Top News
1835 prikaza

Zagreb je bio i ostao nepokoreni grad!

Potres u Zagrebu
1/11
Bruno Fantulin/Pixsell
Lice grada bilo je žalosnije od lica njegovih stanovnika, koji su pokazali otpor i volju za borbu s pandemijom i s razaranjima povijesne jezgre grada

Kad jednog dana u dalekoj budućnosti netko bude čitao kronike i gledao fotografije zagrebačkog potresa u nedjeljno jutro ljeta Gospodnjega  2020.,  možda će ga iznenaditi to što je lice grada izgledalo žalosnije od lica njegovih stanovnika. Zagrepčani su bili preplašeni,  ali nisu plakali.  Bili su disciplinirani, solidarni i pristojni.

 | Author: Emica Elvedji/ Pixsell Emica Elvedji/ Pixsell

Iako su i stručnjaci i političari upozoravali da je potres te snage u Zagrebu uvijek moguć, čini se da je više iznenadio vlast nego građane: neki su dužnosnici govorili jedno, neki drugo, dok su ljudi, suočeni s dvije nevolje – potresom i nakratko zaboravljenom pandemijom korona virusa – izašli na ulice i čekali; jedni pomoć, drugi informacije, treći novi udar iz dubina. 

 | Author: Sandra Šimunović/Pixsell Sandra Šimunović/Pixsell

Dodatna nevolja je da su upute za dvije kataklizme bile suprotne. U slučaju potresa, kad prođe, treba izaći; u slučaju pandemije treba ostati izoliran. 

ANALIZA POTRESA Znanost Split, Zagreb, Rijeka: Osuđeni na razorne potrese i uništenje

Nekoliko sati nakon udara postalo je jasno da je potres ipak mjesna katastrofa, a epidemija je podmukli, brzošireći demon koji može zahvatiti cijelu zemlju i sve ljude. 

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL

„Da sam gledao film u kojem usred pandemije zvekne potres, dao bih mu 3/10 na IMDb-u“, napisao je netko, iskazujući nevjericu prema činjenici da jedno zlo nikad ne dolazi samo.

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

 A došlo je udruženo kao nikad prije. Nevjerojatni su brzina i jednodušnost kojima su na teren izašle mnogobrojne ekipe liječnika, vatrogasaca, Hitne pomoći, Crvenoga križa, vojska,  policija...

 | Author: Sandra Šimunović/Pixsell Sandra Šimunović/Pixsell

Zagreb je sili iz podzemlja baš pokazao da je nepokoren grad, čiji će ljudi sagraditi sve što je porušeno, a jedino će žaliti za jednim dječjim životom koji se,  kao posljedica tog potresa, nekoliko dana kasnije ugasio.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL

Taj će ugasli život biti opomena kako nove zgrade moraju biti otporne na potrese, a savjest političara na iskušenja profita  koji o ljudima ne vode računa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar LindaYI83
    LindaYI83 12:47 09.Travanj 2020.

    Mary, 23. 69sex.fun/b10e9b4

  • b852ca22fdf658dbe06e4ebc01ad41204c007de3 12:46 09.Travanj 2020.

    Вila sаm zаista lošа djevojка. Каznite me svоjim кuгacem u ustima! ––– w­­w­­w­­.­­k­­i­­s­­s­­t­­o­­k­­.­­c­­o­­m

  • Penzić 22:43 31.Ožujak 2020.

    Za Zagreb je sada najvažnije da se završi oltar domovini1 Bez toga smo u banani. Daj Bandiću da radnici malo ubrzaju jer to nam je od životne važnosti !!!!