Top News
1462 prikaza

Lažu i muljaju - nemaju što izbaciti iz Istanbulske konvencije

Nada Murganić
Patrik Macek (PIXSELL)
Iza cijele histerije protiv Istanbulske konvencije skriva se bojazan Crkve da će 'izumrijeti patrijarhat', smatra Rada Borić

Na dan žena premijer Andrej Plenković najavio je kako će se, napokon, Istanbulska konvencija u roku dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju.

Na to se oglasila ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić koja je rekla kako će "predložiti dokument koji sadrži dozvoljene ograde i posebne izjave u kojima će se poštivati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila".

Murganić pak zaboravlja da je Zoran Milanović 2012., te time i Hrvatska, stavila potpis na dokument u njegovom integralnom obliku.

- "Zaštitnici obitelji" ističu da se ne protive zaštiti žena i djece od nasilja, ali da treba uzeti dijelove koji ne spominju rod, zaboravljajući da iz međunarodnih dokumenata "you can not pick the parts you want" , tj. uzeti dijelove koji vam se sviđaju, a izostaviti one koji vam se ne sviđaju - objašnjava Rada Borić kako stvari zaista funkcioniraju, te što se zapravo skriva iza izjave Nade Murganić i onih koji tu ideju podržavaju.

- Sada su kao počeli pričati o nekakvom problemu novca, tj. da ako država svojim nemarom uzrokuje tragediju - na primjer od prošlogodišnjih 18 femicida u 16 slučajeva nasilje je i prethodno bilo prijavljeno - sada se zapravo tvrdi da se nema novca plaćati odštete, dok se u stvari iz toga opet skrivaju neke nebuloze o "rodnoj ideologiji", samo što su svjesni da po tom pitanju doslovno nemaju što izbaciti osim dva spominjanja riječi rod, niti ne znaju kako bi to formulirali - kaže Rada Borić i napominje kako Konvencija ne zahtjeva toliko "ekstra novca" koliko restrukturiranje, ozbiljniji rad i odgovornost za konzekvence. Sva su ministarstva, kaže, uostalom već pripremila financijske izvještaje o tome koliko bi se novca potrošilo, i u koje svrhe.

- Ideološko je to pitanje koje se sada licemjerno 'zamata' u neko drugo ruho. Vidimo i što kažu protivnici, jasno se proteklih dana moglo čuti kako je Hrvatska biskupska konferencija striktno zabranila da se ratificira Konvencija. Ovo je doslovno test toga jesmo li sekularna država, ili nas vodi Katolička crkva - razjašnjava Borić koja smatra kako se iza svega toga skriva bojazan Crkve da će napokon 'izumrijeti patrijarhat'.

Neki se pak u javnom sektoru zasigurno plaše što će sada za svoje vrlo odgovorne i razmjerno dobro plaćene poslove morati preuzeti i dužnu odgovornost, baš kao i sama država.

Saborski zastupnici poput Hrvoja Zekanovića sada još malo žele trošiti novac poreznih obveznika te organizirati referendum.

Smiješno je da čovjek koji je u Hrvatski Sabor došao tako da je u 9. izbornoj jedinici prikupio 2015 (dvijetisućeipetnaest) preferencijalnih glasova i zahvaljujući HDZ-u, koji ga je stavio na izbornu listu, sad kopa jamu pod premijerom Andrejem Plenkovićem, pisao je Express u analizi Zekanovića.

Suštinski stav nekih prema nasilju nad ženama i djecom sažet je i u izjavi predsjednice Udruge udovica iz Domovinskog rata Gordane Maras koja je protiv Konvencije između ostalog i zato jer "žene ne bi smjele cinkati muževe".

Zabrinuta za svoju poziciju te radikalno desno biračko tijelo o Konvenciji je ušutila i predsjednica Republike.

Prije tri godine u predizbornoj kampanji Kolinda Grabar Kitarović pozvala je preko Facebooka na "ubrzanje procesa ratifikacije Istanbulske konvencije".

"Pitam se zašto Hrvatska još nije među tim državama koje su ratificirale konvenciju, zašto žrtve rodno uvjetovanog nasilja nisu zaštićene prema standardima ove konvencije i još jednom pozivam sve da se doista uhvatimo ukoštac s tim problemom, podsjetio je Tomislav Klauški o Kolindi Grabar Kitarović koja se na tu temu, otkada je postala Predsjednica, više gotovo ne vraća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.