Tehno
861 prikaza

Zuckerberg: Regulacija Facebooka je neizbježna

Svjedočenje Marka Zuckerberga
LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Drugog dana svjedočenja raspravljalo se o potrebi uvođenja nadzora nad Facebookom

Šef Facebooka Mark Zuckerberg, koji nastavlja svoje svjedočenje, rekao je kako vjeruje da će američka vlada uvesti dodatnu regulaciju nad popularnom društvenom mrežom.

"Mislim da je neizbježno usvajanje nove regulacije u vrijeme dok važnost interneta u svijetu raste", poručio je 33-godišnji Zuckerberg odborima za energetiku i trgovinu, drugog dana svog svjedočenja pred Kongresom zbog kršenja privatnosti korisnika zbog kojeg se nekoliko puta ispričao

Dan ranije njegovo je svjedočenje bilo usredotočeno na objašnjavanje kršenja privatnosti i na odgovor Facebooka, no sada je glavna tema postala regulacija ove najveće društvene mreže. Nekoliko članova Odbora spomenulo je mogućnost nadzora vlade, dok su neki tvrdili da je potrebno izbjeći slučajeve poput onog s tvrtkom Cambridge Analytica

Svjedočenje Marka Zuckerberga pred Kongresom | Author: Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL

Facebook je pogodila kriza povjerenja korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 milijuna ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.Osim što mu poljuljan ugled, Facebook je od sredine ožujka na burzi izgubio vrijednost od oko 80 milijardi dolara.

Zuckerberg je upozorio da bi bilo kakva mjera koju kongresnici predlažu za sprječavanje kršenja privatnosti mogla štetiti start-up tvrtkama.

"Mislim da se mnogo puta donesu regulacije koje velike tvrtke poput naše mogu poštovati, no manji start-upovi ne", naglasio je čelnik Facebooka. 

Facebook Veliki brat Tehno Sve ove stvari 'vlasnici interneta' znaju o vama

Jedan član Odbora je ustvrdio kako je vrijeme da Kongres usvoji zakon po tom pitanju. 

"Ako ćemo samo imati saslušanje i ništa se ne dogodi, tada nismo ništa postigli", kazao je Frank Pallone, demokrat iz New Jerseya. 

Zuckerberg je također na saslušanju rekao da su i njegovi podaci bili među informacijama do kojih su došle "treće strane". Naglasio je kako u Facebooku 200 ljudi radi na borbi protiv terorizma.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.