Top News
4359 prikaza

'Zbog eksplozije pejdžera izvadio sam više očiju nego u 25 godina liječničke karijere'

Pixsell/Reuters
Užasne posljedice simultane eksplozije tisuća pejdžera članova Hezbollaha opisao je za BBC profesor Elias Warrak, oftalmolog u Sveučilišnoj bolnici Mount Lebanon u Bejrutu

Užasne vijesti dolaze iz Libanona i Sirije, gdje je jučer poslijepodne simultano eksplodiralo na tisuće pagera pripadnika Hezbollaha. Vjeruje se da iza napada stoji Mossad, ali Izraelci su zasad bez komentara. 

Jedna od žrtava, osmogodišnja djevojčica, navodno je ubijena dok je uzimala dojavljivač za svog oca, nakon što je primio poruku za koju se vjeruje da je bila od Hezbollaha.

Jedanaestogodišnji dječak i četiri zdravstvena radnika u Dahiyehu, uporištu Hezbollaha u južnom Bejrutu, također su ubijeni, prema libanonskom ministarstvu zdravstva. Oko 2.800 ljudi je ranjeno, piše BBC.

Pejdžeri su podijeljeni članovima grupe upravo zbog zabrinutosti da je Izrael infiltrirao njihovu telekomunikacijsku mrežu i da se pametni telefoni koriste za praćenje i ubijanje njegovih boraca.

 | Author:

Profesor Elias Warrak, oftalmolog u Sveučilišnoj bolnici Mount Lebanon u Bejrutu, rekao je za BBC da je utorak poslijepodne bio poput "noćne more".

Kaže da je morao ukloniti više očiju nego u cijeloj svojoj 25-godišnjoj karijeri.

- Bilo je jako teško. Većina pacijenata bili su mladići u dvadesetim godinama i u nekim sam slučajevima morao ukloniti oba oka.

Iz operacijske dvorane izašao je u 04:00 po lokalnom vremenu i vratio se tri sata kasnije. Rekao je da je nova skupina pacijenata već čekala na operaciju.

ZAMKA ZA HEZBOLLAH Top News Kako ubija Mossad? Pakleni mađarski pejdžer, telefoni s eksplozivom ubijaju od 1972.

Oko 750 ozlijeđeno je na jugu Libanona, a oko 1750 na području Beiruta u utorak poslijepodne kad je na tisuće pejdžera kojima su se koristili pripadnici Hezbollaha istovremeno eksplodiralo. Vjeruje se da iza operacije stoji izraelska obavještajna služba Mossad.

Oko 10 posto ozlijeđenih bilo je u kritičnom stanju, neki od njih na intenzivnoj njezi. Mnogi imaju ozljede lica i morali su ih staviti na respiratore. Do sada je napravljeno oko 460 operacija, a većina je bila na očima, licu ili "ekstremitetima", posebice rukama, piše BBC.

Bilo je na desetine amputacija, uključujući amputacije prstiju i šaka.

Hezbollah - sa sjedištem u Libanonu - osnovao je Iran 1980-ih kako bi se suprotstavio Izraelu, a sada je jedna od najnaoružanijih nedržavnih vojnih snaga na svijetu. Financira ga i oprema Iran.

Neke od stranih vlada osudile su napad, uključujući rusku ministricu vanjskih poslova Mariju Zakharovu, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i egipatskog ministra vanjskih poslova Badra Abdelattyja

 | Author:

Kao što smo pisali ranije, izraelski obavještajci očito su uspjeli ugraditi male količine eksploziva u nekoliko tisuća pejdžera Gold Apollo, koje su pripadnici Hezbollaha počeli masovno koristiti nakon terorističkoga napada 7. listopada smatrajući stariju tehnologiju sigurnijom i vjerujući da bi im mobitele mogao špijunirati Izrael.

Tajvanska tvrtka koja ih proizvodi odmah je demantirala da su izašli iz njezinih tvornica.  - Proizvod nije naš. Riječ je o tome da je samo imao naš zaštitni znak na sebi - rekao je danas osnivač tvrtke Hsu Ching-Kuang dodavši kako pravo izrade pejdžera Gold Apollo ima i tvrtka BAC Consulting KFT sa sjedištem u Mađarskoj, u Budimpešti. 

- Prema ugovoru o suradnji, ovlastili smo BAC da koristi zaštitni znak naše marke za prodaju proizvoda u određenim regijama, ali dizajn i proizvodnja isključiva su odgovornost BAC-a - rekao je Hsu Ching-Kuang

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:41 18.Rujan 2024.

    IZRAEL radi zlocine u svijetu suti sramota

  • Amigo991 19:17 18.Rujan 2024.

    Pa jel se vi znate služiti hrvatskim jezikom, pravopisom i gramatikom seljačine nepismene uhljebljene!?!?!?