Top News
2275 prikaza

Započinje li rat između Rusije i SAD-a?

Vladimir Putin i Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
U proteklih se sedam dana nastavio rat u Siriji, Kongres je odlučivao o sudbini Facebooka, a znanstvenici su odlučili stati na kraj AIDS-u

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kasno u petak da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresle Damask. Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje.

Analitičare najviše zanima (i plaši) je li ovo početak otvorenog rata između Rusije i SAD-a u kojem će najviše stradati Sirijci.

"Zračni udari na Siriju u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bašara al Asada mogu učiniti u budućnosti", kazao je britanski ministar obrane Gavin Williamson, a britanski i francuski vojni izvori objavili su da su u napadima sudjelovali zrakoplovi Tornado, Mirage i Rafale.

Upitan je li Zapad sad u novom hladnom ratu s Rusijom, Williamson je kazao da su odnosi s Rusijom na niskim granama no želi da Kremlj iskoristi svoj utjecaj na Asada kako bi se završio rat u Siriji.

O ruskom utjecaju na izbore 2016. kao i skandalu Cambridge Analytica pred Američkim je Kongresom svjedočio je čelni čovjek Facebooka Mark Zuckerberg.

Postalo je jasno kako Zuckerberg, donekle i barem zasada, podržava ideju regulacije Facebooka, baš kao i da članovi Kongresa vrlo malo razumiju funkcioniranje interneta i društvenih mreža.

Zuckerberg je priznao kako su puno ranije no što se mislilo bili svjesni ruskog uplitanja ali nisu znali kako se s time nositi.

Svjetska zdravstvena organizacija želi potpuno iskorijeniti AIDS. Prije tri godine program UN-a za HIV i AIDS (UNAIDS) zadao si je ambiciozan cilj: iskorijeniti epidemiju AIDS-a do 2030. godine. Cilj je programa postići da se više niti jedno dijete ne rodi zaraženo HIV-om, a oni koji već boluju od te bolesti da se liječe lijekovima koji im daju najbolju šansu za kvalitetan život.

Prema pisanju New Scientista, zahvaljujući antiretrovirusnim lijekovima trenutačno s HIV/AIDS-om živi oko 21 milijun ljudi diljem svijeta. No, lijekovi se stalno dorađuju, sve su učinkovitiji i sve dostupniji, pa cilj programa UNAIDS i nije neostvariv.
Viktor Orban na posljednjim izborima uvjerljivo je još jednom pobijedio.

Ove godine Mađari su pohrlili na izbore. Izlaznost je bila visokih 68,80 posto, a mnogi njegovu pobjedu uspoređuju s onom Vladimira Putina na nedavnim izborima u Rusiji.

Jedan je muškarac poginuo, a šest vatrogasaca zadobio je lakše ozljede u požaru na 50. katu tornja Trump u New Yorku koji je brzo ugašen. Žrtva požara, 67-godišnji Todd Brassner pronađen je bez svijesti u stanu na 50. katu i proglašen je mrtvim u bolnici, objavila je policija.

Nema informacija u uzroku požaru koji je izbio kasno navečer u subotu po mjesnom vremenu. Američki predsjednik Donald Trump, koji ima ured i privatnu rezidenciju u toj zgradi na Manhattanu, nije bio u njoj u vrijeme požara, a navodno se bunio i da se ugrade prskalice. Ovo je drugi takav požar ove godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.