Top News
934 prikaza

ZG Pride, Lori i Trans Aid čestitali blagdane HDZ-ovoj ministrici

Povorka ponosa 2016. u Zagrebu
Anto Magzan/PIXSELL
Pripadnici seksualnih i rodnih manjina posebno za Božić i Novu Godinu dobivaju poruke da su neželjeni. Zato su napravili stranicu za slanje čestitki obiteljima

"Mame se ne mogu birati, ali meni se baš posrećilo. Eto, da znaš, volim te. Sretni ti blagdani!", "Hvala ti što misliš na mene, dobro sam, nije mi zima i jedem normalno. Sve je u redu, volim te i sretni ti blagdani!", "Drago moje dijete, pazi se da te Djed mraz zabunom ne strpa u vreću, jer ti si naš poklon!" i sve tome slično. Prva osoba kojoj su Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka Lori i Trans Aid Hrvatska poslali blagdansku čestitku sa svoje nove platforme Sretno.eu bila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Na internetsku stranicu složiti vlastitu čestitku može svatko, i pritom sam odabrati sliku i boju, napisati tekst i uobličiti je. A mogu slobodno odabrati i neku od ponuđenih. Dva su osnovna razloga zašto su prvu čestitku s dobrim željama poslali baš HDZ-ovoj ministrici. "Za ovakvu kampanju za blagdane odlučili smo se jer se mnogi od nas baš za blagdane osjećaju najisključenije", objasnio je Marko Jurčić, programski koordinator Zagreb Pridea. "A svatko od nas potječe iz neke obitelji, dio je neke obitelji. Zato je njeno ministarstvo ujedno i naše", dodao je.

Geraldine Roman s obitelji Nova LGBT junakinja Top News Promijenila spol i dobila izbore na katoličkim Filipinima

Drugi razlog je statistika koja objašnjava zbog čega se pripadnici seksualnih i rodnih manjina za božićno-novogodišnje blagdane osjećaju posebno isključeno. Homoseksualne ili biseksualne osobe u 36 posto slučajeva u Hrvatskoj žive u takvoj situaciji da taj dio svog života kriju od majki. 53 posto to ih krije od svojih očeva. Kao što i oko polovice transrodnih osoba svoju transrodnost kriju od obitelji. A to što im netko iz obitelji zna za njihovu seksualnu orijentaciju ili specifični rodni identitet, ne znači nužno da to i prihvaća. Na sve to pripadnici LGBTIQ manjina posebno u doba oko Božića i Nove godine nailaze na poruke iz društva da u tom društvu nisu dobrodošle.

"To je učestalo u posljednjih pet godina, posebno od referenduma o definiranju braka", objasnio je Marko Jurčić za Express. Zato i ova akcija, dodao je, usmjerena je na to da podsjeti da su svima potrebni ljubav i prihvaćanje. Na tiskovnoj konferenciji su Jurčić, Ana Urlić iz agencije Madison, Matea Popov iz Trans Aida i izvršni koordinator Jelena Poštić predstavili video spotove koji pokazuju tri obitelji koje su svoje LGBTiQ članove u potpunosti prihvatile, a koji za blagdane žele ljubav svima, uz dodatnu želju da ih obitelji vole baš takvima kakvi jesu.

Gay par Brojka raste Life Millennialsi su najviše gay generacija svih vremena

Odlučili su se, poručuju, protiv ružnih poruka koje ih prate i prijetnji oduzimanjem stečenih prava boriti suprotnim osjećajima – ljubavlju i lijepim željama. "Sve što nam treba za malo bolji svijet, malo je više ljubavi", naveli su u svojoj kampanji. Nakon ove kampanje, već za Valentinovo slijedi još jedna slična. Pritom ne treba sumnjati da će i tada biti i lijepih i duhovitih čestitki, kao i još videa. "Platforma će nakon blagdana prerasti u riznicu raznih vrsta čestitki od onih za Valentinovo i rođendane do onih za čestitanje registriranog partnerstva ili dobivanja djeteta", zaključio je Jurčić.

Na sljedećim linkovima možete pogledati kratke video-spotove, snimljene u okviru istog projekta, u kojima obitelji koje prihvaćaju sve svoje članove šalju blagdanske čestitke svima da svi nađu onoga tko će ih voljeti točno takve kakve jesu. Link 1, link 2 i link 3.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.