Top News
14074 prikaza

Zaručnica otkrila čega se ubijeni novinar najviše bojao

Hatice Cengiz, zaručnica novinara Khashoggija
1/4
Haber Turk screenshot
Khashoggijeva djevojka prisjetila se što se događalo nekoliko minuta prije ubojstva saudijskog novinara

Zaručnica Jamala Khashoggi rekla je da želi da se kazne oni koji su odgovorni za njegovo ubojstvo u saudijskom arapskom konzulatu u Istanbulu zbog 'divljaštva', dodajući kako nije primila sućut saudijskih dužnosnika.

U svojem prvom intervjuu otkako je njezin zaručnik, novinar Khashoggi ubijen, 38-godišnja Hatice Cengiz, u razgovoru za tursku TV Haber Turk, rekla je da se stalno vraća tom danu i postavlja si pitanja o tome što je prethodilo njihovom posjetu konzulatu. Prisjetila se kako joj je Khashoggi predao svoja dva mobitela prije no što je ušao u zgradu saudijskog konzulata i ponio sa sobom papire potrebne za vjenčanje, koje su pripremali. Čekala ga je ispred zgrade i kad se nije pojavio, dignula je uzbunu, prenosi Daily Mail.

"Našla sam se u neopisivom mraku. Molim da se svi koji su uključeni u ovo divljaštvo, do najnižih razina, budu izvedeni pred lice pravde.", rekla je u petak u emisiji. Cengiz, koja dovršava doktorat u Istanbulu , također je izjavila da je odbila Trumpov poziv u SAD, budući da je on veliki zagovornik i prijatelj Saudijske Arabije.

Hatice Cengiz, zaručnica Jamala Khashoggija | Author: Reuters Reuters
"Trump me pozvao u Sjedinjene Države, ali shvatila sam da je to učinio kako bi pridobio javne simpatije“, rekla je Cengiz.

Trump i princ Muhammad imaju vrlo bliske veze zahvaljujući milijardama dolara koje Saudijci investiraju u SAD.

"Ne želim izgubiti milijune radnih mjesta. Ne želim izgubiti 110 milijardi dolara investicija", rekao je u ponedjeljak američki predsjednik

Međutim, kasnije je priznao da saudijski princ snosi krajnju odgovornost za Khashoggijevo ubojstvo: "Pa, princ vodi stvari tamo ... pa ako bi itko mogao biti odgovoran, to bi bio on."

Mohammed bin Salman Snažna prijetnja Top News Saudijska Arabija: Premoćna da se s njom prekinu poslovi?

Trump je također rekao da je Riyad, pokušajem prikrivanja ovog ubojstva, napravio najlošiju predstavu ikad. Cengiz je također nazvao i američki državni tajnik Mike Pompeo, pa ga je pitala ima li za nju ikakvih vijesti koje bi ju mogle usrećiti:

"Ali rekao je da nema", rekla je. Također je rekla kako je Khashoggi bio prilično zabrinut uoči odlaska u konzulat jer jer je rekao da bi moglo doći do svađe.

Khashoggi je rođen u Saudijskoj Arabiji i živio je u samonametnutom izgnanstvu u SAD-u više od godinu dana, pišući kolumne za Washington Post u kojima je kritizirao autokratsku vlast princa Muhammada. Međutim, nadao se da ga neće uhititi i da mu se neće ništa dogoditi jer je bio u Turskoj.

Jamal Khashoggi | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL
"Njegove veze u Turskoj, pa i one političke, bile su jako dobre. Bio je uvjeren da je Turska sigurna, te da, ukoliko ga u konzulatu budu htjeli zadržati, da će to biti brzo riješeno.“

Rijad kaže kako je uhićeno 18 osoba, a pet visokih vladinih dužnosnika je, u sklopu istrage, smijenjeno. Princ Mohammed koji želi ostaviti dojam liberalnog reformatora, izjavio je da će ubojice biti izvedeni pred lice pravde. Saudijska državna televizija u četvrtak je citirala saudijskog državnog odvjetnika koji je rekao da su ispitani osumnjičeni za ovo ubojstvo, prema rezultatima istrage koje im je dostavila turska radna skupina.

Turska je od tada zatražila izručenje 18 službenika optuženih za ubojstvo Khashoggija. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je razgovarao s princem Mohammedom.

Jamal Khashoggi Zadnji članak Top News Raskomadani novinar uoči smrti: S. Arabija dno neslobode!

"Princu sam rekao: 'Znate što će ljudi pričati. Ako ste odlučni ukloniti sumnju, ključna točka naše suradnje su tih 18 osoba. ''

Kako će se zapadni saveznici Saudijske Arabije odnositi prema Riyadu uvelike ovisi o tome u kojoj mjeri vjeruju da je odgovornost za Khashoggijevu smrt izravno povezana s princom Mohammedom i saudijskim vlastima. Ulozi su visoki. Saudijska Arabija je glavni regionalni oslonac SAD-a protiv Irana, ali ovo ubojstvo je ugrozio odnos Riyada i Zapada. Deseci zapadnih dužnosnika, bankara i biznismena bojkotirali su ovog tjedna veliku investicijsku konferenciju u Rijadu.

Erdogan je također kazao kako je javni tužitelj Saudijske Arabije doputovao u nedjelju u Istanbul kako bi se sastao s tamošnjim glavnim tužiteljem.

"Naravno, imamo i druge informacije; ali ne treba prenagliti ", rekao je Erdogan, koji je prethodno opisao Khashoggijevo ubojstvo kao „okrutno ubojstvo " i zahtijevao da Riyad kazni one koji su odgovorni bez obzira na razinu državne funkcije.

Turski dužnosnici sumnjaju da su saudijski sigurnosni agenti ubili 59-godišnjeg Khashoggija unutar konzulata i raskomadali njegovo tijelo. Turski izvori kažu kako vlasti imaju audio zapis koji navodno dokumentira ubojstvo. Direktorica CIA-e Gina Haspel, tijekom posjeta Turskoj prošli tjedan, preslušala je snimke i o tome izvijestila Trumpa, kao i o rezultatima turskih istražitelja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.