Top News
7977 prikaza

Ženu i kćer izgubio u nesreći, sin umro od raka: 'Ako idete kroz pakao, nastavite hodati'

Željko Lukunić/PIXSELL, privatni album
Sve je veći pritisak da se Joe Biden povuče iz predsjedničke utrke. Bio bi to veliki udarac za prekaljenog političara kojeg su gazile životne nedaće, ali i koji je uvijek podržavao Hrvatsku, još od rata '90-ih

Nesiguran nastup američkog predsjednika Joea Bidena (81) u televizijskom sučeljavanju s republikanskim protukandidatom Donaldom Trumpom u četvrtak je uznemirio demokrate te su se neki stratezi zapitali bi li stranka trebala pronaći nekog drugog kao svog kandidata, što bi bio dosad neviđen potez. I New York Times je dan kasnije otvoreno pozvao Bidena da istupi iz utrke za novi mandat.

Glas mu je bio promukao, za što su dužnosnici Bijele kuće rekli novinarima da je uzrokovano prehladom. Biden je požurio sa svojim izlaganjem, pogriješio u nekim odgovorima te odlutao u drugim. Na otprilike pola debate, strateg demokrata, koji je radio za Bidenovu predizbornu kampanju 2020., nazvao je sučeljavanje "katastrofom".

- Nema načina da se ovo drugačije predstavi. Njegov nastup je za diskvalifikaciju - rekao je Reutersov anonimni izvor iz redova demokrata.

- Očekujem da će prikupljanje sredstava presušiti. Novac ide za entuzijazmom. Kako netko može ozbiljno reći: 'Donirajte kako bi se izabrao Joe - kazao je on.

Rano u debati, Biden je zastao dok je govorio o zdravstvenom osiguranju Medicare i poreznoj reformi te se činilo da je izgubio nit. Dužnosnici Bidenove kampanje su pokušavali izgledati hrabro, govoreći da bi se birači trebali usredotočiti na sadržaj debate.

Uoči sučeljavanja, Biden je gotovo tjedan dana pripremao nastup s glavnim savjetnicima u predsjedničkom odmaralištu Camp David u planinama u saveznoj državi Maryland, što je upućivalo na to koliko je njegov predizborni stožer debatu smatrao važnom. To mu nije pomoglo, smatraju kritičari. Dok se Biden mučio, Trump je iznosio već dobro poznate laži, poput toga da migranti provode val kriminala ili da demokrati podupiru čedomorstvo.

"Trump je Trump, svaka riječ iz njegovih usta je kenjaža. No, Biden zvuči staro i izgubljeno. A to će biti važnije od bilo čega drugog. Zasad, ovo je apsolutna noćna mora za Bidena", rekao je na X-u Joe Walsh, Trumpov kritičar i republikanac koji se kandidirao na predsjedničkim izborima. 

Obiteljske tragedije Joea Bidena

Joseph Robinette Biden Jr. rođen je u Scrantonu u Pennsylvaniji 20. studenoga 1942. u irskoj katoličkoj obitelji. Otac mu je bio prodavač automobila. Kad je Bidenu bilo deset godina obitelj se preselila u Delaware.  Kao dječak toliko je mucao da su mu se rugali. 

 | Author: Mladi Joe Biden

Joe Biden imao je sve samo ne lak život. Bio je jedan od najmlađih senatora u povijesti zemlje i na toj je dužnosti proveo tri desetljeća nakon čega je osam godina bio potpredsjednik prvom crnom predsjedniku, Baracku Obami. Pored velikih uspjeha doživio je i velike neuspjehe, primjerice neuspjele pokušaje da osvoji Bijelu kuću 1988. i 2008. 

Bidenova prva supruga Neilia Hunter i jednogodišnja kći Naomi poginule su u automobilskoj nesreći 1972. kada su išle u božićni shopping, samo nekoliko tjedana nakon što je Biden prvi put izabran za senatora. U nesreći su njihovi sinovi Beau (4) i Hunter (2) bili teško ozlijeđeni, a 30-godišnji Biden prisegnuo je za senatora pored njihovih bolničkih kreveta. Oba dječaka oporavila su se od ozljeda, a Beau je krenuo očevim stopama i posvetio se politici. Postao je glavni državni tužitelj savezne države Delaware i razmišljao je i da se kandidira za guvernera, ali je umro od tumora na mozgu 2015. u dobi od 46 godina.

Osvrćući se na svoju obiteljsku tragediju, često je citirao bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla:

- Ako prolazite kroz pakao, samo nastavite hodati.

Jill i Ashley su ga spasile

Biden je drugu suprugu, učiteljicu iz Pennsylvanije Jill Jacobs, upoznao 1975., a vjenčali su se dvije godine poslije. 

 | Author: Jill Biden

- Završavala sam fakultet i izlazila sam s dečkima u trapericama i tenisicama. Kada je Joe ušao kroz vrata, vidjela sam da na sebi ima sportski sako i mokasine. Pomislila sam si da nećemo završiti zajedno ni za milijun godina. Bio je devet godina stariji od mene! No otišli smo u kino i stvarno smo kliknuli. Kada me otpratio doma, rukovao se sa mnom i poželio mi laku noć. Otrčala sam gore i u 1 ujutro nazvala majku i rekla joj: "Napokon sam upoznala gospodina!" - ispričala je Jill kako su se upoznali za Vogue.

 | Author: Joe i Jill Biden

Par se vjenčao 1977., nakon što ju je on pet puta zaprosio.

- Govorila sam mu 'ne još', 'ne još'... To je bilo zato što sam se do onda već zaljubila u njegove sinove i imala sam osjećaj da ovaj brak ne smije propasti. Dječaci su već jednom izgubili majku i ja si nisam mogla dopustiti da u meni izgube još jednu. Morala sam biti 100 posto sigurna da je to to - objasnila je Jill zašto je toliko puta odbijala Joea.

Poslije četiri godine braka par je dobio kćer Ashley 1981. godine

- Ona mi je vratila moj život natrag. Zbog nje sam počeo misliti da bi moja obitelj ponovno mogla biti cijela - napisao je Joe u svojim memoarima.

Biden je uvijek podržavao Hrvatsku

Biden je Hrvatsku uvijek smatrao, te to isticao u niz navrata, predvodnicom regije na polju održavanja stabilnosti, sigurnosti i priključivanju europskim organizacijama. To je napisao i 2013. godine u pismu u kojem je čestitao Hrvatskoj u EU. "Otpuštanje prošlosti je svakodnevna borba. Iz dana u dan Hrvati su imali vjere i izgradili demokratske institucije koje su im otvorile vrata prema NATO-u i EU. Ovaj uspjeh pripada Hrvatima", napisao je u svom pismu 1. srpnja 2013. godine.  Hrvatsku je smatrao važnom 'čuvaricom' mira u regiji, i poticajem susjednim zemljama u njihovom priključenju europskim savezima. 

 | Author: Biden i Kolinda Grabar Kitarović u Zagrebu. Snimio: Željko Lukunić/PIXSELL

"U interesu SAD-a i ostatka Europe je da u tome uspiju", napisao je Biden i naglasio kako se sastao sa vođama zemljama iz regije i rekao da bi se mogli priključiti EU, ako povuku prave poteze. Naglašavao je da nitko ne može, a niti bi trebao zaboraviti svoju povijest i tragedije.  "No zemlje trebaju odabrati budućnost, i u pravo to je učinila Hrvatska. Ono što se 20 godina ranije činilo samo snovima, tako je danas postalo stvarnost", naglasio je.  Dvije godine nakon toga prilikom posjeta Hrvatskoj kao američki potpredsjednik Biden je i dalje zagovarao ideju cjelovite, slobodne i mirne Europe, i naglasio da je SAD u regiji predan ciljevima zacrtanima Daytonskim sporazumom. 

Žestok govor protiv Miloševića

Biden je '90-ih bio član Odbora za vanjske poslove, a u travnju 1993. dobio je zadatak da na tjedan dana otputuje u Europu kako bi iz prve ruke stvorio sliku o ratovima nakon što se Jugoslavija raspala.

U okupiranom Sarajevu prvi sastanak 'obavio' je s Alijom Izetbegović́em, tadašnjim predsjednikom Predsjedništva BiH, a u Beogradu je razgovarao sa srpskim čelnikom Slobodanom Milošević́em i  ratnim vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžić́em. 

Kako je kasnije rekao u govoru u Senatu 1995., smatrao ga je ratnim zločincem, što mu je navodno i rekao na tom sastanku.

- Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himmlera, ništa bolji od Goebbelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. I mogu još dodati da je i čelnik Srbije Milošević također ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen - dio je citiran iz njegovog govora.

- Čujem kako neki ovdje ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes zaustaviti međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi rijeku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim narodima, i sudjeluje u genocidu – dodao je Biden u žestokom govoru 1995.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.