Top News
366 prikaza

Zašto narod Sjeverne Koreje uopće izlazi na izbore?

Sjeverna Koreja
Thinkstock/Getty
Veliki vođa Kim Jong-un već je odabrao lokalne šefove, ali svi iznad 17 godina svejedno izlaze na birališta

U Sjevernoj Koreji su se danas održali prvi lokalni izbori od kad je Kim Jong-un došao na vlast 2011. godine. I inače se održavaju svake četiri godine u kojima građani biraju svoje lokalne predstavnike.

Ono što je zanimljivo je da je veliki vođa Kim Jong-un već odabrao lokalne vođe, ono što bi kod nas bili župani, ali izbori se svejedno održavaju.

I na glasačkim listićima se nalaze samo imena već odabranih šefova lokalne vlasti, pa je logično da se zato i postavlja pitanje – zašto narod Sjeverne Koreje uopće izlazi na izbore?

Kako navodi CNN-ova reporterka, izbori se održavaju isključivo kako stanovnici Sjeverne Koreje ne bi zaboravili gdje na taj dan moraju biti.

Najvažniji dio izbora je upravo izlazak ljudi na izbore i glasanje je obavezno za sve iznad 17 godina.

Neizlazak na izbore smatra se kriminalnim djelom u rangu izdaje. Zbog neizlaska na izbore građani Sjeverne Koreje mogu završiti u radnom logoru za političke disidente.

Stoga i ne čudi da je izlazak na izbore 100 posto, ali i da predloženi kandidat u pravilu osvaja svih 100 posto glasova, kao što je ih je Kim Jong-un osvojio na izborima 2011.

Ovo pravilo naime vrijedi za sve izbore u Sjevernoj Koreji, ne samo za lokalne.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.