Top News
29208 prikaza

Žene HDZ-a i njihovi mentori: Veze koje su ih dovele na vrh

1/9
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Ena Ercegovac, Anita Nosić, Tena Mišetić, Sanja Putica, Dubravka Zadravec, ... dugačka je lista HDZ-ovki koje imaju moćno zaleđe

U kadrovskom inkubatoru HDZ-a presudni su personalni odabiri. U zemlji koja nema ni jednu ozbiljnu političku školu ni uhodane puteve vertikalne promocije, najbolji način političkog napredovanja jest instalacija u nečiji tim - poželjno pobjednički. U zemlji gdje nije važno ni tko kakvu diplomu ima, do rodne ravnopravnosti nitko ne drži.

Andrej Plenković je ovih dana pompozno najavljivao kooptiranje jedne - jedne jedine! - žene u svoj tim. Nekoliko dana nagađalo se o kome je riječ, jer je dvije svoje mezimice - Šuicu i Mariju Pejčinović Burić - poslao u Europu, da bi se pokazalo kako je riječ o Zdravki Bušić, koju je u vrh hrvatske politike lansirao još Franjo Tuđman.

Ali tu je, čini se, bio važniji desni politički pedigre, nego činjenica spola. Miro Kovač u svojem timu nema ni jednu ženu. Uz njega su Davor Ivo Stier i dr. Ivan Penava. Tomislav Karamarko, koji je, čini se, odustao od kandidature, sa sobom je namjeravao povesti Nadu Šikić i Zoricu Gregurić, pa bi bio prvak rodne ravnopravnosti u HDZ-u, ali piši propalo.

Male žene Kultura Ljubav je luksuz koji si nijedna žena ne može priuštiti

Malo je, premalo žena, naročito u odnosu na europsku letvicu koja je dignuta na visokih 40-50 posto, a ono što se događalo zadnjih tjedana - serija afera i skandala u koje su često kao tandem upadale mlade političarke i njihovi mentori - na scenu je donijelo i ružan prizvuk seksizma jer su često prozivane više kao žene nego kao akterice - katkad ne sasvim bezazlenih - prijestupa.

Ena Ercegovac (25) primjer je mlade, probitačne HDZ-ovke koja - uz dovoljno truda i dobrog mentora koji će prepoznati njezinu ambiciju - može brzo napredovati.

Podrijetlom iz ugledne i imućne obitelji, Ena Ercegovac je već s 21 godinom znala da uz studij mora raditi ako želi biti prepoznata i probitačna. Proglašavali su je studentskom misicom, lijepili joj nadimak “mačka u čizmama” kad su je slikali na špici, ali Ena je bila uvjerena da je to tek površna impresija, koja počiva samo na vanjskom dojmu. Zaposlila se u zagrebačkom HDZ-u koji vodi Andrija Mikulić, danas glavni državni inspektor.

Ena Ercegovac | Author: Facebook Facebook

Revno je radila kao voditeljica stranačkog Ureda za razvoj mreže ljudskih potencijala, iza čijeg naziva se skrivalo precizno vođenje evidencije članstva. Unatoč tom zahtjevnom poslu, Mikulić ju je uzeo da mu revno pomaže u odnosima s javnošću u vrijeme dok je bio predsjednik gradske skupštine Zagreba.

Petero ljudi službeno zaposlenih u službi nije imalo te kvalitete i požrtvovnost pa se tad 21-godišnja Ercegovac počela pojavljivati na protokolarnim dužnostima Mikulića.

Ona se samo pojavila, ide u protokolu s Mikulićem, vozi se u službenom autu s njim, kontaktira s novinarima iako nije zaposlena u skupštini. I tako dvije godine - rekli su nam tad ostali zaposlenici u skupštini. Možda su samo bili jalni jer je Ercegovac uspijevala raditi dva posla i još studirati. A takvo zalaganje Mikulić je prepoznao pa joj je obećao i stalni posao u skupštini...

Sanja Putica Sanja Putica Top News Crna Mamba HDZ-a: Politiku učila od tete Dubravke Šuice

Objava članka u 24sata ipak je poremetila taj plan. Ali za sposobne padovi su samo novi izazovi, pa je tako Ercegovac sa svoje 23 godine ubrzo zaposlena kao referentica u Gradskoj plinari - opskrbi, tvrtki koju kontrolira gradski HDZ. Koji pak vodi Mikulić. Paralelno je završavala i studij na privatnom fakultetu Berney’s.

Za referenta je bilo potrebno tri godine radnog iskustva, Ena je imala samo godinu i dva mjeseca u HDZ-u, ali je njezin potencijal prepoznat, kao i iskustvo koje je imala, što je procijenjeno važnijim od formalnosti. Već za godinu dana Ercegovac je ponovno napredovala. Postala je voditeljica odjela.

Andrija Mikulić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Već sljedeće godine Ercegovac napreduje za voditelja Odjela za korporativne komunikacije i marketing. Opet je za to radno mjesto trebalo tri godine iskustva, a ona je imala dvije godine i dva mjeseca. Nevažno. Ove godine je napredovala još jednom, treći put u tri godine, svaki put na sve veću plaću.

Bila je toliko dobra i uporna u svojem radu da HDZ-ovi direktori nisu znali kako joj dati dovoljno posla. Nije postojalo mjesto koje bi odgovaralo njezinim kompetencijama i kvalitetama. Pa su zato oformili potpuno novo, dotad nepostojeće: postala je voditeljica Službe za nabavu, analitiku, marketing i izvještavanje. Spustili su i radno iskustvo na tri godine iako su voditelji službi trebali dotad imati pet.

Milan Bandić Hobotnica Top News Bandićeva tajna mreža: Od šefa krim-policije do obavještajaca

Jedan direktor je zbog tih izmjena smijenjen jer ih nije htio odobriti smatrajući da ima zaposlenih koji su stručniji i zaslužili su napredovanje prije Ercegovac. Ali direktor je ionako bio u godinama, radio je cijelu vječnost na prodaji plina i u HEP-u i u plinari, pa je imao zastarjele obrasce ponašanja i čudne poglede na stručnost.

Plinara u 25-godišnjoj Eni koja je završila i fakultet u međuvremenu vidi potencijal koji drugi, uskih pogleda, ne prepoznaju.

"Svojim iskustvom uvelike može pridonijeti u ostvarenju rezultata Gradske plinare - opskrba", rekli su nam u tom poduzeću, dodajući da te promjene imaju za cilj zapošljavanje mladih i visokoobrazovanih stručnjaka s potencijalom za rukovodeće pozicije.

Mentori se inače uživaju pohvaliti uspjesima učenika, pa je tim prije iznenađujuće što Mikulić, na glasu zbog svoje skromnosti, nije htio ništa komentirati oko brzog napredovanja Ercegovac.

Enu je pak zaobišla i interna provjera kvalifikacija koju je poslala uprava Holdinga iako je obuhvatila neke druge HDZ-ovce zaposlene u tvrtki. A ima i drugih dokaza njezina zalaganja. Primjerice, neki sudionici stručnog skupa o plinu su nam ispričali da su predstavnici moćnoga Gazproma s tolikom pozornošću gledali Eninu prezentaciju da su ostali bez riječi.

Plijenila je pojavnošću i samouvjerenošću u prezentaciji novih digitalnih usluga.

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković KOLINDINA SINKOPA Top News Plenki joj je za kampanju dao milijune, ali neće ga podržati

A da joj je na pameti jedino boljitak građana i da se ne zamara zlim jezicima, Ercegovac je dokazala i porukom koju nam je poslala kad smo je pitali o njezinu napredovanju. Uz opasku da nema ništa dodati na odgovor Plinare, nesebično je poručila da bi iskoristila interes javnosti da najavi još jaču digitalizaciju tvrtke.

U slučaju Anite Nosić, a u izvlačenju iz zamki u koje je mlada načelnica upala svojom voljom nije joj pomogla ni naklonost obiteljskog prijatelja Milijana Brkića, koji je budno bdio nad sudbinom mlade liderice iz Lovreća, koja je također strelovito napredovala u karijeri, a brzo je stekla i POS-ov stan (kasnije će se pokazati na nedopušteni način). Ona se nije, poput Brkića, pokazala “vučicom” koja se izvuče iz svake klopke.

Anita Nosić | Author: Facebook Facebook
Danas pomalo zaboravljeni Franjo Varga tvrdio je prošle godine kako je i ona bila jedna od žena čiju je elektroničku komunikaciju nadzirao prema Brkićevu zahtjevu. Brkići nisu došli pod udar zakona jer je DORH procijenio da za to nema uvjeta, djelo je procijenjeno benignim - moguće ga je goniti privatnom tužbom, a ne po službenoj dužnosti - ali mlada Anita Nosić morat će odjednom otplatiti cijeli kredit, a ostaje i bez mjesta načelnice općine Lovreć.

Sad je teško zamisliti da će u ovoj klimi, koja više nije tako sklona praštati imovinske malverzacije ljudima s rukom na srcu, politički prosperirati, bez obzira na Brkićevu političku budućnost.

Kronika stvarnosti (2) Top News Drugi dio o tjednu u kojem je HDZ pao na moralno dno

Ni puno moćniji Plenković, naime, nije mogao zaštititi svoju mezimicu Gabrijelu Žalac nakon što je otkriveno da je vozeći auto bez važeće dozvole udarila dijete, pa se potom počeo rasplitati dugi lanac afera, od čudnih donacija iz državne lisnice do Mercedesa u roditeljskom dvorištu, za koji do danas nisu pokazani papiri o plaćanju lizinga. Josipa Rimac, koju je podupirao Karamarko, izvukla se iz afere s kupnjom stambenih kvadrata u Kninu, ostala je u aparatu vlasti, ali više ne igra prvorazrednu ulogu.

Brkić je bio politički mentor Ivani Maletić, koju je namjeravao pogurati na vrh HDZ-a. Umjesto toga, dogovorio se sa Šeksom pa su umjesto rivaliteta zajednički “rukopoložili” Andreja Plenkovića, koji je danas s tim istim Brkićem u vrlo čudnovatom odnosu - to nije rat, ali je još manje pakt, a Maletić mu ne može pomoći, otišla je na sjajno plaćenu sinekuru negdje u EU i teško će uskrsnuti u hrvatskoj politici.

Milijan Brkić | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)
Jadranku Kosor otkrio je i forsirao Franjo Tuđman, Kolindi Grabar Kitarović karijera je krenula uzlaznom linijom kad je Ivo Sanader prepoznao njezine talente, potom je krenula silazno kad je otkrio neke druge, da bi je - za tu priliku više nego skladnoj kohabitaciji - Sanader i Mesić zajednički poslali u Washington umjesto u ropotarnicu, što je ovoj ženi kasnije omogućilo neviđen uzlet. Ivo

Sanader je lansirao i Dubravku Šuicu, koja je prosperirala pod svim šefovima HDZ-a zahvaljujući valjda poznatoj dubrovačkoj diplomatičnosti - “sa svakim lijepo”. Danas je Šuica u političkoj stratosferi, u EU, gdje bere astronomske plaće, a Sanader u Remetincu.

Šuičina imovina, mogli bismo se kladiti, nije manja od Sanaderove. Njezina rodica Sanja Putica samo šest mjeseci nakon imenovanja državnom tajnicom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja razriješena je te dužnosti na osobni zahtjev i odlazi u Atlantsku plovidbu.

Putica je bila izabrana i za potpredsjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe pa je imala i međunarodnu perspektivu.

Dijana Zadravec | Author: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Šira je javnost za nju prvi put čula 2015. godine, kad je postala saborska zastupnica nakon pobjede Karamarkove Domoljubne koalicije. Razlozi njezine demisije nisu poznati - malo je primjera da netko iz politike odlazi u takvu tvrtku.

Ime Dijane Zadravec pojavilo se u javnosti prije tri godine, nakon posljednjih parlamentarnih izbora, kad se spominjala kao moguća ministrica zdravstva. Slovila je kao “miljenica” premijera Andreja Plenkovića.

Na izborima u rujnu 2016. godine Dijana Zadravec bila je na listi HDZ-a u 1. izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio, ni više ni manje, sam Plenković. Zadravec je tad bila 12. na listi. Dobila je samo 284 glasa (0,45%) te je po broju glasova građana bila pretposljednja na listi, no političkom debaklu nije kumovao mali broj glasova - to bi se zaboravilo - nego ispadi prema kolegici.

Gordan Jandroković i Tena Mišetić | Author: Robert Anic/PIXSELL Robert Anic/PIXSELL
Plenković je i mentor mlade Tene Mišetić, zamjenice šefa kabineta. Sugovornici s kojima smo razgovarali, a koji su dobro upućeni u situaciju, kažu kako se do predsjednika Vlade može doći jedino ako si dobar s Tenom Mišetić.

“Nju uspoređuju s Biancom Matković, koja je bila žena od povjerenja Ive Sanadera, te s Anom Kosec, koja je bila Karamarkova. Nisu baš omiljene izvan uskoga kruga, ali su sve drmale ili drmaju strankom ili Vladom. Crne mambe”, govori nam sugovornik iz HDZ-a.

"Plenki je izvrstan mentor. Zna s mladima i zato su svi troje, i Tena i Karlo i Marko, postali ozbiljni mladi ljudi pred kojima je odlična politička karijera. Čuo sam nedavno od jednog člana u HDZ-u da ga ne bi čudilo da Tena bude predsjednica HDZ-a za deset godina, a onda i predsjednica vlade", govori nam sugovornik iz HDZ-a. Za nju je još Ivica Todorić govorio kako je jedna od najmoćnijih žena u zemlji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:25 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • adika 09:41 24.Veljača 2020.

    To su pičke , to jebu samo odlikaši poput Vase i Njonje .A vidio sam i bolje , a jebavo sam i gore , ali se bolje seksaju od onih dobrih ... prikaži još!saju od onih dobrih