Top News
271 prikaza

'Za dlaku sam postala bombaš samoubojica'

Spašene žene iz Boko Harama
Youtube
Odbila je raznijeti se u izbjegličkom logoru i rekla da će radije poginuti skupa s njima, nego da ide ubijati druge

Dvije nigerijske djevojke ušle su 9. veljače u logor za izbjeglice na sjeveroistoku zemlje. Nekoliko minuta poslije aktivirale su svoje eksplozivne prsluke i pobile 58 ljudi. S trećom djevojkom, koja je odlučila ne raznijeti se, razgovarala je britanska novinarka Anne Soy. Koliko je Hauwa djevojka kojoj u životu nije išlo baš najbolje pokazuje već i to što tijekom razgovora nije bila sigurna čak ni koliko ima godina, 17 ili 18.

Ispričala je da su nju i još dvije prijateljice koje su se naknadno raznijele, oteli militanti Boko Harama, nigerijske terorističke organizacije koja se zaklela na vjernost ISIL-u i držali ih u zatočeništvu godinu dana. Objasnila je da je kod Boko Harama tražila duhovnu pomoć jer je imala problema s time što se samoozljeđivala. Pomoć, međutim, nije dobila i sve je ispalo sasvim drugačije. Pričala je da je živjela kod njih sa svojim prvim suprugom i da su praktično gladovali, da je za kuhati imala ono što bi njen suprug i drugi negdje ukrali. Nije ulazila u detalje zašto se ubrzo razvela od prvog supruga i udala za drugog, ali je rekla da su militanti jednog dana došli do nje i tražili da se razvede od svog sadašnjeg supruga i uda za nekoga od njih. A ona to nije htjela.

I tako su došli do ideje da se raznese u terorističkom napadu, što je ona odbila. Obećavali su im da će nakon što poginu, sve tri završiti u raju, ali ona se nije dala zavesti. "Rekla sam im da neću, jer sam znala da se u logoru nalazila i moja majka. Rekla sam im da ću radije otići tamo i biti s mojom obitelji, pa makar i sama poginula", ispričala je HauwaU logoru su, naime, među 50.000 izbjeglica, bili i njen otac, braća i sestre, svi osim njenog brata koji je također završio u zarobljeništvu Boko Harama. 

Noć uoči napada, uspjela se iskrasti iz Boko Haramovog logora, ali je prekasno stigla do izbjegličkog logora za napraviti uzbunu i spasiti desetke života. Danas, piše Anne Soy, u logoru je nakon krvoprolića ostalo živjeti još samo 15.000 ljudi koji su ionako još ranije morali napustiti svoje domove. A oni koji su ostali, u strahu su da bi Boko Haram uskoro mogao poslati nove samouobojice.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.