među ostalim, ubraja zgrade sveučilišnih knjižnica u Zagrebu i Splitu te hotel Lapad u Dubrovniku.

Trkulja je ovih dana saslušan u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i tereti ga se za ugrožavanje sigurnosti više osoba, pa mu je određen pritvor od mjesec dana. Inače, početkom 90-ih radio je u diplomaciji, u tijelima UN-a za Europu, a zatim je predavao na sveučilištu u Chicagu. Ako je za vjerovati novinskim napisima, ima brojna poznanstva u gornjem domu britanskog Parlamenta. No, pitanje je hoće li mu ovaj put sve to pomoći.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.