Top News
2674 prikaza

Zekanovićevo zbogom Plenkiju - Gdje je sad većina?

Hrvoje Zekanović
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
On je na oproštaju govorio "mi", na izborima je dobio 2015 glasova, ali njegova ruka u Saboru se broji kao 1

Hrvoje Zekanović ne odustaje od gradnje šibenskog aerodroma, samo kilometar i pol od NP Krka. Hrvoje Zekanović prijavio je "NN cyber napadača", tvrdeći da je "NN" nakon jedne od presuda u Haagu na internetu išao hakirati "najmanje nekoliko stotina tisuća korisnika" koji su u Hrvatskoj objavljivali na društvenim mrežama o praksi Haaga. Hrvoje Zekanović svojedobno se u predizbornoj kampanji slikao u majici s natpisom "Od svih stabala najviše volim HRAST".

Netko će cinično primijetiti da slogan više podsjeća na teoriju o balvanima, nego što bi se to moglo nazvati ozbiljnim predizbornim nastupom. Pa ako se netko i ne bi složio s time, onda se prisjetimo da je HRAST-ov Hrvoje Zekanović u Sabor ušao na izborima osvojivši 2015, slovima – dvijetisućeipetnaest, glasova. S takvim rezultatima šanse za saborsku plaću imao bi približno onoliko koliko i prosječan galapagoški pingvin. Da nije bilo liste HDZ-a koja ga je izborno-politički udomila.

Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Top News Bez HDZ-a bi bio nula, obećava gluposti i ne voli žene

Sve u skladu s ozbiljnošću stranke čiji predsjednik "nikad neće biti žena", koji "nikada nije masturbirao", koji je za društvene probleme žena odgovor našao u njihovom hormonalnom mjesečnom ciklusu. Najkomičnije u priči oko Zekanovićevog principijelnog izlaska iz vladajuće koalicije jest to što je pritom govorio o "nama" koji napuštaju saborsku većinu. Uz stav tipa "mi to sam ja" Zekanović je naumio nanijeti jezivi udarac većini Andreja Plenkovića i ona sada umjesto dva glasa preko 50 posto, ima samo jednu ruku preko polovice.

Problem je u tome što bi takav potez imao težinu u kakvom paralelnom univerzumu s iole normalnijom stvarnosti, u kojoj bi Hrvatska bila civilizirana, razvijena, prosvijećena zemlja s "nekoliko stotina tisuća" stanovnika kadrih biti ozbiljno i pismeno aktivnima na, recimo, internetu. A ovo nije tako vrijeme. Ovo je vrijeme u kojem se Hrvatskom kotrljaju pitanja na kojima se lome teme koje su podvalili klerikalni ekstremisti, trojanski prošvercani u mainstream u doba zbunjene vladavine Tomislava Karamarka.

To znači da se na njima lomi i ekstremno krilo HDZ-a, kako se čini bitno manjinsko, pa se pri glasanju računa i s glasovima iz opozicije, koliko god je Bero u jednom trenutku najavio da će uprskati čak i to, čitaj, glasati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. U takvom svijetu potez Hrvoja Zekanovića u Saboru, koji je zastupnik postao sa dvijetisućeipetnaest preferencijalnih glasova na listi HDZ-a, točno je onoliko relevantan kao, primjerice, bilo koji od brojnih bisera HRAST-ovog predsjednika Ladislava Ilčića, recimo ona da je "zdravstveni odgoj opasniji od komunističkog programa".

Prosvjed za Istanbulsku konvenciju Manipulacije Top News Laži o Istanbulskoj konvenciji koje se šire Hrvatskom

OK, a politički sadržajno? Budimo iskreni pa priznajmo da HRAST, odnosno svo ono mnoštvo njegovih zastupnika u Saboru koji se odazivaju na ime "Hrvoje Zekanović", ako želi biti politički vjerodostojan, doista naprosto mora izići iz koalicije koja ide ratificirati civilizacijski dokument Istanbulsku konvenciju.

Recimo da sad nije bitno niti pitanje zašto je HRAST u koaliciju uopće ulazio s takvima među kojima su i Maletićka i Kovač i svi oni koji su sada na liniji vjerskog fundamentalizma, još prije koju godinu psovali Zoranu Milanoviću sve po spisku što još nije ratificirao dokument. Ali jest bitno pitati se kako to da HRAST-ov Zekanović odjednom, iz vedra neba, najavljuje glasanje protiv ministrice Martine Dalić.

To nije njegovo programsko pitanje i to naprosto ne može biti stvar političke principijelnosti, jer mu ta ministrica do sada nije toliko smetala da bi se priključio buni protiv nje, ili barem da bi na nju išao fizički nasrtati kao onomad djetinjasto popušivši saborsku foru Ivana Pernara oko posljednjeg čina Slobodana Praljka u Haagu.

Ladislav Ilčić S one strane razuma Top News Ilčiću sad smetaju i PMS i menstruacija

S druge strane, jedan HRAST-ovac manje u političkoj mainstream većini znači korak bliže Hrvatske prema društvenom stanju zdravog razuma, do kojega je još uvijek dug put. I zato, čovjeku kojega je na izborima podržalo dvijetisućeipetnaest glasača, na ovom potezu možemo samo zapljeskati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 10:07 13.Travanj 2018.

    Ne bi da se mješam ali ovo pokazuje koliko je Plenković kontradiktoran , četri ministra je uz podrugivanje razriješio jednim potezom jer ga nisu podržali ali sad se ne usudi riješiti balasta u stranci , upitna je njegova vjerodostojnost !