Kultura
446 prikaza

Prva strana grupa u Sjevernoj Koreji bit će: Laibach!

Laibach
Marko Mrkonjić/PIXSELL
Kontroverzna slovenska grupa Laibach bit će prva strana grupa koja će nastupati u Sjevernoj Koreji i to već za mjesec dana

Norveški redatelj Morten Traavik dogovorio je da Laibach održi dva nastupa u Pjongjangu u kolovozu ispred 2.000 gledatelja.

Koncert će uključivati neke od najvećih hitova koje je grupa imala tijekom 35-godišnje karijere, ali i nekolicinu sjevernokorejskih narodnih pjesama.

Inače, grupu su neki kritičari napadali zbog dvosmislene uporabe političkih i nacionalističkih slika, dok je istina da članovi grupe noseći vojne uniforme na pozornici kritiziraju totalitarnu ideologiju.

Laibach | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Traavik ističe da u Sjevernoj Koreji grupa neće djelovati nimalo kontroverzno već će, između ostalog, izvoditi i pjesme iz filma 'Moje pjesme, moji snovi'. Uz to, izvest će i jedan od ove godine najpopularnijih hitova u Sjevernoj Koreji, originalno u izvedbi ženske grupe Moranbong - 'Ići ćemo u Baekdu'.

Baekdu je vulkanska planina i najviši vrh korejskog poluotoka, te mitološko mjesto rođenja cijele korejske nacije.

"Sjeverna Koreja se na zapadu prikazuje kao najzatvorenija zemlja na svijetu, a ustvari je otvorenija vanjskom svijetu nego što to mediji prikazuju. I zemlja i grupa koja će nastupiti predstavljaju se kao fašistički izrod, a istina je da su samo pogrešno shvaćeni", tvrdi Traavik.

Laibach će nastupiti 19. i 20. kolovoza, što su datumi koji se podudaraju sa 70. godišnjicom oslobođenja korejskog poluotoka od japanske kolonizacije.

Do nastupa ne bi moglo doći bez Traavikovih kontakata i umjetničkog vodstva, jer je on jedan od rijetkih zapadnih redatelja koji redovito surađuju sa Sjevernom Korejom, te je tijekom posljednjih pet godina pridobio povjerenje ondašnje vlasti.

Iako su neki članovi vlast dvojili bi li dopustili grupi da nastupa, Traavik ih je uvjerio da reputacija 'zločestih dečkiju' koja prati Laibach, nema veze s istinom. On ih je uvjerio da članovi grupe nisu fašisti, nego tek grupa koja konstantno ispituje suvremene stavove, a oko koje se najviše prašine diglo još 1980-ih i 1990-ih, kad su nosili vojne uniforme na pozornici, piše BBC

Protiv malo vojne stege, Sjeverna Koreja pak nema apsolutno ništa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.