Top News
2606 prikaza

Rusi jamče za krvnika: Mladić ide na liječenje u Moskvu?

Ratko Mladić na suđenju u Haagu
MARTIN MEISSNER/REUTERS/PIXSELL
Dok u pritvoru u Haagu čeka presudu za genocid, obrana ga želi odvesti u bolnicu u Rusiju

Glasnogovornik Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu Nenad Golčevski potvrdio je za Radio Slobodna Europa da su odvjetnici obrane Ratka Mladića podnijeli sudu zahtjeva za privremeno puštanje iz pritvora. Kao razlog navodi se liječenje teško oboljelog optuženika za genocid i ratne zločine. Mladića bi se, prema zahtjevu, liječilo u Rusiji, a Miodrag Stojanović iz Mladićevog odvjetničkog tima potvrdio je da je sastavni dio podneska i jamstvo Ruske Federacije.

Upitan u kojem će roku sud odgovoriti, Golčevski je rekao da će "zahtjev svakako biti procesuiran u skladu s uobičajenim procedurama", da će na njega "odgovoriti u dogledno vrijeme". Radio Slobodna Europa navodi da su Mladićevi odvjetnici podnijeli medicinsku dokumentaciju vještaka o njegovom zdravstvenom stanju za koje tvrde da se u posljednje vrijeme naglo pogoršalo.

Florence Hartmann Florence Hartmann Top News 'Milošević se slučajno otrovao, pokušao je pobjeći u Rusiju'

Stojanović je rekao da se Rusija svojim jamstvima obavezuje da bi prihvatila Mladića na pretrage, kontrolu i liječenje, te bi ga nakon svega, ako bi to sud tražio, vratila u pritvor suda. Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. ubijeno oko 8000 muškaraca i dječaka Bošnjaka. Optužen je i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Nakon višegodišnjeg bijega vlasti Republike Srbije na kraju su ga uhitile i izručile sudu u Haagu u svibnju 2011. Suđenje mu je počelo u svibnju 2012., gotovo je bilo u prosincu prošle godine, a prvostupanjska presuda očekuje se do studenog ove godine.

Ratko Mladić to vrijeme provodi u pritvorskoj jedinici suda. Tužiteljstvo je tražilo doživotni zatvor za Mladića. "Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udar pravdi", rekao je u prosincu prošle godine Alan Tieger, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.