Top News
295 prikaza

Zagreb u blokadi, neviđene mjere osiguranja: Joe Biden stigao sa suprugom

Američki potpredsjednik Joe Biden sa suprugom Jill sletio avionom Airforce 2
1/11
Jurica Galoic (PIXSELL)
Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država

Američki potpredsjednik Joe Biden stigao je sa suprugom u srijedu u Zagreb na summit čelnika jugoistočne Europe posvećen približavanju te regije EU-u i NATO-u.

Drugi čovjek SAD-a sudjelovat će na sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. 

Potpredsjednik Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država.

Zagreb je pod jakim mjerama osiguranja zbog njegovog dolaska, a policija se već danima priprema za osiguravanje summita. 

Biden je oko 8 sati avionom Air force 2 sletio na Pleso sa suprugom Jill Biden. Na Plesu ga je dočekalo mnoštvo novinara uz dosad neviđene mjere osiguranja. Nakon sedam godina ovo je prvi posjet nekog tako visokog gosta iz SAD-a i okretanje njihova zanimanja za jugoistok Europe.

Na sastanku će uz sve predsjednike zemalja u regiji biti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer. 

Domaćin Hrvatska očekuje "strateški sastanak" koji bi njezino susjedstvo trebao približiti Zapadu, a dolazak Bidena tumači kao veliki povratak SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.  

Zagrebački summit događa se u jeku izbjegličke krize koja pogađa zemlje na tzv. balkanskoj ruti, povećanog stupnja pripravnosti u Europi zbog pariških terorističkih napada i nekoliko islamističkih napada izvedenih u posljednje vrijeme u BiH.  

Slovenija i Hrvatska, koje su potaknule inicijativu Brdo-Brijuni, ne žele da izbjeglička kriza zasjeni druge probleme u susjedstvu - unutarnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova,  te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.