Top News
2002 prikaza

Zbogom Obama, zbogom Obamacare

Barack Obama tijekom sastanka s vrhovnim zapovjednicima vojske SAD-a
Kevin Dietsch/DPA/PIXSELL
Republikanci već dulje vrijeme najavljuju uništenje Obamine ostavštine i upravo su povukli prve poteze

Trebala je to biti ostavština Baracka Obame, kulminacija desetljeća napora kako bi se najpotrebitijim Amerikancima pružila adekvatna zdravstvena skrb. Desetljeća napora kako Amerikanci više ne bi bankrotirali zbog jednog boravka u bolnici. Međutim, neočekivana pobjeda Donalda Trumpa bila je prvi znak da će Affordable Care Act, popularnije zvan Obamacare, teško preživjeti nadolazeće godine.

Konstituirajućom sjednicom američkog parlamenta najavljeno je i kako točno planiraju ukinuti Obamacare ili barem najveće i najbitnije dijelove tih zakona. Naime, pod tim setom zakona i pravilnika, američkim osiguravajućim kućama je zabranjeno odbijanje klijenata s postojećim zdravstvenim problemima. Dok su ranije osiguravatelji mogli odbiti pružiti svoje usluge ljudima iz praktički bilo kojeg razloga, zato što su bili predebeli ili premršavi, zato što su nekad imali gljivičnu infekciju ili zato što im je dijagnosticirana teška bolest, pod Obamacareom im je to bilo zabranjeno.

Milijuni Amerikanaca su po prvi put u životu bili zdravstveno osigurani i broj bankrota uvjetovan neplaćenim bolničkim računima se strmoglavio. Međutim, kako su Republikanci osvojili većinu u oba doma američkog parlamenta, najavljene su ogromne promjene. Kako bi osigurali da što lakše zaustave Obamacare odlučili su se na iznimno kompleksne postupke rebalansa proračuna. Iz američkog saveznog proračuna isplaćuju se ogromne svote novca za zdravstvenu njegu najsiromašnijih pod Medicaideom, a oni nešto bolje stojeći Amerikanci dobivaju porezne olakšice za zdravstveno osiguranje. Sve to košta jako puno, a Republikanci su se odlučili na ukidanje tog novca zato što im za rebalans proračuna treba obična većina u Senatu. Točnije, potreban im je samo 51 glas kako bi zaustavili financiranje Obamacarea, a za potpuno ukidanje bi im trebalo više od 60 glasova.

Prije točno dva dana američki političari predstavili su rebalans proračuna kojim bi praktički uništili najbitnije dijelove zakona, ali čak i među republikancima se sada pojavila zabrinutost. Dok je Obama sjedio u Bijeloj kući, lako su mogli njega kriviti za sve probleme sa zakonodavstvom. Sada, kad oni potpuno vladaju američkim zakonodavstvom, teško će progurati potpuno ukidanje Obamacarea. Kako je to za Vox ispričala Sarah Binder, stručnjakinja za ustavno pravo sa sveučilišta George Washington: "Rebalans proračuna je lako prošao, ali samo ukidanje će puno teže ići. Čak i među Republikancima ne postoji konsenzus što napraviti s Obamacareom, pogotovo sada kad su ga republikanski guverneri preuzeli. Rebalans je odavno spreman, ali samo ukidanje zakona vjerujem da ni približno nije gotovo. Naravno da mogu ukinuti Obamacare, ali pitanje je što će se dogoditi poslije".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 18:42 07.Siječanj 2017.

    Zbogom Obama! Pravo u zaborav!