Top News
52845 prikaza

Vučićeva 'bruka': Hvali se raspadnutim avionima

Srpski MiG
Srđan Ilić/PIXSELL
Ruski Migovi, prastari jugoslavenski Orlovi i rashodovani helikopteri dio su srpske eskadrile

Osam Migova 29, orlovi J-22 i helikopteri gama i Mi-8 predstavili su na poligonu Pešter najbrojniju srpsku avijaciju u posljednjih dvadesetak, a najjači dojam najveće vojne vježbe u regiji je, zapravo, najava novih pojačanja na nebu Srbije kineskim naoružanim bespilotnim letjelicama, piše srpski Blic u tiskanom izdanju od ponedjeljka.

Vježba "Stoljeće pobjednika” povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata bila je po mnogo čemu povijesna pa tako i po broju “Migova 29” u srpskom ratnom zrakoplovstvu. Naime, još od NATO bombardiranja 1999. godine Srbija nije imala više ovih lovaca. Na nebu iznad Peštera u subotu se pojavilo osam Migova 29, a do kraja godine se može očekivati da u letnom stanju bude i svih 10. Podsjećanja radi, Srbija je prošle godine nabavila od Rusije šest Migova 29, koji su u međuvremenu remontirani. Posljednji šesti avion prošao je generalni remont u Rusiji i dopremljen je 1. studenog u zračnu luku Batajnica.

"Na preostala dva aviona koji trenutačno ne lete se ne radi opći remont, već popravak manjeg obujma, kao i radovi na produžetku njihovog životnog vijeka. Najvjerojatnije će biti završeni do kraja godine, tako da bi Srbija tada ili početkom 2019. mogla imati devet ako ne i svih 10 aviona u eskadrili", ističu na stranici Tango Six.

Aleksandar Vulin - srpski ministar obrane YU general Top News Vučićev dežurni mrzitelj opet promovira ratnog zločinca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na vježbi najavio da će Srbija do kraja ožujka sljedeće godine imati 14 Migova 29. To znači da bi do tada osim postojećih 10 lovaca trebalo iz Bjelorusije stići još četiri MiGa 29, što će predstavljati znatno respektabilniju eskadrilu s 11 jednosjeda i tri dvosjeda.

Osim toga, Vučić je istaknuo da Srbija kupuje tri jurišna helikoptera Mi-35 i dva helikoptera Mi-17, kao i da će krajem godine stići prva dva od ukupno devet Airbus helikoptera H-145M. Srpski predsjednik je definitivno potvrdio da će pet Airbusovih letjelica pripasti vojsci, a četiri policiji iako se prvobitno najavljivalo da će ta raspodjela biti u omjeru šest prema tri.

Vojni analitičar Aleksandar Radić nabavku svih ovih letjelica označava kao modernizaciju.

"Migove 29 vidim kao prijelazno rješenje ka ostvarenju dugo čekanog sna o višenamjenskim borbenim avionima. Ako govorimo o 10 Migova koje trenutačno imamo, neovisno od najava da će stići još četiri iz Bjelorusije, može se reći da je to već eskadrila lovačkih aviona. Uz Migove trenutačno imamo i orlove, s tim što je kod njih i dalje veliki raskorak između onoga što imamo na papiru i onoga što je u letnom stanju. Zato očekujem da će za desetak godina oni zajedno sa “MiGovima” biti zamijenjeni višenamjenskim borbenim avionima", ističe Radić, i dodaje da će Mi-17 helikopteri zamijeniti vremešne Mi-8, a Airbus H-145M omogućiti i održavanje „gazela“.

Radić naglašava da bi Srbija u narednom razdoblju trebala razmisliti i o kupovini transportnih aviona.

"Mi trenutačno imamo samo jedan transportni avion, a to je Antonov 26. A države slične Srbiji imaju transportne avione kojima, recimo, prevoze svoje vojnike u međunarodne mirovne misije", kaže Radić.

Hotel Dubravka Baška Voda Nekretnine Top News Zatvor u Mitrovici traži natrag hotel u Makarskoj

Kada je riječ o srpskom ratnom zrakoplovstvu, najveća novost je izjava predsjednika Vučića da je Srbija kupila naoružane bespilotne letjelice kineske proizvodnje. Kako je rekao, u pitanju su letjelice težine 750 kilograma koje mogu letjeti na pet kilometara visine, dvije baterije po tri letjelice ukupne vrijednosti 30 milijuna dolara. Vučić je potom izjavio da će nakon nabave ovih letjelica doći i do preuzimanja tehnologije s njih te implementiranja na srpsku bespilotnu letjelicu Pegaz.

"Bespilotne letjelice su budućnost ratovanja, kako bi se smanjili ljudski gubici. Mi dramatično pojačavamo svoju vojsku, to su koraci od sedam milja", naveo je Vučić.

Stranica Tango Six ističe da je Kina na polju bespilotnih letjelica imala nezaustavljiv napredak posljednjih dvadeset godina koji i dalje traje, a kako kažu, smatra se da će uskoro njihovi proizvodi biti iznimno konkurentni kad je riječ o odnosu cijene i kvalitete.

"Kinezi imaju najviše tipova UCAV, pojedine kompanije razvile su čitave game takvih letjelica. Jedna od njih je "Chengdu Aircraft Industry Group" (CAIG). Oni su razvili čitavu obitelj naoružanih letjelica BPL Yilong, odnosno pterodaktil, koju čini šest letjelica", pišu na ovoj stranici.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da su izviđačke letjelice potrebne Srbiji, ali da se na temelju poznatih podataka ne može još sa sigurnošću reći o kojim bespilotnim letjelicama je riječ.

(BLIC)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Masterblaster 10:14 13.Studeni 2018.

    A Hr se proslavila Migovima 21 koji su padali sa neba ili im otpadali dijelovi. To su avioni stare generacije i svaki moderniji pzo sustav to rusi sa neba. Srbi su bili izgubili avione u sukobu sa NATO-m i to ... prikaži još!o su ih srusili iz Bosne u Srbiji.

  • PrvaProleterska 10:09 13.Studeni 2018.

    Novinara jebe malo matematika ! Kaže da od 1999 g. nisu imal više 29-tke , a imali su 4 , da bi u nastavku , odjednom sa 6 ruskiih, poćeo prićati o 10 komada MIG 29. Kako god bilo da ... prikaži još!o da bilo , Srbija je sa tom - pokradenom od nas- aviacijom velesila na nebu Balkana , pa se to sviđalo nekome ili ne !

  • Avatar dudek1
    dudek1 08:20 13.Studeni 2018.

    morti mi moremo to kupiti