Top News
4033 prikaza

Zašto Mladiću nisu sudili i za Škabrnju?

Ratko Mladić na suđenju u Haagu
REUTERS/Peter Dejong/Pool
Odvjetnica Vesna Alaburić za Express.hr komentira presudu srpskom generalu Mladiću koji je proglašen krivim za genocid te će ostatak života provesti u zatvoru

Doživotna zatvorska kazna Ratku Mladiću očekivana je jer svatko tko prati rad suda zna da su radi Srebrenice i Mostara neki već dobili doživotne kazne zatvora – kaže odvjetnica Vesna Alaburić nakon presude srpskom generalu Ratku Mladiću (74) koji je na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju proglašen krivim po 10 od 11 točaka optužnice.

U svojem obrazloženju, kaže odvjetnica, sudac Orie nije rekao ništa neočekivano, pa niti to kako u ostalim općinama u Bosni, osim Srebrenice, nije počinjen genocid već 'samo' zločini nad stanovništvom. 

Ratko Mladić GODINE BIJEGA Life 'Ratko Mladić nije nikakav zločinac, on je naš bog'

Ono što je međutim zanimljivo jest da Mladić nije procesuiran radi kršenja članaka Ženevske konvencije jer se na sukob Bošnjaka i Srba u Bosni ne gleda kao na međunarodni sukob, već sukob interne prirode. S druge strane sukob Bošnjaka i Hrvata kategoriziran je kao međunarodni sukob te je Prliću, Blaškiću, Kordiću i drugima suđeno i za teške povrede Ženevskih konvencija, što ih automatski stavlja u manje povoljan položaj. Smatram da je to nepravično – objašnjava Alaburić.

Ratko Mladić na suđenju u Haagu NAPOKON Top News Pravda! - Krvnik Mladić smrt će dočekati iza rešetaka

Drugi element koji joj je, kaže, zapeo za oko jest da pri čitanju imena sudionika udruženog zločinačkog pothvata sudac nikada nije pročitao imena Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, iako su spomenuti u optužnici.

Mladiću nije suđeno za zločine u Škabrnji početkom rata u Republici Hrvatskoj iz dva razloga. On tada nije bio zapovjednik IX. Korpusa, već zamjenik zapovjednika. Uz to, sud se, objašnjava Alaburić, vjerojatno htio fokusirati na najgore zločine inače bi suđenje trajalo desetljeće te Mladić vjerojatno ne bi niti dočekao njegov kraj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.