Top News
7776 prikaza

Zbunjena nacija pobjede u Rusiji doživljava kao svoje

Navijači nogometne Hrvatske, SP Rusija 2018.
Marko Prpić/PIXSELL
U proslavi uspjeha vatrenih ne dominiraju samo veselje i radost, nego se provlači i jedna histerija - u eri neuspjeha hranimo se bilo kakvim uspjesima

Sjećate li se 1998.? Te godine nestale su neke banke i povukle za sobom čitav bankarski sektor, propadalo je gospodarstvo i širilo se siromaštvo, dominirali su klanovski ratovi u vrhovima vlasti i u sjeni autokratskog vođe na Pantovčaku. Bavili smo se mafijom, kriminalom, posljedicama pretvorbe, tajnim službama, političkom represijom. A u nogometnoj bronci u Francuskoj pronašli smo utjehu i lijek za društvenu depresiju.

Ove, 2018. godine, krećemo iznova. Koprcamo se u posljedicama propasti Agrokora, suočavamo s masovnim egzodusom stanovništva, gospodarski rast je mizeran ako ga uopće ima, politička scena je devastirana, društvo podijeljeno, nacionalni prioriteti pogubljeni. A nogometna reprezentacija u Rusiji spašava dostojanstvo nacije. Nogomet je ponovno, baš kao i prije dva desetljeća, postao sredstvom bildanja samopouzdanja društva.

John Obi Mikel i Lionel Messi u utakmici 2018. na Svjetskom nogometnom prvenstvu A što da nije... Life Oca su mu držali kao taoca, a morao je igrati s Messijem

Što je veća kriza - politička, društvena, ekonomska - to se društvo više okreće nogometu u potrazi za obnovljenim samopoštovanjem. Što je veća kriza, veća je i nogometna histerija. U nju se slijevaju sve frustracije izazvane besperspektivnošću, apatijom, strahovima i neizvjesnošću. Kao što se Kolinda Grabar Kitarović svojim desantom na svlačionicu "vatrenih" nakon pobjede nad Dancima pokušala ogrebati za komadić njihove slave, tako i zbunjena nacija uspjehe nogometaša u Rusiji doživljava kao svoje.

Zato što joj je naprosto dosta vlastitih neuspjeha. Nogomet je još jednom postao alter ego ovoga društva. Dancima nije tako. Ni Švicarcima. Najmanje Nijemcima unatoč ponižavajućem odlasku sa SP-a. Njihova društva nastavljaju funkcionirati normalno, ljudi se vraćaju svojim poslovima, sklanjaju u sigurnost i blagostanje. Hrvati, međutim, misle drugačije: nismo uspješni u mnogo toga, pa neka smo makar uspješni u nogometu. A ako i tu propadnemo, patit ćemo više od drugih.

O nogometu ovisi dostojanstvo nacije koja sve više gubi korak sa svijetom na svim područjima, od obrazovanja do ekonomije, unatoč obećanjima o blagostanju i napretku. Ostao je samo nogomet. Zato u proslavi uspjeha "vatrenih" ne dominiraju samo veselje i radost, nego se provlači i jedna histerija. U eri neuspjeha hranimo se bilo kakvim uspjesima. Hrvatska se danas dovela u situaciju kad joj je ponestalo heroja u društvu.

Rafael Marquez i Mario Mandžukić Marquez Life Najluđa priča SP-a: Posebno ga tretiraju zbog narkokartela

Heroja u znanosti, biznisu, kulturi, o politici da se i ne govori, a iscrpio se čak i nekad nepresušni izvor sportskih heroja. Ponestalo je pojedinaca i kolektiva na čijim se ostvarenjima i dostignućima mogao bazirati oporavak društva. Čak se i neki nogometni heroji izvlače iz afere sa Zdravkom Mamićem. Naravno da je lijepo uživati u nogometnim uspjesima, ali zabrinjavajuće je kad oni postanu supstitut za neuspjehe na drugim, važnim područjima života. A onaj Kolindin upad u svlačionicu savršeno je oslikao taj kontrast.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • CICA 19:56 09.Srpanj 2018.

    super clanak

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:42 07.Srpanj 2018.

    Političari,kad bi se interesirali za ekonomske probleme u RH,kao za nogomet bili glavni favoriti na izborima,a ovako ste šaka jada.Zašto nebi čitava vlada čoporativno otišla na SP,slikavat se.

  • jluci82 20:28 06.Srpanj 2018.

    Da,Luka Modrić je utajio porez,i kako ga tretirati osim kao lopova,predstavlja Hrvatsku i Hrvate u svijetu,tj.sramoti(da to netko od nas običnih smrtnika napravi,tretirali bi ga baš tako-lopova sumnjivih namjera koji je još k tome i gramziv i škrt),no u pogrešnoj ... prikaži još! percepciji stvarnosti,on je heroj nacije-vođa!